Positiv omslagsformation påverkar veckoinledningen

 sammanfattningIntresseklubben antecknar: Fredagens arbetslöshetsrapport var ”lagom bra” vilket innebär att den inte kom in alldeles för högt över förväntningarna vilket kan äventyra Fed:s tillgångsköp och inte så dålig så att diskussioner i stil med att den amerikanska centralbankens åtgärder är verkningslösa. Någon analytiker uttryckte resultatet som att det kom in i den ”gyllene zonen”. Flera positiva besked från bland annat klädkedjan GAP och återköpsprogram från Wal-Mart gav bränsle åt börsuppgången och bättrade på riskaptiten.

Stockholmsbörsen i fredags: Efter en inledande nedgång till stödområdet (vilket jag anser även om nivån passerades under en viss oro inför jobbsiffran) som höll och lockade tillbaks köparna och presterade en bullish piercing line. Det som inte var riktigt lika positivt var att köparna såg tveksamma ut när 1200-nivån åter närmade sig en halvtimme innan stängning. Stängningen var inte positiv men väl över marubozulinjen för onsdagens kursstapel vilket innebär att det är köparna som inleder veckan med ledartröjan. Stängningskursen 1193,1 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Den viktiga 1200-nivån är nu på väg att utmanas igen, denna gång utgör nivån ett motstånd och sammanfaller med 50-dagars glidande medelvärde. är nu alltså punkterad och kursen noteras redan kring 1185-1178 som nu sammanfaller med den stigande stödlinjen som vi navigerat efter sedan november. Ett minst sagt spännande och utmanande läge där nästa nivån utgörs av gapmotståndet upp mot 1208.

Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde trots fredagens upphämtning med en nedgång på 1,8 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 8,0 procent.

Totalt steg 228 aktier och 201 stängde på minus under freddagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick MTG, SHB och Swedbank som steg med 2,8-, 2,7- respektive 2,5 procent. Sämst gick även under fredagen Alfa Laval och Sandvik som backade 1,7 procent vardera.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Sandvik med en omsättning på 1091 miljoner kronor följt av Swedbank A med 978 miljoner kronor och Volvo B med 882 miljoner kronor.

Omsättningen på OMXS30 var den högsta under den gångna veckan och uppgick till 14,5 miljarder kronor på OMXS30 vilket var 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:


Den kinesiska börsen håller stängt

Utländska rapporter:
– Navistar (efter USA-börsernas stängning)

Övriga börsrelaterade nyheter:
– Finnair: trafiksiffror för maj kl 8.00
– Finans: Altor har kapitalmarknadsdag kl 12.30
– Alliance Oil: uppdatering produktion för maj
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Alliance Oil: teckningstid i emission av preferensaktier inleds (avslutas 19/6)

Håll koll på följande tider idag:
* Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
– Japan: bytesbalans april kl 1.50
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– Frankrike: industriproduktion april kl 8.45
– Danmark: KPI maj kl 9.00
– RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
– SCB: industriorder april kl 9.30
– SCB: industriproduktion april kl 9.30
– Norge: KPI maj kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Italien: BNP (def) 1 kv kl 11.00

USA i fredags: Det måttliga gapet på 0,2 procent täpptes aldrig till i fredags. Efter två timmars handel markerades 1642 som inte togs ut förrän i samband med stängningen som skedde på 1643,1 vilket motsvarade 1,3 procent.

Den positiva reversalformationen från i torsdags och tillika bullish harami bekräftades i och med att stängningen skedde ovanför 1630.

Bäst av de ledande börsindexen gick DJIA som avancerade 1,4 procent medan småbolagsindexet Russell 2000 som gick bäst i torsdags hade den sämsta utvecklingen med en måttligare uppgång på 0,8 procent. Nasdaq 100 noterade en ny veckohögsta och bildade en kraftfull positiv reversalstapel.

Bästa sektorer under fredagen blev transport- och sällanköpsvaror som steg med 2,4 respektive 1,8 procent. Sämst gick guldrelaterade bolag och telekom som var de enda sektorer som stängde på minus. Guldsektorn föll med hela 4,3 procent.

Omsättningen som var den lägsta under veckan uppgick till totalt 2,2 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 2,2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Hela 453 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket var en imponerande bredd. Fredagen lyckades vända den negativa inledningen och veckan stängde på 0,8 procent plus vilket summerar årets uppgång till 15,2 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,2 procent.

Alla tre av de IT-jättar som jag dagligen steg under fredagen. Apple klättrade 0,8 procent till $441,8. Google steg med 1,8 procent till $879,7 och Facebook fortsatte uppgången som inleddes under torsdagen genom att stiga 1,4 procent procent till $23,3.

Asien idag på morgonen: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. De kinesiska börserna håller stängt idag. I Japan är det glädjerus efter föregående veckas kraftiga nedställ och riskaptiten stärks vilket syns hos Nikkei som stiger 3 procent, en av de kraftigaste uppgångarna på två år. Bäst går aktier som har en stor andel av exporten till USA. Börsen i Australien backar 0,9 procent medan det är mestadels svaga uppgångar på övriga börser.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar