Positiv månadseffekt och positivt sentiment

sammanfattningStockholmsbörsen: Ett positivt gap inledde fredagen och det var aldrig i närheten att täppas till, ett styrkebesked. Det första försöket att ta ut 1200-nivån i fredags slogs tillbaks men köparna kom åter tillbaks vid 1198 och fick till en stängning vid 1205 som motsvarade en uppgång med hela 1,4 procent.

9 av 10 aktier steg på OMXS30. Omsättningen som uppgick till 12 miljarder kronor var lägre än i torsdags men 1,6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Både de långa och korta trenderna pekar upp och så länge inte 20-dagars medelvärde, som inför veckostarten noteras kring 1178 punkteras ska vi fortsätta leta efter köplägen i samband med rekyler.

Bästa sektorer i fredags var oljebolag och telekom som steg 3,2 respektive 2,0 procent. Sämst gick teknologi med en nedgång på 0,2 procent.

Lundin Petroleum utmärkte sig och tog täten bland OMXS30-bolagen med en uppgång på hela 3,6 procent. Tele2, SHB och TeliaSonera stod för stabila uppgångar på 2,8 respektive 2,4 procent.

Högst omsatta aktier var TeliaSonera 716 Mkr (+2,4%) följt av Volvo B 667 Mkr (+2,0%) och HM B 640 Mkr (+1,9%). Ericsson var fjärde högst omsatta aktie och den enda som stängde på minus av OMXS30-aktierna i fredags.

OMXS30 inför veckostarten:

S&P 500 inför veckostarten:

Intresseklubben antecknar:
– Japanska Nikkei rusar på besked om aggressiva monetära lättnader från BOJ för att hålla Yenen nere
– Ericsson får order från O2 i Storbritannien
– Börsveckan rekommenderar köp av Transcom och Proffice men avvakta med Millicom
– LG Electronics siktar på att lyfta smartphoneförsäljningen med över 50 procent.
– HP rusade på Wall Street i fredags
– Swedish Match får höjd rek av Nomura

Håll koll på följande tider idag:
– Japan prisindex för företagens serviceutbud steg från -0,4% till -0,2% under 2012
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) sjönk till 50,4 från 52,30 under februari
– Ericsson håller press- och analytikerträff från 8.30 idag
– Nokia håller presskonferens kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Italien: obligationsemission kl 11.00
* Italien: parlamentsval, vallokaler stänger kl 15.00

USA i fredags: Efter en postiv inledning utgjorde torsdagens högsta vid 1506 ett effektivt stöd som testades vid flera tillfällen under de första timmarnas handel. Senare under dagen effektuerades en Up And Go som ytterligare stärkte köparna som höll i taktpinnen och såg till att stängningen skedde på absolut dagshögsta. Veckan avslutades på 1515,3 vilket motsvarade en uppgång på 0,8 procent. Dow Jones Industrial Average tog sig åter över den psykologiska 14000-nivån med stöd av tekniksektorn där HP agerade draglok efter torsdagskvällens kvartalsrapport. Bäst av de amerikanska börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg med 1,2 procent under fredagen. Bästa sektorer blev olja, råvaror och finans som alla steg kring 1,3 procent. Sämst gick guld- och dollarrelaterade bolag.

Apple hämtade sig något i fredags och steg med 1,1 procent till $451 medan Facebook fortsatte nedåt med 0,6 procent till $27,1 under fredagen.

De tre senaste dagarna bildar ett tvåtick i och med att 1512 passerades. Ett tvåtick är en fortsättningsformation som är väl värd att följa när ”G-krafterna” är sorterade i rätt ordning (MA-20, MA-50, MA-100 och MA-200 lutar uppåt och de längre medelvärdena noteras längst ner och de kortare högst upp).

Asien: Bortsett från den japanska börsen är det relativt lugnt på de asiatiska börserna. Ryktet om att den japanska centralbanken kommer att genomföra aggressiva monetära lättnader. Detta har fått många exportföretag att rusa på morgonen och Kawasaki noterar en uppgång på hela 9,3 procent medan Sharp backar 6,5 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar