Positiv inledning men säljarna är inte uträknade

Förutom de uppskruvade förväntningarna inför det grekiska skuldutbytet kom det tysk makrostatistik som förstärkte torsdagshumöret. Det mesta tydde redan igår på att det grekiska skuldutbyteserbjudandet skulle gå igenom fram till deadline, men resultatet kommer att aviseras idag (garanterat inte en slump att det sker samtidigt som de amerikanska jobbsiffrorna för februari…). Nu gäller det att dopa marknaden för att inte nedstället ska fortsätta…

Efter ett inledande positivt gap som aldrig täpptes till steg kursen fram till lunch. Därefter föll kurserna svagt men strax efter kl 16 kom köparna tillbaks. Därefter effektuerades en ”Up And Go”, en mycket framgångsrik tradingmetod för de senaste timmarna på dagen. Metoden beskriver jag i min senaste bok om Candlestick. Stängningskursen på absolut dagshögsta (även i callen) 1091,3 motsvarade en uppgång med hela 2,7 procent.

I år är det fortfarande bara en vecka, än så länge, som  stängt på minus. Av de senaste 11 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Förra veckan noterade en uppgång på 0,5 procent och uppgången under februari blev 6,3 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1150 och faller med 2,8 punkter per månad. Hittills i år har OMXS30 stigit med hela 10,5 procent. Igår steg 92 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 16 miljarder kronor vilket var 29 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Volvo B (+4,7%), Eric B (+1,4%) och SKF B (+5,9%).

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick verkstad och konsumentprodukter som steg 3,8 respektive 2,7 procent.

Företgsnyheter i punktform:
– Electrolux: DNB höjer rekommendationen
– Husqvarna: Citi höjer riktkursen
– Texas instruments: Sänker försäljnings- och vinstprognosen

Efter tisdagens nedställ på de amerikanska börserna (S&P 500) är det lätt att förledas att tro att ordningen är återställd. Visserligen har tisdagens högsta tagits ut, men den tidigare stödlinjen utgör nu ett stigande sekundärt motstånd och därefter möter toppen strax under 1380 från den 29 februari. Även om förutsättningarn är goda för en fortsatt uppgång finns tisdagen i färskt minne och vid minsta tecken på ökad oro kan pluggen dras och nedstället återupptas.

Även på Stockholmsbörsen var det breda uppgångar och den viktiga 1085-nivån togs ut och stängningen skedde precis ovanför 20-dagars medelvärde. Precis som på de amerikanska börskollegorna möter nu den tidigare stödlinjen upp som ett sekundärt stigande motstånd. Den senaste tiden har topparna i 60-minutersgrafen blivit allt lägre och jag bevakar nu 1102, 1106, 1110 och 1113 som alla behöver tas ut för att sentimentet åter ska bli positivt. En ny lägre topp är ett ytterligare bevis på att det positiva sentimentet trots allt är rubbat.

Tider som är intressanta idag:
– Kina: KPI, PPI februari kl 2.30
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar februari kl 6.30
– Estland: BNP (def) 4 kv kl 7.00
– Tyskland: KPI (def) februari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion januari kl 8.45
– Tyskland: handels-, bytesbalans januari kl 9.00
– SCB: industriproduktion, industriorder januari kl 9.30
– Norge: KPI februari kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion januari kl 10.30
– Storbritannien: PPI februari kl 10.30
– Portugal: BNP (def) 4 kv kl 12.00
* Grekland: Besked kring skuldutbytet kl 12.00
– Opec: månadsrapport kl 12.30
– Lettland: BNP (def) 4 kv kl 13.00
* USA: handelsbalans januari kl 14.30
* USA: sysselsättning februari kl 14.30
* CAD: Handelsbalans kl 14.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat februari kl 16.00
– USA: grossistlager januari kl 16.00
– Grekland: BNP (def) 4 kv
– (viktigaste siffran kommer på fredag, sysselsättning för februari)

Det mesta tydde på att det grekiska skuldutbyteserbjudandet skulle gå igenom fram till deadline, men resultatet kommer att aviseras idag (garanterat inte en slump att det sker samtidigt som de amerikanska jobbsiffrorna för februari…). Nu gäller det att dopa marknaden för att inte nedstället ska fortsätta… Igår presenterades även familjers lånesituation för den senare delen av 2011 vilket visar att privatperson för första gången på 3,5 år börjat låna mer.

Småbolagsindexet Russell 2000 utklassade åter övriga index genom en uppgång med 1,3 procent. S&P 500 inledde starkt uppåt och bortsett från en och annan andhämtningspaus stängde dagen inte långt ifrån dagshögsta på 1365,9 vilket motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Torsdagen fortsatte inte helt oväntat förbi de närmaste motstånden och stängde ovanför tisdagens högsta. Därmed får vi anse tisdagens nedställ som falskt.

Föregående vecka innebar en måttlig uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,3 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 8,6 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på 14,0 procent. Av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg hela 471 och 19 backade. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 15 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Den positiva utvecklingen i USA tillsammans med det ”lyckade” skuldutbytet i Grekland stärker sentimentet. I morse fick vi besked om en mindre inflation i Kina än väntat samtidigt som industriproduktionsdata kom in sämre än väntat. Men vadå, den dåliga statten kom ju en dag när vi ska vara glada, så den bryr vi oss inte om (så mycket för fundamentalt crap, det är alltid psykologin som bestämmer tolkningen). I Kina steg Shanghaibörsen med 1,0 procent.

I Japan handlades Nikkei-index tidvis över 10.000 för första gången sedan i början på augusti 2011. Stängningen stannade dock på plus 1,6 procent. Sony utmärkte sig med en uppgång på hela 4,3 procent och Toyota, som steg över 2 procent.

Oljepriset konsoliderar för tillfället och det innebär att vi snart kan se fram emot nästa utbrott!

Dollarn stärktes oväntat kraftigt vid 06.30 men har den senaste halvtimmen fallit tillbaks. När detta skrivs kostar en nordamerikansk dollar 6.71 kronor.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar