Positiv start på året men vecka 2 brukar ge en lågpunkt

sammanfattningBÖRSEN: OLJA OCH FINGERPRINT STEG PÅ NYÅRSBÖRS, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) Börsåret inleddes med stigande index i Stockholm, även om aktiviteten var låg och volymerna små. Många börser höll stängt liksom råvaruhandeln i London.

Igår skrev jag: ”Föregående vecka avslutades med en doji kring golvet i den rådande konsolideringen och om högstanivån tas ut när veckan inleds är det positivt men om istället 1511 punkteras talar mycket för att säljtrycket på kort sikt tilltar.”

Terminerna pekade tydligt nedåt inför gårdagen men redan efter några minuter noterades dagslägsta strax under 1511. Dagshögsta vid 1530,6 markerades 1,5 timme innan stängningen som var svag och noterades vid 1526,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Ni som lyssnat på mig länge eller gått någon av mina kurser vet hur en doji kring golvet i tradingranger ska hanteras. Igår togs triggernivån ut och kursen fortsatte upp och förbi både EMA-8 och MA-20 vilket är positivt. Som jag nämnde redan igår och även i trendspaningen, som du ska ha fått i mailen igår kväll, inleds ofta året med någon eller några dagars uppgång för att sedan falla tillbaks när de större aktörerna återvänder efter julledigheten. Det finns naturligtvis inget som säger att så måste bli fallet i år men så länge kursen är fångad i den rådande tradingrangen ska vi vara beredda på tvära kast och ”varannandagsrörelser”. De två senaste dagarna har kursen hittat stöd kring 1510 och så länge inte den nivån punkteras, utan att snabbt återtas, är förutsättningarna goda för en uppgång mot tidigare pivottopp och därefter taket i den rådande tradingrangen. Sentimentsnivån för måndagen hittar vi vid 1521 som kan trigga ökat säljtryck men ovanför talar mer för ytterligare uppgång.

Volymen igår var av naturliga skäl lägre än i fredags eftersom många utländska börser och då framförallt den amerikanska höll stängt. Vi ska alltså inte dra några alltför långtgående slutsatser av de senaste dagarnas tekniska utveckling.

Fingerprint Cards var mest omsatt och dessutom en av dagens stora vinnare med en uppgång på drygt 3 procent. Närmast därefter omsättningsmässigt fanns H&M som dock låg i stort sett stilla – plus 0,1 procent.

Bland storbolagen fanns bara några enstaka förlorare men SKF och SCA noterade i alla fall små minus.

Flera av de mindre oljebolagen gick starkt trots att råvaruhandeln låg nere. Tidigt på dagen meddelade Kuwait att landet drar ned produktionen med 130.000 fat per dag, i enlighet med Opecavtalet.

Oljepriskänsliga Enquest lyfte nästan 6 procent, medan Black Pearl steg 2,7 och Africa Oil 3,6 procent. I Oslo drog DNO iväg 3,7 procent. Det norska bolaget är ett av 29 internationella företag som bjuds in av Iran för att lägga bud på framtida oljeutvinningsprojekt.

Måndagen var bilsäkerhetsbolaget Autolivs första i börsens ledande index OMXS30, som består av de 30 mest handlade aktierna. Aktien stärktes 2,7 procent.

Eolus Vind köper 60 procent av vindkraftprojektet Wind Wall Development i Kalifornien för drygt 4 miljoner kronor. Aktien klättrade drygt 3 procent.

Alfa Laval har fått en order på värmeväxlare i Mellanöstern värd 150 miljoner kronor med leveranser under 2017 och 2018. Aktien svarade med att stiga 2,2 procent.

Jordbruksbolaget Trigon Agri har på grund av den konvertering av lån till aktier som gjordes i december sett sitt börsvärde tiofaldigas. Efter konverteringen, som eliminerade det tyngande obligationslånet och gjorde bolaget nästan skuldfritt, har aktien stigit 30 procent.

På måndagen steg det nu till stora delar styrelse- och ledningsägda Trigon Agri ännu några tiondels öre till 0:163 kronor.

Bara drygt hälften av de erbjudna preferensaktierna i Obducats nyemission tecknades. Bolaget tillförs drygt 49 miljoner kronor, strax över hälften av de 86 miljoner bolaget ville ha in. Obducats vd Patrik Lundström var dock vid gott mod i en skriven kommentar:

”Bolaget har därmed säkerställt det kapital som behövs för att genomföra de planer som redogjorts för i emissionsprospektet”, sade han.

Aktien föll 5,8 procent i tunn handel på NGM.

DNB Markets har tagit upp bevakning av Alligator Bioscience med en köprekommendation och riktkursen 40 kronor. Aktien var trots det oförändrad på 34:80 kronor.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

PM DETTA HÄNDER TISDAG 3 JANUARI:

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Diös: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Spiffx: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen har helgstängt

MAKROSTATISTIK
* Japan: industri-PMI (def) december kl 1.30
* Kina: Caixin industri-PMI december kl 2.45
– Frankrike: KPI (prel) december kl 8.45
– SCB: fordonsstatistik december kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet december kl 9.55
– Storbritannien: industri-PMI december kl 10.30
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– Tyskland: KPI (prel) december kl 14.00
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI (def) december kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI december kl 16.00
* USA: bygginvesteringar november kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgstängt

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar