Positivt omslag men ännu inte övertygande

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Ungefär en tredjedel av de ekonomer som Bloomberg tillfrågat väntar sig att centralbanken kommer att besluta om en minskning av stödköpen redan nu i december. Gårdagens börsuppgång tolkas av många som att placerarkollektivet börjar vänja sig vid tanken på en nedtrappning.

Affärsförhållandena för industrin i delstaten New York förbättrades mindre än väntat i december vilket även inköpschefsindex för tillverkningsindustrin gjorde. USA:s industriproduktion steg dock mer än väntat i november jämfört med oktober.

Så här skrev jag igår den 16 december:
Det korta sentimentet vrider nu över och blir alltmer negativt men än så länge ska vi vara positiva på lång sikt. Det är fortfarande positivt om 1777 återtas med en dagsstängning idag men motsvarande sätt indikerar en punktering av 1772 och det kan dröja ett tag innan köparna vågar sig tillbaks.

Stockholmsbörsen: Efter en positiv men svagt avvaktande inledning tog köparna över och höll i taktpinnen fram till stängningen vid 1269,1 som motsvarade en uppgång med 1,1 procent. Stängningen skedde kring absolut dagshögsta vilket placeras i den positiva vågskålen men det är fortfarande stor risk för en ny lokalt lägre topp.

Så här skrev jag igår morse: ”Vi ska vara observanta på tydliga positiva omslag som kan bli mycket effektiva då det är alltfler som kommer tvingas täcka sin blankningar vid nuvarande nivå om kursen vänder upp”.

Gårdagens omsättning var högre än i fredags och uppgick till 11,4 miljarder kronor vilket var 1,6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev telekom och konsumenttjänster. Sämst gick kraftbolag och teknologi.

Totalt steg 238 aktier igår medan 256 stängde ner och 89 procent av largecapaktierna stängde på plus. Trots uppgången var det relativt dålig bredd.

Högst omsatta aktier igår blev H&M B efter bra försäljningssiffror där aktier för 1433 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Volvo B med 703 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 671 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Assa Abloy B (+2,6%) följt av Alfa Laval (+2,1%) och SCA B (+1,7%). Sämst gick Tele2 B (-1,0%), Ericsson B (-0,5%) följt av MTG B (-0,0%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– CWS, Eurocine Vaccines
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i november
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Axichem: anmälningstid i nyemission avslutas
– Delarka: första dag för handel på First North
– EQL Pharma: första dag för handel på Aktietorget
– Oniva Online Group: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Mäklarstatistik: bostadspriser november kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser november kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik november kl 9.30
* SWE: Styrräntebesked kl 9.30
– Österrike: KPI november kl 10.00
– Storbritannien: PPI november kl 10.30
* Storbritannien: KPI november kl 10.30
– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00
– EMU: KPI (def) november kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index december kl 11.00
– Storbritannien: CBI ordertrender december kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* USA: KPI november kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00

USA:
Köparna var på hugget precis i inledningen men efter en halvtimme vid motståndet kring 1792 avtog engagemanget och förblev måndagens högsta. Resten av dagen blev en avslagen historia mellan 1789 och 1784. Stängningen vid 1786,4 motsvarade dock en stabil uppgång med 0,6 procent.

Inför tisdagen gäller det att hålla koll på utvecklingen kring 20-dagars medelvärde som inför dagen noteras kring 1794.

Igår skrev jag: ”Nu blir det spännande att se om vi ska utöka tradingrangen så att 1772 blir golvet eller om torsdagens punkteringen var ett kortsiktigt trendskifte. Fredagens kursstapel omfamnas helt av torsdagens, en inside day, som innebär osäkerhet och eventuellt en uppladdning inför en större rörelse”. Gårdagens inledning var åtminstone tecken på att köparna vågade sig tillbaks men de lämnade tillbaks en stor del av uppgången och det blir mycket spännande att följa upp de närmaste dagarna.

Gårdagens volym var högre än i fredags och 4 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick verkstad och teknologi vilket är ett bra tecken på att placerarkollektivet söker risk.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple vände upp med 0,6 procent till $557,5. Google steg med 1,2 procent för att stänga på $1073,0. Twitter vände ner med 4,0 procent till $56,6 och den sociala kollegan Facebook klättrade ytterligare 0,9 procent för att till slut stänga vid $53,8.

Asien:
Det är mestadels svaga uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen:
Nikkei: +0,7%
Kospi: +0,3%
Shanghai: -0,6%
Hang Seng: +0,3%
Taiwan: +0,2%
All Ordinaries: 0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar