Positiv fortsättningsformation och månadseffekt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Fed:s möte i Jackson Hole stod i fokus under de senaste dagarna i förra veckan men det väntas inte komma ut några direkta nyheter av konferensen. Frågorna som söker svar är som vanligt hur och när nedtrappningen av QE3 sker samt vem som ska ersätta Ben Bernanke. Trots att försäljningen av nya hem i USA sjönk mer än väntat steg börserna, speciellt efter ett uttalande från Fed-chefen i St Louis, James Bullard, att centralbanken bör ta god tid på sig och överväga noga när och hur nedtrappningen ska ske.

Stockholmsbörsen: Efter en svag inledning i fredags kom köparna tillbaks kring 1235 och höll i taktpinnen till… just det 10.30. Det skulle sedan dröja till callen innan ”10.30-nivån togs ut”. Stängningskursen vid 1243,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent. Jag gillar dock det jag ser i de kortare upplösningarna och ser förutsättningar för en positiv inledning av veckan.

Efter onsdagens branta nedställ fick som omfamnade hela torsdagens kursstapel vilket är ett tecken på att säljarna redan tvekar. Denna tvekan understyrktes i fredags då kursen stängde på dags- och nära veckohögsta. Den långa svansen på nedsidan i veckografen tillsammans med det tilltagande momentumet i de lägre upplösningarna skapar tillsammans med den postiva månadseffekten goda förutsättningar för en ny uppgång för att utmana årshögstanivån.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 0,9 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 12,6 procent.

I månadsgrafen har vi fortfarande en negativ shooting star som bildats under negativ divergens mot MACD, men vi får ha tålamod och se vad resten av månaden bär med sig innan vi drar några större slutsatser.

I veckografen innebär den positiva avslutningen på veckan att vi fått en fortsättningsformation som dock noteras med varningsflagg då både bredden och den negativa divergens tyder på tveksamhet. Inte sällan innebär dock tveksamheten att marknaden ”håller på att göra sig av med de som inte ska vara med på festen”.

Totalt steg i fredags 272 aktier medan 197 stängde ner och på OMXS30 stängde 83 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktie under fredagen blev Volvo B med en omsättning på 454 miljoner kronor följt av Sandvik på 448 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea Bank med totalt 426 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 igår noterades för Sandvik (+1,7%), Nokia (+1,5%) följt av Assa Abloy B (+1,4%). Sämst gick Swedish Match (-0,9%), Ericsson B (-0,6%) följt av Skanska B (-0,5%).

Omsättningen på OMXS30 var den lägsta sedan den 7 augusti och uppgick inte till mer än 8,3 miljarder kronor vilket var 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Balder (kl 11.00)

Utländska rapporter:
– Songa Offshore

Övrigt som kan vara av intresse:
– Klick Data handlas idag exklusive utdelning
– Sampos och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos på SFF-lunch kl 12.00-13.30
– Dannemora Mineral: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
– London-börsen stängd (Summer Bank Holiday)
– SCB: PPI juli kl 9.30
– SCB: portföljinvesteringar 2 kv kl 9.30
– Business Sweden: Exportchefsindex 3 kv kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: order varaktiga varor juli kl 14.30

USA: Den inledande handeln i fredags var skvalpig där den viktiga 1655-nivån utmanades. Inte förrän en halvtimme innan stängning togs öppningskursen 1662 ut. Stängningen vid 1663,3 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.

Föregående vecka inleddes nedåt men efter testet av 20-veckors medelvärde kom köparna så smått tillbaks och fick till slut till en stängning med en hammerliknande kursstapel. Föregående veckan noterades för en uppgång med 0,5 procent vilket innebär att S&P 500 har stigit med 16,6 procent hittills i år.

Efter att ha varit nere och testat 1640 där 100-dagars medelvärde mötte upp ser vi nu tecken på att köparna vågar sig tillbaks. Vi befinner oss nu i den positivare delen av månaden och fredagens positiva stängning har goda förutsättningar att prägla inledningen av innevarande vecka.

På nedsidan bevakar jag nu närmast 1640 och på ovansidan 1676.

Volymen var lägre än i torsdags men 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus under även under fredagen. Bäst gick energi och basråvaror medan cykliska aktier och hälsovård knappt tog sig över nollan.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade med 0,4 procent till stängningskursen $501,0. Facebook steg med hela 5,2 procent till till $40,6 medan Google stängde med en måttlig nedgång 0,4 procent på $870,2.

Asien: Försäljningen av nya hem och den fortsatt höga arbetslösheten i USA inger hopp om att nedtrappningen av stödköpen inte blir så dramatiska eller ännu hellre drar ut på tiden. Ungefär så kan man tolka stämningen och förväntningarna på de asiatiska börserna nu på morgonen. För andra dagen i rad är det mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna. All negativ statistik från USA tolkas ”positivt” för nedtrappningen av QE3. I Japan sade BOJ-chefen Haruhiko Kuroda i ett tal vid Jackson Hole-konferensen i helgen att Bank of Japans beslut att öka stimulanserna börjat synas på aktiekurserna och framförallt ha bromsat upp den negativa trenden i ekonomin. Han framhöll att stödpaketen lyckats vända den negativa trenden på den japanska börsen samtidigt som räntorna hållits nere och bankutlåningen stöttats. Hushållen har åter vågat börja investera och det är lättare för företag att låna pengar. Deflationen ser ut att övergå i inflation vilket gynnar investeringstakten.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar