Positiv reversal kring 1380 som helst inte ska punkteras idag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en trevande start kring nollan lyckades USA-börserna stänga högre på onsdagen. Lett av Apple, som revanscherade sig efter tisdagens tapp, tog tekniksektorn täten. I avsaknad av större makrohändelser blickade investerare mot bolagsnyheter.

”Alla tittade på Apple. Det är en Apple-dominerad marknad, speciellt denna vecka då vi inte har särskilt mycket makroekonomisk statistik”, sade Matt Maley, aktiestrateg på Miller Tabak, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent på indexnivån 17.068, samtidigt som det bredare S&P 500 steg 0,4 procent till 1.995. Bäst gick det för tekniktunga Nasdaq Composite som avancerade 0,8 procent till 4.587.

Omsättningen uppgick till 550 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Makroagendan var tunn, och investerare fick hålla tillgodo med grossistlagren för juli, vilka steg med 0,1 procent. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 0,5 procent.

I övrigt spekulerade marknadsaktörer i när en räntehöjning kan tänkas komma från Federal Reserve. Även om en höjning inte väntas vid räntemötet nästa vecka kommer marknadsaktörer åtminstone leta indikationer.

På bolagsfronten steg Apple 3,1 procent. På tisdagen tappade aktien något, efter att bolaget presenterat två nya Iphone-modeller och en Smartwatch, ”Apple Watch”.

Även Twitter visade god framfart. Aktien steg 4,5 procent efter att UBS höjt sin rekommendation till köp.

Inom Dow Jones var McDonalds främsta aktie med en klättring på 2,1 procent. Hälsoförsäkringsbolaget United Health föll 1,5 procent, och var i botten av indexet.

Bland övriga vinnare fanns Goldman Sachs och Visa som steg 1,2-1,4 procent. Oljebolagen Chevron och Exxon återfanns i rött, samtidigt som oljepriset backade på onsdagen.

Microsoft steg 0,2 procent. Flera medier rapporterade att Microsoft diskuterar med svenska Minecraftgrundaren Mojang om ett uppköp. Affären skulle vara värd över 2 miljarder dollar.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De senaste veckorna har utvecklats bättre än den historiska utvecklingen och cykeln högerställd. Risken att vi nu får en rekyl är relativt stor. Om 1380 återtas idag ser jag det som positivt”. Efter ett negativt pattern gap fortsatte kursen ner till 1376 men där sög köparna med tydlighet upp säljtrycket. Efter ett par falska försök hade gapsentimentet tagits ut och blev positivt strax innan USA-öppningen och det gav verkligen köparna självförtroende och allt fler blev klämda när positionerna skulle stängas. Stängningen vid 1387,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Jag påtalade igår vikten av att just 1380 skulle återtas senast under onsdagen, i annat fall talade mer för en fortsatt nedgång. Även om vi inte ska dra några större slutsatser av en dags positiv reversalformation väger det trots det ganska tungt i min positiva kortsiktiga vågskål.

Volymen igår var marginellt lägre än i tisdags men 11 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 200 aktier igår medan 281 stängde ner. 68 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Ericsson B där aktier för 777 miljoner kronor omsattes. SKF B som hade kapitalmarknadsdag (som jag varnade för) kom på andra plats där aktier för 723 miljoner kronor omsattes. HM B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 696 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 4,6 punkter hade HM och Norda som tillsammans lyfte indexet med 2,8 punkter.

Bästa sektoer igår blev konsumenttjänster och finans. Sämst gick basråvaror och oljebolagen.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Nordea (+1,2%) följt av HM B (+1,2%) och Swedbank A (+0,9%). Sämst gick SKF B (-2,8%) och SSAB A (-2,2%) följt av MTG B (-1,6%).

OMXS30 inför torsdagen:

S&P500 inför torsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Next (kl 15.00)

STÄMMOR
– Recipharm (extra), SSAB (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Olja: Pareto Securities arrangerar olje -och offshorekonferens i Oslo

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– EQL Pharma: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mycab International: sista dag på Aktietorget inför avlistning

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: håller diamantauktion

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex augusti kl 1.00
– Kina: PPI, KPI augusti kl 3.30
– AF: arbetslöshet augusti kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
– Frankrike: KPI augusti kl 8.45
– SCB: arbetslöshet (AKU) augusti kl 9.30
– SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
– SCB: KPI augusti kl 9.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45

CENTRALBANKER
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– ECB: Mario Draghi talar i Milano kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

USA: Igår skrev jag: ”Det blir nu spännande att se vilken inverkan säljsignalen i tisdags kommer att få på den närmaste tiden”. Efter en inledande nedgång kom kom köparna tillbaks kring 1983 och hade sedan kommandot större delen av dagen. höll sedan i taktpinnen. Stängningen vid 1995,7 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent och skedde kring absolut dagshögsta.

Gårdagens kursstapel var en positiv reversalstapel och om inte 1983 punkteras och bekräftas idag eller imorgon talar mer för att vi kommer att få ett test av 2011 och ATH-nivån.

Volymen igår var något lägre än i tisdags och 4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev hälsovård och teknik. Sämst gick energi och telekom.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple steg med hela 3,1 procent för att stänga på $101,0. Google steg med måttliga 0,4 procent för att stänga vid $583,1. Twitter rusade med hela 4,5 procent för att till slut stänga vid $52,9. Den sociala kollegan Facebook klättrade 1,0 procent och stängde på $77,4.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen, även om den ser ut att mattas av ju närmare stängningarna vi kommer:

Nikkei: +0,8%
Kospi: -0,1%
Shanghai: +0,5%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: -0,1%
Bombay: +0,2%
All Ordinaries: -0,3%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar