Positiv underton men gott om varningssignaler

sammanfattningNEW YORK: NASDAQ COMPOSITE NÅDDE REKORDHÖG NIVÅ, S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Under torsdagen fortsatte USA-indexen att avancera, i linje med gårdagen. Det blev en rekorddag för indexet Nasdaq Composite efter att det stängde på den högsta nivån hittills.

Klockan 22.00 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent, medan S&P 500 avancerade med 0,2 procent. Det tekniktunga Nasdaq Composite gick upp mest, med 0,4 procent.

På New York-börsen uppgick omsättningen till 710 miljoner aktier och på Nasdaq till 1,8 miljarder aktier.

”Man bör känna sig mycket mer bekväm med att investera i Nasdaq i dag. Vissa kommer att påminna om den senaste bubbeltoppen och påstå att detta är en indikation på att marknaden skummar över. Enligt min åsikt gör den inte det”, sade Jason Benowitz, porföljförvaltare vid Roosevelt Investment Group, till Bloomberg News.

På statistikfronten uppgav handelsdepartementet att försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk 11,4 procent i mars jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 481.000 enheter.

Vidare sjönk Markits snabbestimat över inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA till 54,2 i april – lägre än analytikernas förväntningar som enligt Bloomberg News analytikerenkät pekade mot ett utfall på 55,7.

”Nyckeln för inbromsningen var en försvagning i exportorderingången, vilket i sin tur är ett symptom på den förlorade konkurrenskraften som följer av dollarns styrka”, sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit.

Statistik över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA kom in något under förväntan, med en uppgång till 295.000 personer under vecka 16 jämfört med konsensusprognosen på 287.000 nya sökande.

På bolagsfronten presenterade tillverkaren av anläggningsmaskiner Caterpillar en rapport som överraskade positivt, med bland annat höjd vinstprognos. Aktien stängde dock 0,1 procent ned.

Konglomeratet 3M backade efter att det presenterat en utlandsförsäljning som var sämre än väntad, på grund av en starkare dollar. Aktien stod 3,0 procent ned.

Även konsumentvarugruppen Procter & Gamble presenterade en utlandsförsäljning sämre än estimerad. Bolagets aktie sjönk med 2,6 procent.

Efter USA-börsernas stängning släppte bland annat Microsoft, Google och Juniper Networks sina rapporter för det gångna kvartalet. Även här uppgavs den starka dollarn ha påverkat negativt under kvartalet, men utfallen var trots det i stort sett i linje med förhandstipsen.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 4 punkter till 1,94 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Risken för tvära kast är stor när någon av begränsningarna i den rådande tradingrangen närmar sig.”

Efter en inledande uppstuds som till största delen berodde på att Ericsson hamnade i sirapsburken de första tre minuterna tog säljarna över och efter en förmiddag kring 1692-1700 punkterades nivån för att göra ett test av 1681 som höll. En skvalpig avslutning följdes av en relativt stark call som gav stängningskursen 1689,8 och en nedgång med 1,0 procent.

Torsdagen utvecklades till en bearish engulfing men OMXS30-indexet befinner sig fortfarande innanför begränsningarna som tradingrangen utgör. Vi ska alltså fortsatt vara beredda på tvära kast och ”varannandagsrörelser”.

Gårdagens volym var högre än i onsdags och den högsta sedan den 30:e november 2011 och hela 59 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och telekom. Sämst gick teknologi och verkstad. SSAB A, MTG B och TeliaSonera utvecklades starkast av OMXS30-aktierna medan Ericsson som föll med 10 procent, Alfa Laval och Sandvik gick sämst. 236 aktier steg på Stockholmsbörsen medan 323 stängde på rött igår.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Duroc (kl 7.15), Haldex (kl 7.20), Betsson (kl 7.30), NSP Holding (ändrat datum från 11/5) (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), Saab (kl 7.30), Duni (kl 7.45), HMS Networks (kl 7.50), Astra Zeneca (kl 8.00), Diös (kl 8.00), Electrolux (kl 8.00), Eniro (kl 8.00), Micro Systemation (kl 8.00), NAXS , Oscar Properties (ändrat datum från 28/4. Publiceras troligen på morgonen)

NGM
– Fortnox, Mertiva, Sotkamo Silver

FIRST NORTH
– D Carnegie (kl 8.00), Avtech, Cell Impact, Dannemora Mineral , MYFC

AKTIETORGET
– Acrinova, CWS Comfort Window System, Deflamo, Igrene, Jojka Communications, Ortoma, Switchcore

ÖVRIGA NORDEN
– Caverion (kl 8.00), Neste Oil (kl 8.00), Tomra (kl 8.00), Yara (kl 8.00), Kemira (kl 12.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Biogen (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Acrinova, Addvise, Agellis, Astra Zeneca, Formpipe, NAXS , NFO Drives, Rezidor

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Victoria Park: rapportpresentation för press- och analytiker och investerare kl 8.30
– Betsson: rapportpresentation kl 9.00
– Electrolux: telefonkonferens kl 9.00
– Rezidor: webbsänd telefonkonferens kl 9.00
– Astra Zeneca: telefonkonferens kl 10.00
– D Carnegie: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Duni: telefonkonferens kl 10.00
– Eniro: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Saab: press- och analytikerträff kl 10.00
– Micro Systemation: bolagspresentatation hos Remium

BÖRSSTATISTIK
– Bygg & Järnhandlarnas månadsförsäljning kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cortus Energy: anmälningstid i nyemission avslutas
– Image Systems: anmälningstid i nyemission avslutas
– Nicoccino: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/5)
– Tobii: första dag för handel på Stockholmsbörsen

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alfa Laval (4:00 kr), AQ Group (2:00 kr), DNB (3:80 nok), Fast Partner (3:50 kr), Gjensidige Forsikring (5:90 nok), Klövern (0:30 kr), Kungsleden (1:50 kr), Malmbergs (6:50 kr + extra 3:50 kr), Medirox (0:25 kr), Moretime (exklusive utdelning av aktier i dotterbolaget MDS Digital Solutions, motsvarar cirka 0,30 kronor per aktie i Moretime ), Mr Green & Co (1:30 kr), Nordnet (1:00 kr), NP3 (0:50 kr), OEM (4:25 kr), Probi (0:85 kr), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), Swedish Match (7:50 kr), Tomra (1:45 nok), Trelleborg (3:75 kr), VBG (3:00 kr)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: IFO-index april kl 10.00
* USA: order varaktiga varor mars kl 14.30

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte i Riga

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Efter fredagens nedställ stod köparna och väntade där både 20- och 50-dagars medelvärde mötte upp och med gårdagens uppgång utmanas åter den fallande motståndslinjen. Det är mer som talar för att vi så småningom kommer att få ett utbrott upp ur den rådande konsolideringen än ner.”

Torsdagen inleddes ner men redan vid 2103, som testades några gånger den första timmen, väntade köparna på att kliva på. Första timmens högsta vid 2110 togs ut efter några timmars handel och det triggade en uppgång till ett nytt ATH vid 2121 innan vinsthemtagningar fick kursen att falla tillbaks och stänga vid 2113 vilket motsvarade en uppgång med 0,2 procent.

Även om taket i den fallande triangeln togs ut igår var avslutningen lite för svag för att utbrottet ska övertyga. Om däremot gårdagens högsta tas ut med en kursstapel som stänger i den övre delen och helst med tilltagande volym är det fritt uppgåt och det kommer med stor sannolikhet att bli startskottet på nästa ben i den positiva trendfasen.

Volymen igår var högre än i onsdags och 1 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer blev basråvaror och telekom. 328 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under torsdagen medan 157 aktier stängde rött.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 0,8 procent till $129,7. Google avancerade ytterligare 1,4 procent vilket fick aktien att stänga vid $547,0. Twitter vände åter ner och backade 0,6 procent för att stängde vid $51,4 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte backade med hela 2,6 procent för att till slut stänga vid $82,4.

Asien: Börserna i de asiatiska tidszonerna steg inledningsvis under fredagen men de senaste timmarna har osäkerheten tilltagit. Japanska Nikkei sticker ut med en nedgång på 0,8 procent efter en stärkt yen. Nya investerare strömmar till och det blir allt tydligare att många vänder blickarna från USA till Kina i förhoppningen att det kommer att bli ytterliga stimulanser där. I Australien stiger All Ordinaries med 1,5 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar