På väg in i en av de sämre månaderna historiskt

sammanfattningNEW YORK: NÄRA OFÖRÄNDRAT MED SVAGT POSITIVT SLUT, S&P +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i USA kom tillbaks från inledande nedgångar till en svagt positiv avslutning av veckan. Sju av tio sektorer i S&P 500 steg, med telekom i spetsen.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre vid 18.431. S&P 500 steg 0,2 procent till nivån 2.174, och även Nasdaq ökade 0,2 procent till 5.162.

USA:s BNP steg med 1,2 procent för det andra kvartalet, att ställa mot analytikernas förväntningar om 2,5 procent. Även den privata konsumtionen i USA rapporterades något under analytikernas estimat.

Efter att statistiken publicerats på fredagen föll oddsen för att Fed ska höja räntan i december till 37 procent, enligt Bloomberg.

WTI-oljan handlades upp 0,9 procent på fredagkvällen efter att ha legat på minus större delen av dagen.

Exxons kvartalsvinst var den lägsta sedan 1999. Bolagets rapporterade vinst per aktie om 0:41 dollar var en bra bit under förväntningarna som låg på 0:64 dollar. Exxons aktie tappade 1,7 procent.

Även Chevron redovisade ett resultat under förväntningarna, men bolagets aktie noterades 0,7 procent högre.

Alphabet, Googles moderbolag, steg 3,3 procent efter att ha rapporterat vinst och omsättning väl över marknadens förväntningar.

Konsumentproduktföretaget Newell Brands rapporterade vinst och försäljning över förväntan och belönades med en aktieuppgång på 5,9 procent.

Western Digital föll 11,5 procent efter att ha rapporterat bra siffror men sämre prognoser.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tappade 5 punkter och noterades till 1,45 procent.


 

Stockholmsbörsen: Inför fredagen skrev jag: ”Tre av de senaste fyra dagarna har MA-200 tagits ut men det har saknats tillräckligt med nya köpare för att hålla kvar kursen ovanför nivån. Vi har med andra ord haft tre falska utbrott med efterföljande svansar på ovansidan.”

I fredags inleddes OMXS30 med en uppgång upp till 1390 som blev dagshögsta. Någon timme innan stängning markerades dagslägsta kring 1382 och därefter hyfsades dagen till med en stängning strax ovanför sentimentsnivån för fredagen vid 1386,7 vilket motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Fem av de senaste fem handelsdagarna har varit uppe strax över MA-200 och därefter vänt ner och stängt strax under. Så länge inte tidigare pivotbottnar eller kortare sentimentsnivåer punkteras ser den tekniska bilden allt bättre ut. En punktering av 1367 med tilltagande volym blir intressant att följa men så länge inte 1274 punkteras har vi den senaste månaden bjudits på högre bottnar och toppar.

Bästa sektorer i fredags blev finans och hälsovård medan oljebolag och kraftbolag gick sämst. En spretig men mycket intressant bild. Totalt under föregående vecka var det oljebolagen som gick sämst och defensiva hälsovård gick bäst. Mindre bolag gick bättre än stora vilket kan vara ett tecken på fortsatt god riskaptit. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar noterar Autoliv, Probi, Melker Schörling och Millicom hög volla (spännande swingkandidater).

Volymen i fredags var lägre än i torsdags och hela 27 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 45 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar i fredags och sedan årsskiftet är det 52 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Boule Diagnostics (ändrat datum fr 31/8) (kl 12.00)

FIRST NORTH
– Bredband2

AKTIETORGET
– Respiratorius

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Japan Tobacco (kl 8.00), MTS (prel datum)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i juli
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Haldex: anmälningstiden i SAF-Hollands bud väntas inledas omkring 1/8
– Pen Concept: första dag för handel på Aktietorget (ändrat datum)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: handelsbalans juli kl 2.00
– Kina: industri-PMI juli kl 3.00
– Kina: tjänste-PMI juli kl 3.00
– Kina: Caixin industri-PMI juli kl 3.45
– Japan: industri-PMI (def) juli kl 4.00
– Silf/Swedbank: industri-PMI juli kl 8.30
– Frankrike: industri-PMI (def) juli kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) juli kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) juli kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI (def) juli kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Markit industri-PMI (def) juli kl 15.45
– USA: ISM industri-PMI juli kl 16.00
– USA: bygginvesteringar juni kl 16.00
– Konjunktur: JP Morgan globalt industri-PMI juli kl 17.00


 

USA-börsen: I fredags skrev jag: ”Varannandagsrörelserna med små osäkra kursstaplar fortsätter och än så länge har vi, trots sex dagars test, inte sett en punktering av EMA-8.”

Fredagen inleddes med en initial nedgång men vid 2162 väntade köparna och sög upp säljtrycket redan efter mindre än en timmes handel. Denna nivå blev fredagens lägsta och efter knappt två timmars handel markerades dagshögsta vid 2177 upp säljtrycket och det skulle bli dagshögsta. Stängningen vid 2173,6 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.
Varannandagsrörelserna fortsätter inom en relativ smal tradingrange med ömsom sälj- och ömsom köpsignaler. De senaste dagarna har vi fått en köpsignal som kallas för en bullish three outside up men för min del vill jag gärna se att tradingrangen tas ut eller punkteras.

Volymen i fredags var den högsta sedan fredagen den 17/6 (men det var ju en häxfredag) och hela 30 proocent över det dagliga snittet för de senaste månaderna. 70 procent av aktierna i indexet steg under fredagen. Bästa sektorer i fredags blev ickecykliska konsumentprodukter och oljebolag som under flera veckor varit förlorare. Sämst och den enda sektorn som stängde på minus var verkstad. VIX (skräckindexet) föll med 6,7 procent till låga 11,9 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2250 och 2100 den närmaste månaden. För tillfället är 79 procent av placerarkollektivet positiva vilket kan jämföras med 85 procent för en vecka sedan men det är enligt mitt synsätt inte bra när flocken är extremt optimistiska.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar