Positiv inledning, test av förra veckans högsta

De närmaste dagarna kommer med stor sannolikhet att präglas av S&P:s nedgradering av nio euroländer. Sänke på Stockholmsbörsen under måndagen blev Lundin Petroleum som föll på negativa reservbesked.

Måndagen inleddes med ett negativt gap och nedgång för att testa av stödnivån kring 1000 som jag skrev om igår. Strax efter lunch vågade sig köparna tillbaks men det bör nämnas att de inte bjöds på något nämvärt motstånd. Stängningen kring dagshögsta på 1013,50 motsvarade en uppgång med 0,45 procent. Föregående vecka innebar en uppgång för fjärde veckan i rad. Uppgången blev 0,7 procent vilket innebär att med gårdagens uppgång noteras OMXS30 på plus 2,6 sedan årsskiftet. 72 procent av de aktier jag dagligen följer steg. Bland vinnarna utmärkte sig Lundin Mining och Nokia som steg 4,1 respektive 4,3 procent. Det visar sig nu att både Investor och Industrivärlden tankat en hel del Ericsson under 2011, aktien steg med 0,8 procent under måndagen. I brist på aktivitet från andra sidan Atlanten uppgick inte omsättningen till mer än 9,3 miljarder kronor vilket var 23 procent lägre än snittet.

Lupe var gårdagens högst omsatta aktie och föll 14 procent efter besked om att reserverna kan komma att revideras nedåt. Näst högst var Volvo B (+1,3%) och därefter Ericsson B (+0,8%).

Bästa sektorer under måndagen blev finans och råvaror som steg med 1,0 procent vardera. Sämst blev energi med en nedgång på 11 procent och med Lupe som sänke.

De senaste dagarna har vi fått två säljsignaler i OMXS30 men ingen av dem har bekräftats vilket stärker köparna. Att missa flera frisparkar i rad stärker naturligtvis motståndaren. Gårdagens piercing line är positiv men vi måste vara medvetna om att börsen fortfarande är informationsstyrd och i eftermiddag kommer rapporter från både Citigroup och Wells Fargo. Så länge vi inte får någon ny botten som är lägre än 992 är förutsättningarna goda för att primärtrenden kommer att tas ut.

Juholtarn har kritiserat media för att de bedriver en häxjakt på honom, men det räcker väl gott med att bara citera vad han säger. När han nu ljuger hela svenska folket i ansiktet och säger att Sverigedemokraterna har varit med och klubbat igenom beslut, innan de ens satt i riksdagen, svarar Juholt: ”Jag ångrar inte min lögn men att ni hänger upp er på det beror på att ni inte förstår på vilket hög nivå jag diskuterar…”. Hur som helst så måste jag medge att politiken är betydligt roligare nu när Juholt är tillbaks. Jag saknade ”Starke man” men faktum är att ”real life” är ju ännu mer underhållande. Att inte ”peaka valrörelsen för tidigt” har Juholtaren verkligen tagit på allvar…

Idag rapporterar Citigroup och Wells Fargo klockan 14.00.

Håll koll på följande tider:
– Kina: BNP 4 kv kl 3.00
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar i december kl 3.00
– AF: månadsstatistik kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser december kl 8.00
– Österrike: KPI december kl 10.00
– Storbritannien: KPI december kl 10.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– Belgien: säljer växlar kl 11.30
– EMU: KPI december kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00
– USA: Empire Manufacturing Index januari kl 14.30
– BOC: räntebesked kl 15.00

Den förväntade betygssänkningen av flera euroländer präglade handeln i fredags. Konsumenternas förväntningar nådde den högsta nivån på 8 månader.

Efter en timmes inledande nedgång vände de amerikanska börserna upp och reducerade nedgången. S&P 500 stängde på 1289,1 vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

S&P 500 stängde för första gången på fem dagar på minus i fredags, men trots det har indexet stängt på plus 15 av de senaste 20 börsdagarna. 25 av de 500 ingående aktierna i indexet steg och 465 stängde ned. Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var lägre än i torsdags och 6,7 procent lägre än än snittet. 

Det är mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen i spåren på den svaga utvecklingen under måndagen. Under tisdagen skedde viss lättnadshandel sedan Frankrike klarat av att låna kortfristiga pengar till lägre ränta på måndagseftermiddagen, trots ett sänkt kreditbetyg från AAA till AA+.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar