Positiv öppning – tas 1085 ut idag?

Stockholmsbörsen: Förhoppningar om att Kina kommer att fortsätta med kvantitativa lättnader och sänka reservkraven för bankerna ytterligare tolkas positivt. Enligt Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi planerar Brasilien ett kraftfullt stimulanspaket. Antalet nyanmälda arbetslösa kom in ungefär som väntat medan bostadsbyggandet i juli var lägre trots att antalet beviljade bygglov var högre än förväntat. Den ekonomiska aktiviteten i Philadelphia-regionen var lägre än väntat.

Efter inledande nedgångar under torsdagen där gårdagens lägsta 1072 (prick på marubozulinjen) noterades klockan 10.00 vände kursen så sakteliga upp och stängde på 1078 vilket var nära dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,3 procent. Hittills i år har OMXS30 stigit 9,1 procent.

Omsättningen igår uppgick inte till mer än 7,3 miljarder vilket var den lägsta omsättningen sedan i måndags och hela 34 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 64 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Den låga volymen innebär att vi inte ska dra några långtgående slutsatser av det vi ser i diagrammen. Igår bjöds vi på en relativt svag, men dock bullish engfulfingliknande formation som kan vara spännande att bevaka under fredagen. Ett positivt gap upp över 1083 kan stärka sentimentet och skapa bra förutsättningar för en riktigt stark avslutning på veckan.

Tänk på att det är terminsbyte idag. Den nya OMX-terminen heter OMXS302I och den bör bytas till OMXS302J den 19:e september.

Bästa sektorer igår blev gruvbolag, teknologi och telekom. Sämst gick oljebolag, fastighetsbolag och finans.

Vinnare bland de aktier jag dagligen bevakar blev igår Africa Oil, följt av Stora Enso och SCA B.

Förlorare blev PA Resources som föll över 20 procent. Det kan inte upprepas nog många gånger hur farligt det är att försöka fallande knivar (Nokia, Eniro, Labs2…). Byggbolag gick oxå dåligt efter siffror som visar att situationen är värre än 2007.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev SCA B (+2,9%), Volvo B (+0,1%) och HM B (oför).

S&P 500: Efter en tid av mindre kursrörelser fick vi igår ”lite längd” på kursstaplarna på de ledande amerikanska börsindexen. Tajmingen för entré på nuvarande nivå kanske inte är den bästa men vi ska fortsätta befinna oss bland köparna så länge inte någon av de närmaste bottnarna punkteras.

OMXS30: De små kursstaplarna fortsätter än så länge på det svenska storbolagsindexet. Närmast på ovansidan bevakar jag 1085 som om det passeras ger signal om en uppgång på i första hand 1110 och därefter årshögsta 1127. På nedsidan bevakar jag 20-dagars medelvärde kring 1063 som en nivå där det är bra tajming att åter skala in sig för uppgång vid en positiv omslagsformation i samband med en rekyl. MACD har lämnat en säljsignal, dock i den positiva delen av diagrammet, vilket innebär att vi inte ska fästa alltför stor vikt vid den. Den positiva avslutningen i både Sverige och USA borde spilla över till inledningen idag. Kanske vi får ett test av 1085 innan veckan avslutas.

Utländska rapporter idag:
– Megafon (prel datum)

Tider som är intressanta idag:
– AF: arbetslöshet juli kl 8.00
– Tyskland: PPI juli kl 8.00
– SCB: industrins lager och kapacitetsutnyttjande 2 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans juni kl 10.00
– EMU: handelsbalans juni kl 11.00
– Canada: Inflationssiffror 14.30
– USA: Michigan-index (prel) augusti kl 15.55
– USA: ledande indikatorer juli kl 16.00

USA: Statistik över bostadsbyggandet i USA visar att antalet bygglov steg betydligt mer än väntat i juli månad. Däremot sjönk bostadsbyggandet. Nyanmälda arbetslösa steg något mer än förväntat förra veckan och arbetssökande föll till ett nytt fyraårslägsta. Ciscos kvartalsrapport överträffade förväntningarna och aktien steg med hela 9,5 procent och drog med sig kollegorna i tekniksektorn. Wal-Mart backade 3,1 procent trots positiva tongångar i kvartalsrapporten. Facebook nådde nya bottennoteringar när 270 miljoner aktier frigjordes under torsdagen. Aktien backade 6,3 procent till 19,87 dollar men priset är fortfarande på tok för högt. Bäst av de amerikanska börsindexen gick Russell 2000 som steg med 1,1 procent. DJIA har stängt på plus 7 av de senaste 10 handelssessionerna. De senaste 8 av 10 dagarana har stängningen varit uppåtriktade på Nasdaq 100. 

Den första timmens handel var skvalpig men köparna kom tillbaks när onsdagens högsta togs ut efter ungefär en timmes handel. Kursen steg i stort sett oavbrutet fram till strax efter 20:00 (svensk tid). Stängningen på 1415,5 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Förra veckans uppgång på 1,1 procent innebär att S&P 500 stigit fem veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,6 procent vilket kan jämföras med 17,5 procent hos Nasdaq.

Asien: Det är blandade rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 0,8 procent medan kinesiska Shanghai backar med 0,6 procent. Australiska All Ordinaries är upp med 0,9 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar