Positiv veckoavslutning men nu närmar sig taket i rangen

sammanfattningNEW YORK: DEUTSCHE GAV GLÄDJE, MOLNBOLAG DUBBLADES, S&P +0,8%

STOCKHOLM (Direkt) Ett rykte kring Deutsche Bank fick köparna att strömma till på Wall Street som stängde fredagshandeln tydligt på plus nära dagshögsta. Bland rapportbolagen steg Costco Wholesale medan en börsnykomling mer än dubblades.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 18.308. S&P 500 steg 0,8 procent till 2.168, vilket betyder att det breda indexet stigit fyra kvartal i följd. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,8 procent till 5.312 och hade sitt bästa kvartal sedan 2013.

Omsättningen på NYSE var nästan 20 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 21 procent över 20-dagarssnittet.

Ett rykte på eftermiddagen om att en uppgörelse om böter på 5,4 miljarder dollar till USA närmar sig för Deutsche Bank fick fart på aktien, som rusade 14 procent. USA:s officiella förlikningsbud låg dessförinnan på 14 miljarder dollar.

Rörelsen minskade sannolikt den globala bankoron vilket fick fart på finanssektorn som var bäst presterande inom S&P500, Bank of America ökade 3 procent.

”Det känns inte som att Deutsche kommer bli ett nytt Lehman. Bankerna är, som ett resultat av alla regleringar sedan finanskrisen, nu i bättre skick. Vidare befinner vi oss vid kvartalsskifte och folk inser nog att september inte blev så svagt som man tidigare befarade”, sade John Stoltzfus, chefsstrateg vid Oppenheimer i New York, till Bloomberg News.

På rapportfronten stack Costco Wholesale ut när den steg 4 procent. Detaljhandelskedjan rapporterade bättre kvartalsresultat än analytikernas förhandstips.

Dagens rally stod dock Nutanix för som steg 131 procent på sin premiär på Nasdaq. Molnbolaget, som har ett antal stora globala kunder, tog in 238 miljoner dollar i noteringen.

Sämre gick det för Cognizant Technology som rasade 13 procent, efter att konsultbolaget misstänks för mutbrott i Indien.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter högre till 1,59 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Om torsdagens högsta tas ut och inte omgående punkteras är det ganska fritt upp mot 1470-nivån men om det istället visar sig att 1400 punkteras och inte snabbt återtas får vi en signal om nedgång mot i första hand primärtrenden. Så länge indexet fångas mellan 1445 och 1400 är risken stor för tvära kast och varannandagsliknande rörelser.”

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen den senaste veckan som innebar en marginell uppgång med 0,1 procent vilket innebär att att årets nedgång reducerats till 0,5 procent. I månadsgrafen stängde september för andra månaden i rad ovanför årsmedelvärdet vilket är ytterligare en positiv pusselbit samtidigt som det blev den femte månaden i rad med en stängning högt upp i kursstapeln. Även i veckografen råder ett positivt utseende med starka candles och en köpsignal i MACD. I dagsgrafen noteras kursen i en kortsiktigt stigande trendkanal där golvet sammanfaller med MA-50 och strax under hittar vi 1400-nivån som är den nedre begränsningen i den rådande tradingrangen med taket kring 1445-1448.

Bortsett från den inledande nedgången för en vecka sedan utvecklades tre av de fyra senaste candlesticksen till positiva reversalstaplar och nu närmar sig åter taket i den rådande tradingrangen. Det blir nu spännande att se om nivån tas ut och inte omgående punkteras.

Volymen har varje dag den senaste veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna vilket är positivt med tanke på utseendet hos de senaste candlesticksen.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Bayn Europe (extra), Nibe (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktiespararna arrangerar Aktiedagen i Göteborg kl 8.00-21.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i september
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/10)
– Elanders: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/10)
– Haldex: förlängd anmälningstid i ZF:s bud avslutas
– Immunovia: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/10)
– Safe at Sea: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Stendörren (0:40 kr kvartalsvis), Sydsvenska Hem (1:63 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Frankfurtbörsen har helgstängt
– Börserna i Kina har helgstängt

MAKROSTATISTIK
* Japan: Tankan-rapporten 3 kv
– Japan: Nikkei industri-PMI (def) september kl 2.30
– Indien: Nikkei industri-PMI september kl 7.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30
– Norge: industri-PMI september kl 9.00
– Spanien: industri-PMI september kl 9.15
– Sverige: fordonsstatistik september kl 9.30
– Italien: industri-PMI september kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) september kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) september kl 9.55
* EMU: industri-PMI (def) september kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI september kl 10.30
– Sverige: AF veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI september kl 11.00
* USA: Markit industri-PMI (def) september kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI september kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Kina: helgstängt


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det varit stökigt inför räntebeskedet i onsdags ser jag goda förutsättningar för en uppgång så länge köparna fortsätter komma tillbaks på allt högre nivåer.”

Den gångna veckan inleddes nedåt men när den stigande stödlinjen som påbörjades i slutet av juni nåddes i tisdags sögs säljtrycket upp. Totalt steg den gångna veckan med marginella 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,1 procent.

I månadsgrafen blev september den sjunde månaden i rad som stängde ovanför årsmedelvärdet och alla månader utom april har noterat stängningar i de övre delarna av månadscandlesticksen. I veckografen noteras nu tre positiva veckor i rad samtidigt som kursen är fångad i flera intressanta konsolideringar. Redan om fredagens högsta tas ut får vi en signal om uppgång upp mot ATH-nivån vid 2194 men om det istället visar sig att torsdagens lägsta punkteras ställs siktet in mot i första hand 2120.

Volymen har sedan i onsdags legat över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag och basråvaror. Sämsta sektorer blev defensiva kraftbolag och hälsovård. I fredags eftermiddag snurrade ett rykte om att en uppgörelse om böter på 5,4 miljarder dollar till USA närmar sig för Deutsche Bank fick fart på aktien, som rusade 14 procent. USA:s officiella förlikningsbud låg dessförinnan på 14 miljarder dollar.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar