Positiv veckoavslutning men kortsiktigt ansträngda nivåer

Intresseklubben antecknar: Det var relativt lugnt på makrofronten i fredags. Bostadsbyggandet i USA steg med 5,9 procent i juli vilket låg ungefär i nivå med analytikernas förväntningar. Däremot sjönk byggandet av enfamiljshus med 2,2 procent vilket var något sämre än väntat. Stämningen bland amerikanska konsumenter, Michigan indexet, försämrades mer än väntat under augusti.

Stockholmsbörsen: Efter en inledande nedgång i fredags för att testa av 1241 vände Stockholmsbörsen upp vid 10.30 och resten av dagen höll köparna i taktpinnnen. Stängningen 1255,0 skedde på absolut dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Även om formationen är positiv och tog fart precis från 20-dagars medelvärde är det, som jag ”sade” i fredags morse, viktigt att 1256 tas ut för att köparna ska ta över taktpinnen för de senaste dagarna. Det blir alltså en spännande inledning av veckan.

Föregående vecka stängde med en marginell uppgång på 0,1 procent vilket innebär att vi nu kan lägga sju veckors uppgång till handlingarna. Den totala uppgången i år uppgår nu till 13,6 procent.

I veckografen fick vi även föregående vecka en stängning högt upp i kursstapeln men vi ska alltid hålla ett vakande öka när vi får en doji efter en utdragen upptrend. När sedan dojin uppstår när avståndet ner till de längre medelvärdena är stort och momentumet avtar ska vi vara på vår vakt.

Totalt steg i fredags 259 aktier medan 170 stängde ner och på OMXS30 var det endast två aktier som stängde på rött och det var Lupe och SCA B.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Swedbank A (+1,9%), Boliden (+1,7%) följt av Securitas B (+1,6%). Sämst gick Lundin Petroleum (-0,3%), SCA B (-0,2%) följt av Electrolux B (+0,1%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i torsdags och uppgick till 8,8 miljarder kronor vilket var 17 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Övrigt som kan vara av intresse:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Image Systems: teckningsperiod i fullt garanterad företrädesemissioin avslutas
– PA Resources: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/9)

– Autoliv handlas fom idag exklusive utdelning (0,5 USD)

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove huspriser augusti kl 1.01
– Japan: handelsbalans juli kl 1.50
– SCB: investeringsfonder 2kv kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Frankrike: Auktion av BTN kl 15.00
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar kl 15.00

USA: De amerikanska indexen inledde fredagen nedåt och S&P 500 sjönk de första minuterna till 1656 för att sedan stiga till daghögsta 1663,5 som noterades efter 90 minuters handel. Efter en svag nedgång stängde fredagen på 1655,8 vilket motsvarade en måttlig nedgång på 0,3 procent. För veckan som helhet innebar det en nedgång med 2,1 procent som var den sämsta veckan på över två månader.

Fredagens kursstapel stängde på 50-dagars medelvärde som är en viktig nivå att bevaka och det vore ett styrkebesked om köparna kom tillbaks vid nivån när veckan inleds.

I förra veckan skrev jag flera gånger att 1676 var en viktig nivå. I torsdags punkterades nivån med ett pattern gap som inte var i närheten av att täppas till i fredags.

Volymen i fredags var betydligt högre än normalt men jag fäster inte lika stor vikt vid just tredje fredagen i månaden, även om det inte har lika stor betydelse i USA, förutom när det är kvartalsbyte.

Det var bara två setorer som stängde på plus i fredags och det var verkstad och teknologi men det var å andra sidan med minsta möjliga marginal (+0,1 och +0,2 procent). Sämsta sektorer blev istället telekom och krafbolag.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple fortsatte upp med 0,9 procetn till stängningskursen $502,3. Facebook vände åter upp med 1,4 procent till $37,1 medan Google noterade en nedgång med 0,3 procent till $856,9.

Asien: Det är skvalpigt och nervöst på de asiatiska börserna nu på morgonen under små handelsvolymer. I Japan stiger energirelaterade bolag men tekniskt ser kraftbolag däremot svaga ut. Trots att den japanska exporten steg med över 12 procent i juli lyfter inte de japanska börsindexet nämvärt nu när veckan inleds. BlueScope Steel Ltd. som är Australiens största stålproducent faller med hela 16 procent efter att rapporten missat analytikernas förväntningar. Det kommer med all sannolikhet att bli en skvalpig, läs nervös, väntan på uttalanden från Fed senare i veckan. Det bredare asiatiska börsindexet MSCI Asia Pacific index har stigit sju av de senaste åtta veckorna och placerarkollektivet ”letar” nu efter orsaker att ta hem vinster och Fed-besked kring en avtrappning av QE3 kan vara just en sådan orsak. I Kina rapporterades att huspriserna steg för tredje månaden i rad.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar