Positiv öppning men tuff motståndslinje från 2012

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen bjöd på stora svängningar under tisdagen, innan de slutligen stängde i svagt positivt territorium. En nedgång i oljepriset och kvartalsrapporter under förväntan tyngde i den inledande handeln, men styrka inom tekniksektorn bidrog till stängningen över nollstrecket.

Dow Jones Industrial Average stängde på indexnivån 17.515, en uppgång på 0,02 procent. Det bredare S&P 500 steg 0,2 procent till 2.023, medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,4 procent till 4.655.

Omsättningen uppgick till cirka 750 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

”Volatiliteten har varit väldigt påtaglig, både dag till dag och timme till timme. Det faktum att marknaden stängde marginellt högre är uppmuntrande med tanke på alla faktorer att ta hänsyn till där ute”, sade Richard Sichel, chefinvesterare på Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

På bolagsfronten var kvartalsrapporter – som bjöd på blandade utfall – i fokus. Morgan Stanley, som inte nådde upp till förhandstipsen, backade 0,4 procent. Inte heller hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson imponerade med sin rapport, varpå aktien sjönk 2,6 procent.

Handeln i oljeservicebolaget Halliburton var slagig, men aktien stängde till slut upp 1,8 procent. Bolaget redovisade ett resultat över förväntan, men varnade för att 2015 kan bli ett tufft år för sektorn.

Efter USA-börsernas stängning kom rapporter från bland annat IBM och Netflix.

IBM redovisade vinst över förväntan men en svagare än väntad försäljning, och aktien sjönk knappt 1 procent i efterhandeln. Även vinstprognosen för helåret var något lägre än analytikernas förväntningar.

Netflix rapport mottogs å andra sidan med glädje av investerare, som handlade upp aktien över 12 procent i efterhandeln. Resultatet för det gångna kvartalet slog förväntningarna med råge, samtidigt som bolaget gav en optimistisk prognos över nya abonnenter.

Tekniksektorn gick starkt med draglok som Apple och Yahoo upp 2,6 respektive 2,5 procent. Energisektorn återfanns å andra sidan åter bland de svagare, i samband med en nedgång på över 4 procent i priset på WTI-olja.

Tisdagens ganska tunna makroagenda bjöd på positiva signaler, i form av en mätning bland hushållen i USA som Wall Street Journal och NBC gjort och som visade att optimismen om ekonomin befinner sig på nivåer som inte setts sedan före finsanskrisen.

Stämningsläget bland amerikanska husbyggare försämrades dock i januari jämfört med månaden före, enligt National Association of Homebuilders och Wells Fargos index som oväntat sjönk till 57 från reviderade 58 föregående månad.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 5 punkter till 1,79 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Spänningen mot de korta momentumindikatorerna är inte större än att ett utbrott av 1480 har förutsättningar att lyckas. Vi ska dock vara beredda på vändningar när taket i den långsiktigt stigande kanalen som noteras kring 1493.”

Tisdagen inleddes med ett positivt gap på 0,3 procent och följdes inte av några tendenser till täckning. Kursen fortsatte oavbrutet upp till 1498 men tappade lite mark och stängde till slut kring 1491,6 som motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Volymen igår var den högsta sedan den 15/1 och var tydligt högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Omsättningen hos HM och Swedbank var lika höga som det dagliga omsättningssnittet.

Två positiva pattern gap och fyra dagar i rad med stigande kursen där stängningarna dessutom skett i de övre delarna av kursstaplarna tolkar jag i den positiva vågskålen. På kort sikt (kan vara timmar till några dagar) är dock gummisnodden hårt spänd på ovansidan samtidigt som kursen befinner sig i ett område där risken för rekyl är större än normalt.

Historiskt har vi sett en lågpunkt hos OMXS30 ungefär där vi befinner oss nu i januari och därför kan den historiska säsongsutvecklingen vara ett stöd för att ta position för uppgång efter den positiva veckoavslutningen. Kursen har historiskt stått högre i ungefär 60 procent av fallen den kommande veckan.

Bästa sektorer igår var teknologi och basråvaror. Sämsta sektor och den enda sektor som stängde på minus var oljebolagen.

327 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 199 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev HM B, Swedbank A och TeliaSonera.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår SSAB som vinstvarnade (+3,9%), Assa Abloy B (+2,8%) följt av Ericsson B (+2,2%). Sämst gick Lundin Petroleum (-1,9%), Electrolux B (-0,6%) följt av Getinge B (-0,5%).

På ETP Direkt (playdirekt.se) kl 09.00 kan du ta del av börsöppningen och en del intressanta case för dagen.
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Avanza (kl 8.15), Castellum (ca kl 13.00)

FIRST NORTH
– Diamyd Medical

AKTIETORGET
– HQ

ÖVRIGA NORDEN
– Chr Hansen (trol ca kl 8)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* American Express (efter USA-börsernas stängning), Briggs & Stratton (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sectra: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Scandinavian Organics: anmälningstid i unitemission inleds (avslutas 4/2)
– Transferator: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/2)

MAKROSTATISTIK
* Storbritannien: arbetslöshet (ILO) november kl 10.30
– EMU: husprisindex 3 kv kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
* USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55

POLITIK
– USA: Barack Obama håller det årliga ”State of the Union”-talet kl 3.00

CENTRALBANKER
* BOE: protkoll från policymötet 8/1 kl 10.30
* BOC: räntebesked kl 16.00
– BOJ: policymöte

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– World Economic Forum i Davos

ÖVRIGT
* Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Inför veckostarten skrev jag så här: ”Den gångna veckan föll kursen ner till golvet i den rådande tradingrangen och både i onsdags och fredags sög köparna upp säljtrycket, vilket jag placerar i den positiva vågskålen.”

Tisdagen öppnade upp mot 2029 som blev gårdagens högsta men efter ett par timmars handel hade indexet fallit ner till 2005 som jag markerar som dagslägsta. Stängningen vid 2022,5 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Volymen var lägre än i fredags och 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Efter fredagens kraftfulla fortsättningsformation blev gårdagen en andhämtningspaus med tydliga svansar både på ovan- och nedsidan. I dessa svansar ligger som Rob Hoffman brukar säga ett lager av ordrar. Rensas högsta- och lägstanivåerna för dessa svansar släpper trycket och den fortsatta riktningen stakas ut.

Den långa trenden pekar upp och kursen noteras över de längre medelvärdena medan de kortare planat ut något de senaste veckorna.

Bästa sektorer under tisdagen blev teknologi och verkstad. Sämst gick energi och cykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte vände upp och steg med hela 2,6 procent för att stänga vid $108,7. Google vände ner och backade med måttliga 0,2 procent för att stänga vid $506,9. Twitter fortsatte upp med 1,6 procent vilket fick aktien att stänga vid $37,9 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med 1,4 procent till $76,2. 240 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus igår vilket var något dålig bredd.

Asien: Stigande guldpris och börskurser i Asien (företrädesvis).

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar