Överköpt inför veckostarten

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Inte helt oväntat sade Fedchefen Ben Bernanke att centralbanken håller noggrann koll på riskerna med den nuvarande nollräntepolitiken. Han menade att det än så länge inte var några tillräckligt allvarliga risker som står i proportion till de vinster som ses. G7-ländernas finansministrar och centralbankschefer inledde på fredagen ett tvådagarsmöte i Storbritannien för att bland annat diskutera den globala
tillväxten.

Stockholmsbörsen i fredags: Efter ett svagt positivt gap fortsatte OMXS30 upp till ATH-nivån vid 1233 men där tog det stopp och resten av dagen var det små rörelser. Stängningen vid 1227 motsvarade en uppgång med måttliga 0,4 procent.

74 procent av aktierna på OMXS30-indexet stängde på plus under fredagen. Totalt steg 241 aktier medan 194 stängde på minus.

Dagens vinnare blev Rörvik som steg med upp med 49 procent. Artimplantat stängde med en nedgång på 20 procent.

Bäst av aktierna på storbolagsindexet i fredags gick Swedish Match som steg 6,3 procent under hög omsättning följt av Nokia som klättrade 4,7 procent och SCA fortsatte upp med ytterligare 2,7 procent.

Högst omsatta aktier blev Hennes & Mauritz B med 1001 miljoner kronor följt av Swedish Match med 707 miljoner kronor och Nordea Bank med 702 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor vilket var 14,4 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång med 2,0 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till hela 11,1 procent.

De senaste sju börsdagarna har vi haft tre kursstaplar som haft utseendet av shooting stars men de har relativt snabbt eliminerats. Det blir spännande att se vad som händer denna gång. En stängning under 1222 idag kan trigga vinsthemtagningar.

Stockholmsbörsen inför veckostarten:

S&P 500 inför dagen:

Rapporter på den svenska börsen idag:
– Hexagon (kl 12.00-12.30), NSP Holding (kl 15.00), Softronic (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Estland: BNP (prel) 1 kv kl 7.00
– Kina: detaljhandel, industriproduktion, investeringar april kl 7.30
– SCB: tjänsteprisindex 1 kv kl 9.30
– AMS: veckostatistik kl 10.45
– Italien: säljer statsobligationer kl 11.00
* USA: detaljhandel april kl 14.30
– USA: lager osålda varor mars kl 16.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
– USA: Auktion av 3-månaders skuldväxlar

USA: Fredagen inleddes skvalpigt och pendlade initialt mellan 1632 och 1624. En stark avslutning fick till en stängning på 1633,3 vilket motsvarade en uppgång med 0,4 procent. I fredags morse skrev jag att kursen behövde hålla sig ovanför 1620 för att inte veckostängningen ska bli en shooting star och med facit kan vi konstatera att vi fick en förhållandevis kraftfull grön kursstapel med en stängning nära veckohögsta. Det var den tredje veckan i rad som S&P 500 steg och av de senaste 24 veckorna är det bara 6 som stängt på minus. Dow Jones stängde på 15114 vilket var den högsta stängningen någonsin. Småbolagsindexet Russell 2000 steg med 0,9 procent vilket var bäst av börsindexen.

Bästa sektorer under fredagen blev hälsovård- och konsumenttjänster som steg med 1,2 respektive 0,8 procent. Sämst gick olje och energisektorn med nedgångar på 0,5 procent vardera.

Omsättningen var lägre än i torsdags och uppgick till 2,0 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 13,5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 311 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket innebär att vi ser allt färre aktier som deltar i uppgångarna. Förra veckan innebar en uppgång för S&P 500-indexet med ytterligare 1,2 procent vilket summerar årets uppgång med hänsyn tagen till de två senaste veckornas uppgångar till 14,6 procent medan Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,1 procent.

Två av de tre IT-jättarna jag dagligen följer steg under freddagen. Apple backade med 0,8 procent till $453,0. Google steg med 1,0 procent och stängde på $880,2 medan Facebook fortsatte ner med ytterligare 1,3 procent vilket innebar att aktien stängde på $26,7.

I tisdags skrev jag: ”Gårdagens lilla kursstapel kan se oansenlig ut men när vi får en liten kursstapel som bildas under dålig bredd ska studera utvecklingen de kommande dagarna med skärpt uppmärksamhet.” Kursen har fortsatt upp och noterar nästan dagligen nya all time highs. Fed har tydligen bestämt sig för att botemedlet mot den slutkörda ekonomin i landet helt beror på börsutvecklingen eftersom en stor del av stimulanserna hamnar i aktier och det är inte så konstigt att börsen vägra ge vika, vem vågar gå emot Fed? Det är ju dessutom helt enligt skolboken att ta rygg på de som dominerar – köparna. I Ben Bernankes tal i fredags gick det inte att utläsa några direkta varningssignaler om en nedtrappning av stödåtgärderna.

Asien: I Japan kom i morse beskedet om den totala penningmängden i omlopp som förväntades ha ökat med 3,1% men istället uppgick till 3,3 procent. I Australien har huslånen ökat med 5,2 procent vilket kan jämföras med förväntningarna 3,5 procent. S&P Asia 50 faller med 1,2 procent idag på morgonen och förutom i Japan där Nikkei stiger med 1,6 procent är det mestadels nedgångar på de asiatiska börserna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar