Överköpt men fortfarande positiv månadseffekt

sammanfattningIntresseklubben antecknar: För första gången på sju år sjönk detaljhandelsförsäljningen i USA under Black Friday-helgen. Normalt brukar Thanksgiving och dagen efter, ”Black Friday” ses som inledningen på den viktiga helghandeln i USA.

Den amerikanska börsen vände ner på slutet (halvdag) med verkstad- och teknologiföretag som sänken.

Denna vecka ska vi hålla koll på de amerikanska siffrorna över tillverkningsindustrin och bostadsförsäljning, följt av veckan viktigaste siffra nämligen november månads officiella arbetslöshets- och sysselsättningsrapport som presenteras på fredags.

Enligt protokollet från Federal Reserves senaste policymöte överväger centralbanken att börja skära ned på de månatliga stödköpen av obligationer ”under de kommande månaderna” om ekonomin förbättras i linje med förväntningarna.

Stockholmsbörsen: Fredagen inleddes nedåt och efter en halvtimme var nedgången tilltäppt. Resten av dagen dominerades helt av säljarna, även om inte nedgångstakten var speciellt kraftfull. Den lägre botten strax efter lunch antydde dock att vi skulle få en ytterligare lägre noteringen innan stängning. Fredagen stängde på absolut dagslägsta 1307,9 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent .

November månad innebar en uppgång med 2,3 procent och det var den tredje månaden i rad som stängde på plus. Efter en inledande uppgång till nytt årshögsta, fick vi trots att veckan stängde på plus en relativt tydligt svans på ovansidan som varnar för att köparna kan vara på väg att köra slut på bränsle.

Fredagens kursstapel var en bearish below the stomach som dessutom öppnade med ett negativt pattern gap och hade en svans på ovansidan (se sidan 155 i min bok om Candlesticks).

Omsättningen i fredags uppgick till 11,9 miljarder kronor vilket var högre än i torsdags och 2 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev kraftbolag och kontradefensiva hälsovård. Sämsta sektorer blev telekom och oljebolagen.

Totalt steg 237 aktier i fredags medan 253 stängde ner och 29 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev åter Nordea där aktier för 1080 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde TeliaSonera med 992 miljoner kronor och sedan Volvo B med totalt 585 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags AstraZeneca (+1,8%) följt av Boliden (+1,0%) och ABB (+0,2%). Sämst gick Atlas Copco A (-1,7%), TeliaSonera (-1,6%) följt av Securitas B (-1,2%).

OMXS30 inför måndagen:

S&P 500 inför måndagen:

Bolagsrapporter idag:
– Thyssenkrupp (ändrat datum) (kl 7.30)

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Alliance Oil (extra) (med anledning av bud från Alliance Group), Amasten Holding (extra), Kone (extra)
– Remium arrangerar Healthcare-dag, med bl a Allenex, Biogaia, Boule, Cellavision, Midsona, Moberg Pharma, Probi kl 9.00-16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen november
– Nordnet: presenterar aktiehandel för november
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industri november kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex september kl 9.30
* EMU: industri-PMI (def) november kl 9.58
– Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00
– FI: kreditmarknadsbarometern kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI november kl 10.28
– AF: veckostatistik kl 10.45
* USA: Ben Bernanke håller tal kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex (def) november kl 14.58
* USA: ISM inköpschefsindex industrin november kl 16.00
– USA: bygginvesteringar september, oktober kl 16.00

USA: I fredags steg indexet den första timmen och hann med att notera ett nytt ATH vid 1813,5 innan säljarna tog över taktpinnen. Den initiala uppgången raderades helt och stängningen vid 1805,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

November månad som normalt är en stark månad stängde med en uppgång på 2,5 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till hela 26,6 procent. Det var den åttonde veckan i rad med stigande kurser.

I fredags morse skrev jag: ”Onsdagens kursstapel var en inside day som tyder på en viss osäkerhet men det kan även vara en uppladdning för antingen en ny uppgångsfas- eller en stundande rekyl. Vilket blir det då? Ja, frågar vi ett antal traders så är jag säker på att man får nästan lika många svar. Ett första tecken på att osäkerheten övergår i handlande är när någon av nivåerna för de kursstaplar som utgör begränsningarna tas ut eller punkteras. Inför fredagen blir det alltså 1808,4 på ovansidan och 1800,6 på nedsidan”.

Den inititala uppgången följt av en stängning i den nedre delen innebär att vi bjöds på en negativ reversalstapel, men det krävs bekräftelse för att vi ska agera på omslaget. Efter impulsen som förra veckans tretick innebar har uppgången varit seg och överlappande. Det kan vara läge att hålla koll på utvecklingen kring 20-dagars medelvärde, som om det punkteras skulle vara första gången sedan den 30 september.

Fredagens volym var av naturligtvis betydligt lägre än normalt och uppgick inte till mer än 45 procent av det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Inom S&P 500 blev basråvaror och tekniksektorn fredagens vinnare. Sämst gick verkstadsbolagen.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg i fredags. Apple avancerade med ytterligare 1,8 procent till $5556,1. Google gick emot sina kollegor och backade med 0,3 procent för att stänga på $1059,6. Nyintroducerade Twitter steg för tredje dagen i rad och klättrade med ytterligare 1,6 procent till $41,6 medan den sociala kollegan Facebook steg med 1,1 procent för att till slut stänga vid $47,0.

Asien: Det är mestadels på de asiatiska börserna idag på morgonen. Hong Kong-börsen håller sig fortfarande kvar ovanför nollan men marginellt. Japanska Nikkei backar med 0,5 procent och sydkoreanska Kospi faller med 0,7 procent. De kinesiska inköpschefernas bedömning av det ekonomiska läget sjönk till 50,8 i november mot 50,9 för oktober. Shanhaibörsen faller med 1,9 procent. I Australien noterar Alla Ordinaries för en nedgång med 0,9 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar