Overconfidence präglar börsen som är hårt stretchad nu

Stockholmsbörsen fortsatte upp under onsdagen i likhet med de flesta andra börserna i Europa. Det ”positiva” stresstestet i USA som presenterades sent på tisdagskvällen och fick amerikanska banker att rusa påverkade naturligtvis de svenska bankerna som agerade draglok under onsdagen. Ni som följer mina analyser vet ju vad jag tycker om Goldman Sachs. Det ska nu bli spännande att se utvecklingen när en av toppcheferna hoppade av och gick ut öppet med hur bolaget agererar. De fortsättera att vara en en bra kontraindikator. Feds exordförande Paul Volcker sade igår att han anser att den amerikanska ekonomin återhämtar sig ”hyfsat” men att en kollaps är oundviklig om inflationen stiger. Fokus under onsdagen låg på det stresstest av amerikanskabanker som Fed publicerade på tisdagskvällen.

OMXS30 öppnade som väntat upp med ett gap och tog redan under förmiddagen ut 1113-nivån. Högsta nivån under onsdagen blev 1117,8 och lägsta i samband med gapöppningen 1109,6. Stängningskursen 1115,7 var den högsta stängningen hittills i år och motsvarade en ytterligare uppgång med 0,9 procent.

2012 har börjat urstarkt och hittills är det bara två veckor som stängt på minus. Förra veckans nedgång blev 1,4 procent, hittills denna vecka noterar OMXS30 en uppgång på 2,4 procent. Av de senaste 12 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,9 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1154 och faller med 2,8 punkter per månad. Igår dock endast 66 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Det innebär att det trots den tydliga uppgången var ett stort antal aktier som inte deltog, ett osäkerhetstecken. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 12,9 miljarder kronor vilket var 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Nordea (+2,2%), Sandvik (+2,6%) och Eric B (-0,2%).

De enda sektorer som stängde på minus var hälsovård och teknologi som backade 0,2 respektive 0,1 procent. Bästa branscher igår blev inte oväntat finans och detaljhandel som steg 1,6 respektive 1,3 procent.

Det är mycket surr om Goldman Sachs nu, ett av mina häckelprojekt sedan lång tid. Jag har fortfarande inga belägg på varför men håll med om att det är konstigt att ett det är mer regel än undantag när en bank gång på gång agerar tvärtemot sina egna rekommendationer. Slump eller ej, märkligt är det. Igår gick en av toppcheferna ut och bekräftade att det är en oseriös bank och det stärker bara min tro att de agerar mer utifrån sin egen plånbok än sina kunder! Sista ordet är inte sagt och jag är övertygad att charmoffensiven kommer att kosta de pengar.

Idag sänker Goldman Sachs svenska banker.

Sämst bland de amerikanska börsindexen igår gick Russell 2000 (småbolagsindex = hög risk). S&P 500 höll sig kvar kring den stigande motståndslinjen, högt upp i kilen. Gummisnodden är spänd, det är divergenser och många varningssignaler men marknaden präglas av overconfidence. ”Den breda massan tycker nu att man är smartare än marknaden”. Hörde ni hur det lät? Ja, men precis så är det. VIX är nere på extremt låga nivåer, optimismen är på topp men insiders säljer. Det börjar definitivt bli hög risk och en rekyl behövs nu, för att inte bli alltför dramatiskt och utlösa börsfall, när den väl kommer.

Den svenska börsen stängde på årshögsta, men vi ska ta det lite försiktigt med att korka upp champagnen. Volymerna är låga och bredden är inte tillfredsställande. Placerarkollektivet hedgar sig lika lite som på sommaren 2007. Optimismen börjar övergå i eufori, se dessa länkar och denna

Jag har utbildat tusentals racerförare och tro mig, overconfidence är inte lyckat på racerbanan och definitivt inte på börsen. Vi har mängder med varningssignaler men ingen säljsignal och då ska vi leta efter köplägen när stödnivåer testas och håller. Det kan dock vara klokt att handla med mindre positioner än vanligt och med kortare tidshorisont. Låt inte punkterade stoppar vara orsaken till att positioner blir mer långsiktiga än de från början var tänkta. 

Tider som är intressanta idag:
– Indien: räntebesked kl 7.30
– SCB: arbetslöshet (AKU) februari kl 9.30
* SNB: räntebesked kl 9.30
– SCB: restaurangindex januari kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– EMU: sysselsättning 4 kv kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 4 kv kl 11.00
– Irland: KPI februari kl 12.00
– USA: Empire Manufacturing Index mars kl 13.30
– USA: PPI februari kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 10 kl 13.30
– USA: investeringsflöde, TICS-data, januari kl 14.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 14.45
– USA: Philadelphia Fed index mars kl 15.00
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

Feds exordförande Paul Volcker sade igår att han anser att den amerikanska ekonomin återhämtar sig ”hyfsat” men att en kollaps är oundviklig om inflationen stiger. Fokus under onsdagen låg på det stresstest av amerikanskabanker som Fed publicerade på tisdagskvällen.

Sämst av de amerikanska börsindexen gick småbolag (risk) under onsdagen. Russell 2000 backade med 0,9 procent. För sjätte dagen i rad stängde DJIA på plus. S&P 500 inledde upp för att testa av 1400-nivån som höll. Därefter ”sågtandade” sig indexet ner till dagslägsta 1390 som nåddes en timme innan stängningen på 1394,3 som motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Efter en inledande uppgång blev det inte oväntat rally på de amerikanska börserna i samband med FED och JP Morgans besked två timmar innan stängning. S&P 500 stängde på 1396 vilket motsvarade en uppgång med 1,8 procent. 

Föregående vecka innebar en marginell uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,1 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 10,9 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 16,7 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg 231 och 260 stängde på minus. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var 20 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I Asien är det avvaktande nu på morgonen, med en en viss dragning åt det negativa hållet. I Japan steg Nikkei 225 med 0,7 procent med draghjälp från exportbolag, i spåren av en försvagad yen. Toyota steg 2,9 procent.

I Hongkong tappade Hang Seng 0,1 procent. Guldbolaget Zijin Mining backade över 3 procent i spåren på ett fallande guldpris. Kinesiska Shanghaibörsen noterade en nedgång på 0,9 procent.

I Australien föll All Ordinaries med 0,2 procent. Guldbolaget Newcrest Mining backade 3,3 procent och Oceangold rasade med hela 5 procent. BHP Billiton och Rio Tinto noterade något mindre nedgångar på 1,2 respektive 0,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar