Övereuforiskt sentiment

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg på måndagen, där S&P 500 stängde en hårsmån från den tidigare rekordnoteringen 1.848,4. De flesta sektorer noterades högre,
och speciellt lyckosamma var försäkringsbolag efter förhoppningar om att deras intäkter relaterade till ett sjukvårdsprogram inte kommer

Den amerikanska regeringen meddelade att avgiftsnedskärningarna för deltagare i sjukvårdsprogrammet Medicare, vilket drivs av försäkringsbolagen, inte kommer
bli lika stora som tidigare sagts.

”Vi ser ett mentalitetsskifte. Marknaden är verkligen redo att fokusera på det positiva och avfärda det negativa. I ett sådant klimat tenderar marknaden att fortsätta uppåt”, sade Mark Freeman, chefsinvesterare vid Westwood Holdings Group, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen: Gårdagens initiala uppgång blev under förmiddagen avvaktande och det skulle ta fram till strax efter klockan två innan öppningsboxen togs ut. Köparna dominerade hela eftermiddagen och det positiva sentimentet stärktes till stor del av Scania och Volvo som ensamma stod för nästan 10 av 21 punkter som indexet steg. I callen steg OMXS30 med hela 5,5 punkter! Stängningskursen 1370,0 motsvarade en uppgång med hela 1,6 procent.

Igår skrev jag: ”Än så länge har vi inget som talar för att en topp närmar sig. Edgen är dock inte så bra att ta position precis innan en viktig motståndsnivå med en så pass tydlig negativ divergens. Vi går nu in i den positiva månadseffekten med ett positivt sentiment”. Detta är inte en bransch där vi ska tro så mycket i utan istället agera efter det vi ser. Att vi skulle få ett så pass kraftfullt utbrott hade vi inget som indikerade men det kan ju iofs vara värt att notera att bara callen, Scania och Volvo drog OMXS30 med 1,2 procent!

Gårdagens volym var den största sedan den 6 februari och uppgick till 15,4 miljarder aktier vilket hela 39 procent fler än den genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer igår blev verkstad och telekom. Sämst gick teknologi men nedgången var marginell.

Totalt steg 293 aktier igår medan 217 stängde ner och 84 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev naturligtvis Scania B där aktier för hela 3790 miljoner kronor bytte ägare. Sektorkollegan Volvo B drogs med i uppgången och kom på andra plats med 2116 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Nordea med totalt 830 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Scania B (+31,9%) följt av Volvo B (+4,6%) och Tele2 (+3,4%). Sämst gick Assa Abloy (-0,4%), MTG B (-0,2%) följt av Boliden (-0,1%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

Rapporter idag:
– Fastpartner (efter lunch), Kabe, Profilgruppen (kl 14.00)
– Golden Ocean (ändrat datum från 23/2), Jyske Bank, Köbenhavns Lufthavne , Seadrill
– Home Depot (före USA-börsernas öppning)

Övriga börsrelaterade händelser idag:
– Teliasonera: presskonferens vid Mobile World Congress i Barcelona kl 8.30
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

Följande aktier handlas fom idag exklusive utdelning
– Kone (0:9975 eur A-aktie, 1:00 eur B-aktie)

Håll koll på följande tider idag:
* Tyskland: BNP (def) 4 kv kl 8.00
– SCB: arbetskraftsundersökningar 4 kv kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Spanien: växelemission kl 10.30
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– EU: kommissionen presenterar konjunkturprognos kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex december kl 15.00
– USA: S&P/Case-Schiller husprisindex december kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Efter en uppgång med 1,2 procent till 1858 avtog köptrycket efter några timmar. Det var sedan svagt nedåt de sista timmarna och stängningen vid 1848 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Gårdagens kursstapel kan se positiv ut men bjuder trots det på en del eftertanke. Stängningen skedde precis på 50%-nivån vilket innebär att det är oavgjort mellan köpare och säljare men den relativt långa svansen på ovansidan är trots allt en svagt negativ reversalstapel.

Igår skrev jag: ”Sentimentet är fortfarande positivt men vi ser nu tydliga tecken på tveksamheter när ATH-nivån närmar sig. Om det är en uppladdningsfas eller en lokal topp återstår att se. Det är ett mycket spännande läge och jag bevakar ett utbrott från zonen 1851-1825”.

Volymen igår var den högsta sedan den 3 februari och vi får förflytta oss till den 20 december för att hitta en lika positiv dag. Totalt omsattes 2,85 miljarder aktier vilket var 25 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev energi, finans och teknologi. Sämst gick telekomtjänster och basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg igår. Apple vände upp med 0,4 procent till $527,6. Google stängde upp med 0,7 procent vid $1212,5. Twitter fortsatte ner med 0,2 procent för att stänga vid $55,8 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med 3,2 procent för att stänga vid $70,8.

Asien: Det är mestadels uppgångar i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +1,5%
Kospi: +0,7%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: -0,4%
Taiwan: -0,1%
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar