Osäkert och skvalpigt i väntan på statistik i eftermiddag

Stockholmsbörsen steg precis som de flesta övriga europeiska börser under måndagen på de ”positiva” grekbeskeden under måndagsmorgonen. Mycket av det ”positiva” sitter redan i kurserna vilket innebar att de riktiga glädjeskutten uteblev.

Efter en inledande uppgång nåddes strax innan klockan tio måndagens högsta vid 1080,8. Fram till 14:00 var det sidledes, avvaktande rörelser innan kursen åter pressades ner av säljarna till stängningen på 1074,3 som motsvarade en uppgång på 0,8 procent.

Föregående vecka var den första i år som inte stängde på plus. Nedgången blev dock relativt måttliga 1,2 procent vilket innebär att året trots det noterar en uppgång på 7,8 procent. Igår steg 74 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick endast till 9,6 miljarder kronor vilket den lägsta aktiviteten sedan den 16 januari och hela 21 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. SVD

Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B (+0,6%), Hennes & Mauritz (+0,5%) och Ericsson B (+0,8%).

Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer blev finans och telekom som steg 1,2 respektive 1,1 procent.

 

Nya värderingar av svenska bolag:
– Assa Abloy: Höjd riktkurs från Bernstein.
– Fabege: Goldman Sachs höjer riktkursen (lite kontra för mig)
– Swedbank: Lehman höjer riktkursen
– Rezidor: Exane sänker rekommendationen
– Lundin Petroleum: BoA sänker rekommendationen

De amerikanska börserna börjar se överköpta ut och det tornar upp sig en del mörka moln. Än så länge har vi dock inte fått någon bekräftad säljsignal och till dess stannar vi kvar i köpta positioner. Närmast på nedsidan bevakar jag 1334 och på ovansidan är det 1354 som behöver passeras för att initiera nästa uppgångsfas.

OMXS30 uppvisar en del osäkerhet i form av små kursstaplar. Trots en del negativa divergenser, alltför utbredd optimism (även Dr Doom tror på en uppgång, fattas bara att Aftonbladet kommer men en extrabilaga om att det är dags att köpa aktier) har vi ännu inte fått någon säljsignal. Jag är övertygad om att den kommer inom kort, men det kan ta flera veckor innan så blir fallet och till dess stannar vi kvar i köpta positioner. Tajmingen för att göra entré för uppgång är inte den bästa – just nu. På ovansidan är det först 1085 som behöver passeras innan vi tar sikte på 1100-nivån och på nedsidan är det 1060-1058 som ska förhindra att det negativa sentimentet tilltar. Inför dagen talar det mesta för att vi får en negativ inledning, därefter avvaktande fram till statistiken i eftermiddag.

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s under natten till tisdag kreditbetygen för sex euroländer däribland Spanien, Italien och Portugal. DN, DN

Enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen ser det ut som om långtidsarbetslösheten biter sig fast.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström anser att Stefan Löfven är rätt person för att initiera reformer som krävs för att Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen.

Idag rapporterar:
– Cellavision (kl 15.00), Hemtex (kl 7.00), Image Systkan det vara bra att hålla koll på följande tider:
– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
– AF: arbetslöshet januari kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser januari kl 8.00
* Storbritannien: KPI januari kl 10.30
– EMU: industriproduktion december kl 11.00
– Portugal: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00
– Belgien: säljer statsskuldväxlar kl 11.30
– USA: NFIB konfidensindikator småföretag januari kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: importpriser januari kl 14.30
* USA: detaljhandel januari kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: lager osålda varor december kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
– Grekland: BNP (prel) 4 kvems (kl 12.00), Indutrade (kl 10.00-10.30), Lindab (kl 7.40), Nobia (kl 8.00), Novestra (kl 8.55), Studsvik (ca 13.00), Sweco (kring lunch), Swedbank (kl 7.00)

Idag Fredagens starka avslutning och beskedet att det grekiska parlamentet ”lyckades få igenom” de nya åtstramningsåtgärderna som EU-trojkan krävde för att bevilja stödlånet som ska betalas i mars, stärkte riskaptiten när veckan inleddes. Barack Obama presenterade igår sitt budgetförslag för 2013, som innebar höjda skatter för rika, banker, kol-, naturgas- och oljebolag. Bästa sektorer blev verkstad och telekom. Apple-aktien steg under måndagen med 1,9 procent och stängde för första gången över 500 dollar.

Efter en inledande uppgång igår täpptes delar av uppgången till men efter en timme kom köparna åter tillbaks. Dagshögsta 1353,4 nåddes ett par timmar innan stänging. Slutnoteringen för S&P 500 blev 1351,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Hittills i år har S&P 500 stigit med 7,5 procent och föregående vecka summerade en nedgång med 0,2 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 12,5 procent. Nasdaq noterade igår en uppgång med 0,9 procent. S&P 500 har stängt på plus 7 av de senaste 9 dagarna. 462 aktier stängde på plus medan 28 stängde på minus under måndagen. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 14 lägre än snittet. DN, AFV

På valutamarknaden försvagades euron något till 1,32 mot den nordamerikanska dollarn.

I Asien är det små nedgångar på de flesta marknader. Efter att Bank of Japan flaggat för ytterligare köp av tillgångar stiger Japanska Nikkei och noterar en uppgång med 0,6 procent. BOJ meddelade tidigare imorse att man lämnar  styrräntan oförändrad men utökade sin fond för tillgångsköp till 30.000 miljarder yen från tidigare 20.000 miljarder yen, för att ”säkra återhämtningen”. Australiska All Ordinaries som är en bra indikator för den svenska börsen faller med 0,9 procent. Råvarubolagen Rio Tinto och BHP Billiton, som har stor tyngd, stängde 1,6 respektive 1,3 procent lägre. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar