Positiv månadseffekt mot dålig statistisk edge

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Från tisdagens statistikskörd visade S&P/Case-Shillers index att huspriserna i 20 amerikanska storstadsområden steg 13,42 procent i december, från motsvarande månad 2012,vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

En halvtimme in på handeln inkom de amerikanska hushållens konfidensindikator, vilken oväntat sjönk för februari.

”Det är en kamp mellan björnar och tjurar. Att vi inte nådde över 1.850-nivån under måndagen indikerar en nedåttrend”, sade JJ Kinahan, chefsstrateg vid TD Ameritrade, till Marketwatch.

Bankerna Goldman Sachs och JP Morgan hade det tungt med nedgångar på 1,8 respektive 1,7 procent. Enligt uppgifter till Bloomberg News kommer den amerikanska kongressen i veckan presentera ett förslag vilket innebär att banker ska beskattas på alla tillgångar över 500 miljarder dollar.

Samtliga av de amerikanska storbankerna tappade efter uppgifterna.

Stockholmsbörsen: Tisdagen präglades av små rörelser mellan 1369 och 1364. Även under tisdagen avslutades dagen starkt och stängningen skedde vid dagshösta kring 1372 som dock endast motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Det är positivt att tisdagens stängning skedde ovanför utbrottsnivån och därmed bekräftade utbrottet. I måndags skrev jag: ”Än så länge har vi inget som talar för att en topp närmar sig. Vi går nu in i den positiva månadseffekten med ett positivt sentiment”.

Gårdagens volym uppgick till 12 miljarder aktier vilket var lägre än i måndags men trots det 9 procent fler än den genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och basråvaror (jag räknar inte kraftbolagen). Sämst gick telekom och oljebolagen

Totalt steg 268 aktier igår medan 243 stängde ner och 63 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev åter Scania B där uppmaningen att inte småspararna ska sälja sin aktier inte verkar fungera, aktier för 1319 miljoner kronor bytte ägare. Sektorkollegan Volvo B kom på andra plats med 1019 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev H&M B med totalt 913 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Securitas B (+1,3%) följt av Nokia (+1,3%) och Nordea (+0,9%). Sämst gick Volvo B (-1,6%), Boliden (-0,8%) följt av Swedish Match (-0,8%).

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Rapporter idag:
– Cavotec (kl 13.00), Diös (kl 8.00), Sintercast
– Scandinavian Clinical

Övriga börsrelaterade händelser idag:
– Novozymes (bolagsstämma)
– Cavotec: telefonkonferens kl 14.00 (bolagspresentation)
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i januari i Europa
– Tikspac: anmälningstid i konvertibelemission inleds (avslutas 12/3)
– Victoria Park: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/3)
– Telekom: Mobile World Congress i Barcelona

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: GfK konsumentförtroende mars kl 8.00
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 12/2 kl 9.30
– SCB: portföljinvesteringar 4 kv kl 9.30
– SCB: detaljhandel januari kl 9.30
* Storbritannien: BNP (prel) 4 kv kl 10.30
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
* USA: försäljning nya hem januari kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: Efter den svaga inledningen sög köparna upp säljtrycket kring 1840 men redan strax ovanför 1852 tog säljarna över. Stängningen vid 1845,3 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel indikerar en viss osäkerhet och omfamnas helt av måndagens och har utseendet av en bearish harami. Jag ”sade” igår morse att det var negativt att inte 1850-nivån höll men att det ändå var oavgjort mellan köpare och säljare. Slutsatsen stämmer fortfarande men det är önskvärt att 1825 håller för att vi ska få en ny högre swingbotten.

I måndags skrev jag: ”Sentimentet är fortfarande positivt men vi ser nu tydliga tecken på tveksamheter när ATH-nivån närmar sig. Om det är en uppladdningsfas eller en lokal topp återstår att se. Det är ett mycket spännande läge och jag bevakar ett utbrott från zonen 1851-1825”.

Volymen igår var lägre än i måndags men trots det högre, visserligen bara 0,4 procent, än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus igår var cykliska konsumentprodukter. Sämst gick basråvaror och telekomtjänster.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten backade igår. Apple vände ner med 1,0 procent till $522,1. Google stängde upp med ytterligare 0,6 procent och stängde vid $1220,0. Twitter fortsatte ner med 1,5 procent för att stänga vid $55,0 och den sociala kollegan Facebook backade med 1,3 procent för att stänga vid $69,8.

Asien: Det är blandad utveckling med en viss dragning uppåt i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: -0,3%
Kospi: +0,3%
Shanghai: +0,1%
Hang Seng: +0,2%
Taiwan: +0,5%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar