Positivt inför måndagen men nu gäller det

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Optimismen är på topp! Både S&P 500 och Dow Jones stängde på de högsta nivåerna någonsin. Det är dock värt att notera att dragloken i fredags var läkemedelsbolag och sämst gick klädbolag och IT-bolag.

Antalet nyanmälda arbetslösa tenderar att falla och försäljningen av befintliga bostäder steg med 1,1 procent föregående månad.

Obama som har det lägsta väljarstödet sedan Bush sämsta siffror känner sig nu manad att säga ”rätt saker”. I sitt sedvanliga tal i lördags sa han att han ser bra saker hända i USA:s ekonomi och erkände att Obamacare ännu inte motsvarat hans förhoppningar. Han skyllde mycket av den dåliga ekonomiska utvecklingen på republikanerna och menade att det var deras brist på samarbetsvilja som hämmade utvecklingen. Personligen tycker jag det är märkligt att underskottet i den amerikanska ekonomin har ökat paraboliskt under Obamas tid vid rodret och är det bara en part som ska diktera villkoren för samtal. ”Det är ert fel att vi inte kommer till en lösning för ni vill inte sätta er och samarbeta. Vi ska inte ändra på något som vi redan är men bortsett från det kan vi prata…”.

Stockholmsbörsen: Det positiva gapet som inledde fredagen täpptes till helt men det skulle ta till strax efter lunch. När stödnivån i gapet (torsdagens stängning) vid 1291 testades sög köparna åter upp säljstrycket och höll därefter i taktpinnen så att stängningen kunde ske på absolut dagshögsta och i den övre tredjedelen av veckostapeln. Stängningskursen 1297,9 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Det var den sjätte veckan i rad som indexet stängde på plus och det innebär att årets uppgång nu skrivs till 17,5.

I fredags morse skrev jag: ”Det är mycket positivt om en punktering av en stödnivå (som 20-dagars medelvärde är i en stark uppgångsfas) sedan följs av att köparna tar över och eliminerar den nedgång som intitalt skapats. Om nu köparna kommer tillbaks och tar ut 1293-nivån innebär det att sentimentsnivån för de senaste dagarnas nedgång åter är att betrakta som positiv”.

Tekniskt ser det alltså ganska bra ut men vi ska komma ihåg att det är nu när den övre begränsningen i konsolideringen vid 1305 ska tas ut som den verkliga prövningen möter upp.

Omsättningen i fredags var lägre än i torsdags och uppgick till 9,3 miljarder kronor vilket var 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev oljebolagen och konsumentprodukter. Sämsta sektorer blev kraftbolag och telekom.

Totalt steg 296 aktier i fredags medan 180 stängde ner och endast 90 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea där aktier för 638 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Atlas Copco A med 562 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 471 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Lundin Petroleum (+1,2%) följt av Norda Bank (+1,2%) och Investor (+1,2%). Sämst gick Alfa Laval (-1,2%), Securitas B (-0,7%) följt av MTG B (-0,5%).

OMXS30 inför måndagen:

S&P 500 inför måndagen:

Bolagsrapporter idag:
– Seadrill

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– SBC
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde
– Gripen Oil & Gas: anmälningstid i nyemission avslutas
– Lifeassays: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/12)
– Transferator: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Lucara Diamond: håller auktion av stora och ovanliga diamanter

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: konfidensindikator näringslivet november kl 8.45
– AF: veckodata kl 10.45
* USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00

USA: Det var något trevande den första timmen i fredags men köparna kom tillbaks, pålitligt efter varje rekyl ner mot 4-timmars medelvärde (den längsta trendföljande inställningen i intradag). Stängningen skedde på absolut högsta noteringen någonsin 1804,8 som motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Jag skrev i fredags morse: ”I 60-minutersgrafen har vi åter fått en köpsignal om man studerar en av mina trendföljande strategier. I dagsgrafen fick vi i torsdags en treticksformation, dock med minsta möjliga marginal och nu blir det spännande att se om det räcker för att ta ut måndagens ATH vid 1802 och de senaste dagarnas negativa formationer”.

Fredagens volym var den lägsta under hela veckan och 5 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Visserligen stängde ingen sektor på minus i fredags men den sektor som gick bäst var kontradefensiva hälsovård. Sämsta sektorer blev däremot teknologi och basråvaror.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer föll under fredagen. Apple backade med måttliga 0,3 procent till $519,8. Även Google föll med måttliga 0,2 procent för att stänga på $1031,9. Nyintroducerade Twitter vände åter ner och föll med 2,5 procent till $41,0 medan den sociala kollegan Facebook backade med 1,0 procent för att till slut stänga vid $46,2.

Asien: Idag på morgonen är det mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna. Återigen sticker japanska Nikkei ut med en uppgång med 1,3 procent vilket till stor del beror på den fallande yenen som påverkar exportföretagen positivt. Bank of Japans chef Haruhiko Kuroda sade tidigare idag att han ser en positiv utvecklingspridas i den japanska ekonomin. I Sydkorea och Kina stiger börserna med ungefär 0,7 procent medan uppgångarna i Australien är mer modesta kring 0,3 procent. Överenskommelsen med Iran kommer förmodligen på kort sikt att pressa oljepriset ytterligare.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar