Osäkert när taket närmar sig i tradingrangen

sammanfattningNEW YORK: FÖLL MOT SLUTET OCH STÄNGDE LÄGRE, S&P500 -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna föll tillbaka under den senare delen av handeln på måndagen, och stängningen blev i rött inför stundande rapportsäsong. Energi- och industriaktier tyngde utvecklingen. Bland annat rekylerade GE från fredagens rusning.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,5 procent på indexnivån 17.977. Även det bredare S&P 500 sjönk 0,5 procent, till 2.092, medan Nasdaq Composite klarade sig relativt bra med en nedgång på 0,2 procent till 4.988.

Omsättningen uppgick till låga 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,5 miljarder på Nasdaqbörsen.

Amerikanska makroagendan gapade tom på måndagen, men under natten mot måndagen landade kinesiska handelsbalansen som en rejäl kalldusch. De asiatiska börserna steg emellertid – eventuellt på ökade förhoppningar om stimulanser i Kina.

På börsfronten var General Electric den svagaste aktien i Dow Jones med en nedgång på 3,1 procent. Aktien steg runt 10 procent i fredags då bland annat ett omfattande återköpsprogram aviserades.

Endast en handfull aktier steg i Dow Jones – av dessa JP Morgan mest med 0,6 procent.

Netflix avancerade 4,4 procent till 475 dollar efter att UBS dragit upp sin rekommendation för aktien till köp (neutral) och riktkursen till 565 dollar (370).

Nokia steg kring 3 procent i USA, efter att Bloomberg rapporterat att bolaget för framskridna förhandlingar om att köpa tillgångar från Alcatel-Lucent.

På räntemarknaden var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 2 punkter till 1,95 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det råder ett tufft motståndsområde mellan 1700-1720 men så länge varken 1660 eller 1635 punkterats talar den tekniska analysen för fortsatta resor norrut.”

Efter en skvalpig inledning markerades 1701 på ovansidan och 1695 på nedsidan som nivåerna för den första timmens box. Strax efter lunch punkterades 1695 och inte förrän vid 1689, där både 8- och 20-dagars medelvärde mötte upp, kom köparna tillbaks och efter en stark call stängde OMXS30 på samma nivå som i fredags.

Även om gårdagens kursstapel var relativt liten öppnade och stängde dagen kring dagshögsta.

Volymen var den lägsta sedan den 26:e februari (jag räknar inte halvdagar) och var 24 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under måndagen var kraftbolag och oljebolag. Sämst gick konsumentrelaterade produkter och tjänster. Bäst av aktierna på som ingår i OMXS30 gick MTG B, Getinge B och Nokia. Sämst gick Swedish Match, SSAB A och Investor B. Igår steg totalt 303 aktier på Stockholmsbörsen och 277 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Öresund (kl 8.00), Creades (kl 8.30)

AKTIETORGET
– Consensus Asset Management (ändrat datum från 29/5)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– JP Morgan (kl 13.00), Wells Fargo (kl 14.00), Intel (efter USA-börsernas stängning), Johnson&Johnson (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Ericsson, Accelerator, Amhult 2, Bilia, Consensus Asset Management, HK Scan, Mekonomen, Mindmancer, Mobile Loyalty, Nobia, Pledpharma, Ponsse, Stresscompany (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ericsson: pressmöte inför årsstämman kl 12.30

BÖRSSTATISTIK
– Sveriges Mediebyråer presenterar månadsrapport
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Tobii: anmälningstid inför notering på Stockholmsbörsen inleds (avslutas 22/4 för allmänheten, 23/4 för institutioner)
– Eurocine: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 28/4)
– Hexatronic: handlas utan teckningsrätt i nyemission 1:6
– HIQ: handel i inlösenaktier inleds (avslutas 27/4)
– Orasolv: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission 1:2

EXKLUSIVE UTDELNING
– Kesko (1:50 eur), Mangold (9:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning mars kl 1.01
– AF: arbetslöshet mars kl 8.00
– Finland: KPI mars kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser kl 8.00
– Spanien: KPI (def) mars kl 9.00
* SCB: KPI mars kl 9.30
* Storbritannien: KPI mars kl 10.30
– Storbritannien: PPI mars kl 10.30
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
* USA: detaljhandel mars kl 14.30
– USA: PPI mars kl 14.30
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55
– USA: NFIB småföretagsindex mars kl 15.00
– USA: lager osålda varor februari kl 16.00

POLITIK
– Politik: Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om betydelsen av inflationsmålet. Bilder från presentationen publiceras på Riksbankens webbplats. kl 13.35

MAKRO ÖVRIGT
– FI: bolånerapport kl 8.00
* IMF: World Economic Outlook, global konjunkturprognos kl 15.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA igår: Igår skrev jag: ”På ovansidan har vi ett tufft motståndsområde mellan 2100-2120 som testas av just nu. Så länge tradingrangen är intakt ska vi vara beredda på fortsatt skvalpiga varannandagsrörelser.”

Veckan inleddes med en uppgång upp mot 2107,6 där den fallande motståndslinjen som jag pratat om några dagar mötte upp. Nivån skulle visa sig bli svårpasserat och resten av dagen var det säljarna som höll i taktpinnen. Stängningskursen 2092,4 motsvarade en nedgång med 0,5 procent och skedde på dagslägsta.

Gårdagens kursstapel var en negativ reversalstapel som effektuerades när gummisnodden var hårt spänd på ovansidan.

Volymen igår var den högsta sedan den 1:a april men trots det 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och verkstad. 140 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under måndagen medan hela 348 aktier stängde rött. Facebook, JPMorgan och Wells Fargo lyft mst medan General Electric, Johnson & Johnson och Union Pacific tyngde indexet mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner och backade med måttliga 0,2 procent till $126,8. Google fortsatte ner med måttliga 0,2 procent för att stänga vid $539,2. Twitter fortsatte ned med 0,6 procent vilket fick aktien att stänga på $51,6 medan den sociala vände upp med 1,2 procent och stängde vid $83,0.

Asien: Börserna i Asien inledde även tisdagen uppåt kring 7-årshögsta men bränslet har åtminstone tillfälligt mattats av. Det breda aktieindexet MSCI Asia Pacific Index inledde upp med 0,3 procent men har fallit och noteras nu för en lika stor nedgång. Uppgångarna i Hong Kong under april månad har varit de kraftfullaste i världen. Dagsmomentum börjar se kortsiktigt överköpt ut och det ska bli spännande att se om det leder till några vinsthemtagningar. Enligt Bloombergs är uppgångarna i asien att se som en rotation från de amerikanska till de asiatiska börserna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar