Positiv inledning men tuffa motstånd väntar

sammanfattningDen amerikanska börserna håller stängt på måndag för att fira Martin Luther King Day.

(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna avancerade på fredagen. Ett stigande oljepris och ett starkt konsumentförtroende i USA överskuggade valutaoron i spåren av Schweiziska centralbankens slopade valutagolv.

”Momentum styr för dagen. Vi ser en rekyl från en översåld marknad, med stöd av oljans uppgång och med optimism inför eventuella lättnader från ECB”, sade Jeff Sica, vd på Circle Squared Alternative Investments, till Bloomberg News.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average steg 1,1 procent till indexnivån 17.512, medan det bredare S&P 500 gick upp 1,3 procent till 2.019. Nasdaq Composite steg 1,4 procent till 4.634.

950 miljoner aktier bytte ägare på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.

På makrofront landade USA:s KPI för december i stort sett som väntat, och industriproduktionen stod som förhandstipsen pekat mot för en lätt nedgång. Dock var Michiganindexet på 98,2 för januari klart bättre än väntade 94,1.

Bland amerikanska aktier var det energisektorn som var den starkaste i S&P 500 med en uppgång på 3,2 procent.

Inom sektorn steg oljejättarna Chevron och Exxon Mobil båda 2,4 procent. Aktierna höll sig långt fram i Dow Jones, men allra starkast var Home Depot som avancerade drygt 3 procent.

Goldman Sachs sjönk 0,7 procent och var den svagaste aktien i Dow Jones. Resultat och sammantagna intäkter var starkare än väntat för fjärde kvartalet, men däremot missade banken prognosen gällande intäkterna från tradingverksamheten.

Bloomberg News noterar vidare att de tre största bankerna i USA – JP Morgan, Bank of America och Citigroup – sammantaget detta kvartal redovisat det sämsta tradingresultatet sedan 2011.

Dessa tre banker steg emellertid på fredagen mellan 0,8-1,7 procent.

Vid sidan av Goldman Sachs var det endast två aktier som backade i Dow Jones. Wal-Mart föll cirka 0,7 procent och Caterpillar 0,6 procent.

Vid sidan av storbolagen hamnade valutamäklaren FXCM i centrum. Bolaget meddelade att det uppstått ett underskott om 225 miljoner dollar efter Schweiz slopade valutagolv, vilket fick banken att rasa 80 procent i förhandeln. Handeln i aktien var stoppad under ordinarie handelstid, för att bolaget efter stängning skulle meddela om ett nödlån på 300 miljoner dollar från holdingbolaget Leucadia.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge indexet är fastklämt i tradingrangen mellan 1480 och 1420 ska vi vara beredda på tvära kast när begränsningarna närmar sig.” Veckan har präglats av precis det jag skrev, nämligen tvära kast och 1420-nivån sög i torsdags upp säljtrycket och effektuerade en imponerande svans på nedsidan. Vid de senaste två tillfällen då vi sett liknande svansar har det lett till kraftfulla uppgångar men nu blir det spännande att se om tendensen till allt kortare trendfaser håller i sig.

Veckan som helhet innebar en uppgång med 1,7 procent vilket innebär att året som helhet åter noteras på plus, även om uppgången skrivs till marginella 0,3 procent.

Generellt har den gångna veckan präglats av högre volym än normalt och både under torsdagen och fredagen noterades imponerande volymer klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor de senaste dagarna har varit oljebolag men även basråvaror ohc finans har gått starkt. För den gångna veckan har finans och konsumenttjänster gått bäst medan basråvaror och konsumentprodukter gått sämst.

265 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus i fredags medan hela 246 aktier stängde på minus, vilket är dålig bredd i samband med tydliga uppgångsdagar. En dag räcker dock inte för att dra några slutsatser. Högst omsatta aktier i fredags blev ABB, HM B och Nordea.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 hade i veckan SKF B (+5,2%), SCA B (+5,0%) följt av Volvo B (+4,2%). Sämst gick Boliden (-9,5%), Electrolux B (-6,7%) följt av SSAB A (-5,7%).

Missa inte ETP Direkt kl 09:00 där jag går igenom vad jag tror om den kommande veckan. Du hittar programmet här:
http://www.ngm.se/etpdirekt/
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– HTC (prel datum)

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Northland Resources: sista dag för handel inför avnotering
– Shamaran Petroleum: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/2) (svenska datum)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna stängda pga Martin Luther King Day

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove husprisindex januari kl 1.00
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
– ECB: bytesbalans november kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: produktion byggsektorn november kl 11.00

CENTRALBANKER
– ECB: veckodata över tillgångsköp kl 15.30

MAKRO ÖVRIGT
– USA: helgstängt pga Martin Luther King Day

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har inte utvecklingen den kommande veckan varit speciellt stark. Risken är stor för tvära kast när 1993 på nedsidan och 2094 på ovansidan närmar sig.” I min dagliga morgonanalys skrev jag i fredags: ”Kursen har fallit fem dagar i rad vilket är historiskt sällsynt och efter onsdagens positiva reversalstapel var jag optimistisk till fortsättningen.”

Den gångna veckan föll kursen ner till golvet i den rådande tradingrangen och både i onsdags och fredags sög köparna upp säljtrycket, vilket jag placerar i den positiva vågskålen. Veckan som helhet blev en nedgång med 1,2 procent vilket innebär att året hittills noteras för en nedgång med 1,9 procent.

Volymen i fredags och i onsdags (de dagar som säljtrycket sögs upp) var klart högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den långa trenden pekar upp och kursen noteras över de längre medelvärdena medan de kortare planat ut något de senaste veckorna.

Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bäst gick energi, basråvaror och hälsovård vilket jag kommer att hålla lite koll på då det har defensiva inslag.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte dock ner med 0,8 procent för att stänga vid $106,0. Google fortsatte sin uppgång och steg med 1,2 procent för att stänga veckan vid $508,1. Twitter vände upp i fredags och steg med 1,0 procent vilket fick aktien att stänga vid $37,3 och den sociala kollegan Facebook vände upp och steg med 1,5 procent till $75,2. 452 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus i fredags.

Asien: Det är blandad utveckling i Asien där den kinesiska börsen faller brant.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar