Överköpta nivåer men girigare köpare

sammanfattningStockholmsbörsen: Efter tisdagens inledande nedgången kom köparna tillbaks vid 1156 och när sedan pivotpunkten strax under 1160 togs ut tilltog uppgången. Stängningen vid 1161,9 som skedde på absolut dagshögsta motsvarade visserligen bara en en uppgång med 0,1 procent men i dagsgrafen ser vi att psykologin i stapeln var positiv. 73 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången. Högst omsatt var Sandvik vars rapport inte nådde upp till förväntningarna.

Föregående vecka slutade med en uppgång på 2,1 procent vilket innebär att uppgången hittills i år uppgång för OMXS30 redan uppgår till 5,1 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Om måndagens kursstapel präglades av en viss osäkerhet kan vi konstatera att även en relativt liten stapel som tisdagens är positiv då all den pessism som inledde dagen sopades bort och ersattes av optimism och en stängning på dagshögsta.

Hela denna vecka befinner vi oss i det jag brukar kalla för den positiva månadseffekten, vilket brukar vara en stark period (och det har ju börjat enligt skolboken).

Både den långa-, medellånga- och korta trenden är uppåtriktade med kursstaplarna klart ovanför medelvärdena och då ska vi navigera för uppgång tills vi får en säljsignal. Indexet noteras nu kring jämviktslinjen i den stigande trendkanalen. Närmast på ovansidan möter 1167 där det ska bli spännande att se om säljarna vågar sig in. Om det inte varit för den positiva månadseffekten och rapportsäsongen hade jag utan tvekan varnat för en stundande rekyl.

Bästa sektorer under tisdagen blev telekom (+0,8%) och konsumentprodukter (+0,4%). Sämst gick konsumenttjänster (-0,3%) och verkstad (-0,2%) som tyngdes av bla Sandvik.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Sandvik 950 Mkr (-0,7%), Volvo B 583 Mkr (-0,3%) följt av Eric B 556 Mkr (+0,4%).

OMXS30 inför onsdagen: Indexet är överköpt, noteras nära viktiga motstånd och det mesta talar för att vi borde få en rekyl. Vad hjälper det när girigheten och oron för att missa uppgången är större än rädslan för att en topp är på väg att bildas. Kort sagt, det är positivt nu, men det är dålig tajming att göra entré för uppgång. Avvakta den stundande rekylen eller utbrottet upp över 1167 (som behöver bekräftas).

S&P 500 inför onsdagen: Utbrottet från 1500 kommer att vara psykologiskt, nu ska det bara bekräftas. Volymerna ser ut att öka och tillsammans med den positiva månadseffekten har det hittills lyckats skjuta på den stundande rekylen, som kommer men vi vet inte hur stor den blir och när den kommer. Det är stora spänningar i diagrammen och uppgången börjar bli väl euforisk men så länge vi inte får några bekräftade säljsignaler är det bara att hänga kvar i köpta positioner och köpa på rekyler. Den positiva månadseffekten upphör på fredag.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Gunnebo (kl 8.00), H&M (kl 8.00), NCC (kl 8.00), Nordea (kl 7.00), Scania (kl 9.30), SKF (kl 13.00), Swedbank (kl 6.30)

Utländska rapporter idag:
– Boeing (kl 13.30), Fiat, Hino Motors (kl 7.00), Hitachi Construction (kl 7.00), JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning), Meritor, Murphy Oil, NTT Docomo (kl 7.00), Qualcomm (kl 22.00), Roche (kl 7.00), Rockwell (före USA-börsernas öppning), Stmicroelectronics (efter USA-börsernas stängning), T-Ericsson (kl 22.30)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel december kl 0.50
– Spanien: BNP (prel) 4 kv kl 9.00
– KI: konjunkturbarometer januari kl 9.15
– SCB: konjunkturlöner november kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex november kl 9.30
– Litauen: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
– EMU: konjunkturbarometer januari kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat januari kl 11.00
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Belgien: KPI januari kl 11.15
* USA: ADP sysselsättning privat sektor januari kl 14.15
* USA: BNP (est) 4 kv kl 14.30
– Belgien: BNP (prel) 4 kv kl 15.00
– Finansdep: utredningen om ”Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning” presenterar betänkande kl 15.30
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Fed: räntebesked kl 20.15

USA: Tisdagen inleddes skvalpigt där 1503 markerades som en utbrottsnivån efter knappt en halvtimmes handel. Efter två timmars handel togs 1503 ut och därefter släppte inte köparna in säljarna i matchen. Stängningen vid 1507,9 nära dagshögsta motsvarade en uppgång på 0,5 procent. Bästa sektorer blev olje- och energisektorn medan sällanköpsvaror och dollarrelaterade bolag gick sämst. Priset på egnahem steg mer än 5 procent i november jämfört med för ett år sedan, den största uppgången sedan augusti 2006 (strax innan kollapsen). Nyanställningarna under januari fortsatte upp i stadig takt. Bästa börsindex blev åter NYSE Comp med en uppgång på 0,6 procent medan Nasdaq Composite backade marginellt. S&P 500 har stängt på plus de senaste 9 av 10 börsdagarna.

Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier under tisdagen vilket var den högsta omsättningen hittills i veckan och hela 22 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DOck var uppgången något smal då endast 158 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Föregående vecka slutade med en uppgång på 1,1 procent och hittills i år har S&P 500 stigit med 7,5 procent och Nasdaq composite 6,5 procent.

Apple fortsatte upp med 1,9 procent till $458,3 under tisdagen men än så länge är det innanför begränsningarna i den fallande kanalen.

Indexet har de senaste dagarna brottats med att ta ut den viktiga 1500-nivån och det blir nu spännande att se om gårdagens utbrott kommer att bekräftas.

Asien: De asiatiska börserna stiger och närmar sig 17-månaders högsta inför USA:s räntebesked där positiva besked väntas. Även i Asien är förväntningarna stora på den närmaste tidens utveckling. Att placera i räntepapper ger inte längre någon avkastning att tala om och inflödet av pengar på börserna ser ut att skapa en rotation mot mer risk. Japanska Nikkei stiger med ungefär 1,0 procent och tangerar den högstanoteringen sedan april 2010.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar