Positiv månadseffekt men tvetydiga signaler

Stockholmsbörsen: Grekspöket släpper inte greppet även om ledande politiker lägger allt mer krut på att övertyga marknaden om att en grexit inte kommer att få så stora effekter. Det kom svaga makrosiffror från Europa men bättre siffror än väntat från USA. Förhoppningar om lättnader i ECB:s räntepolitik samt ytterligare signaler om stimulansåtgärder från Kina stödde uppgången. Banker och råvarubolag låg i topp av index, medan verkstad visade en något svagare utveckling. På marknaden ökade förväntningarna om nya åtgärder från den europeiska centralbanken ECB. Blir det kanske några tusen miljarder rakt ner i det svarta BIGPIS-hålet?

Efter ett gap upp mot 988 bildades omedelbart en svans på ovansidan och efter knappt en timme hade gapet täppts till. Vid 10.30 kom köparna tillbaks och strax innan 17.00 var kursen tillbaks kring 988 och stängde till slut på 986 som motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Omsättningen uppgick endast till 8,6 miljarder kronor vilket var hela 32 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 79 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde igår på plus. OMXS30 noteras sedan årsskiftet för en nedgång på 0,1 procent. Om Stockholmsbörsen stänger maj månad kring nuvarande nivå kommer 12-månaders medelvärde åter att ha punkterats. Det blir i så fall tredje månaden i rad med fallande kurser och fortsätter det så att maj månad stänger under 1022 innebär det att utbrottet upp genom årsmedelvärdet i februari är att beteckna som falskt.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Volvo B (+1,3%), Atlas Copco (+0,9%) och Hennes & Mauritz (+1,1%).

Alla sektorer som jag följer steg igår. Bäst gick teknologi och gruvbolag. Bevaka Eric och Lumi när det vänder ner.

S&P 500 inför fredagen: Trots positiv statistik orkar inte de amerikanska börserna lyfta. Det råder motsättningar mellan det korta och långa sentimentet. Nu går vi in i den positiva delen av månaden och det borde ge ett lyft med stöd av de långa svansarna på nedsidan av de senaste dagarnas kursstaplar. Om vi istället för fortsatta nedgångar och förra fredagens lägsta punkteras är det en tydlig svaghetssignal.

OMXS30 inför fredagen: Vi går nu in i den positiva delen av månaden och typmönstret för denna period är uppgångar men signalerna i diagrammet ger ingen klar bild. Om uppgångarna uteblir i eftermiddag ser jag det som en potentiell försvagning av sentimentet. OMXS30-indexet befinner sig i fallande trender och vi vet att vollan blir högre och det är snarare ett normaltillstånd att slängas mellan hopp och förtvivlan.

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Fred Olsen Energy (10:00 +10:00 nok), Opus (0:02 kr), Sintercast (1:00 + extra 0:70 kr)

Tider som är intressanta idag:
– Japan: KPI april kl 1.30 (-0,8%)
– Tyskland: GfK konsumentförtroende juni kl 8.00
– Italien: Detaljhandelssiffror kl 10.00
– USA: Michiganindex (def) maj kl 15.55

USA igår: Positiv statistik för order av varaktigavaror för april samt antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd infriade analytikernas förväntningar. Samtidigt ökade förtroendet bland de amerikanska konsumenterna. Det hjälpte inte för att ge USA-börserna någon tydlig riktning under torsdagen då oron för att de Kinesiska bankerna kommer att missa målen tyngde sentimentet. Bästa sektor blev konsumentvaror och sämst blev teknikrelaterade bolag.

Efter en skvalpig inledning där kursen på S&P 500 den första timmen steg till 1324 som blev dagshögsta efter en dubbeltopp. Fram till klockan 20.00 svensk tid föll kursen för att vända upp de sista timmarna och stänga på 1320,7 vilket motsvarade en uppgång med 0,1 procent.

239 aktier steg och 250 stängde rött på SP500-indexet igår. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var 0,7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 1 procent lägre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 5,0 procent vilket kan jämföras med 2,6 procent för DJIA och 9,0 procent för Nasdaq Composite.

Asien idag på morgonen: Blandad utveckling mestadels nedåt. Sydkorea +0,6%. Shanghai -0,4%. Råvaror sämst och verkstad bäst hittills under morgonen.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar