Osäkert läge och dålig tajming för entré

sammanfattningIntresseklubben antecknar: I elfte timmen lyckades Obama-administrationen undvika att slå i skuldtaket. Enligt uppgifter hankar sig världens största ekonomi fram till den 17 februari då de likvida medlen enligt finansminister Jack Lew är slut och skuldtaket slås i. Barack Obama sade att uppgörelsen kommer att lyfta bort det ”moln av osäkerhet” som budgetkrisen har skapat. Ingenting har ju egentligen förändrats men ändå leder uppgörelsen till börsuppgångar och ett dramatiskt fallande VIX, ner till farligt låga nivåer. Ungefär som en självsäkert boxare som sänker garden. På rapportfronten kan nämnas att Black & Decker lämnade en sämre rapport än väntat och aktien föll med 14 procent. IBM rapporterade efter stängning där efterfrågan på bolagets produkter fortsätter att minska.

Stockholmsbörsen: Inte förrän en halvtimme innan börsstängningen hade det initiala gapet täppts till. MA-200 är relativt platt i de flesta intradagsupplösningar och vi har de senaste dagarna sett allt mindre avsteg från husse. Gårdagens stängning vid 1266 innebar en marginell uppgång mot tisdagen.

Gårdagens inledande nedgång som punkterade de senaste tre dagarnas lägsta men där köparna kom tillbaks och eliminerade det initiala säljtrycket ser jag som positivt. Det är dock en hel del motstånd som möter upp strax ovanför nuvarande kurs och därför kan det bli knepigt att lyckas med nya köp.

Att det råder en del osäkerhet ser vi på storleken på de senaste dagarnas kursstaplar och det faktum att det är omväxlande svansar på ovan- och nedsidan. Det är samtidigt inte ovanligt att det blir avvaktande efter långa impulrörelser som förra torsdagens kraftfulla gröna stapel.

Kursen noteras även inför torsdagen med minsta möjliga marginal över 20-dagars medelvärde som för tillfället saknar lutning. Det är alltså fortfarande avvaktande och har inte hänt mer än att jag fortsätter navigera vidare uppåt så länge inte 1252 punkteras.

Gårdagens omsättning var visserligen lägre än i tisdags och uppgick till 11,3 miljarder kronor vilket var 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Årets uppgång noteras nu till 14,6 procent. Sedan hösten 2008 har indexet stigit med knappt 130 procent (SP500 med 160 procent sedan våren 2009). Det bör då nämnas att den nordamerikanska dollarn tappat ungefär 30 procent mot den svenska kronan under samma tid.

I torsdags och fredags skrev jag: ”Med stor sannolikhet är det många som efter de senaste veckornas nedgångar positionerat sig för nedgång och mot sin vilja kommer att bli tvingade att agera köpare när stopparna träffas, vilket stärker en uppgång.

Totalt steg 177 aktier igår medan 292 stängde ner men endast 42 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Nordea där aktier för 866 miljoner kronor bytte ägare efter en rapport som inte på långa vägar mötte förväntningarna. Därefter följde SKF B med 709 miljoner kronor därefter hittar vi Volvo B med totalt 569 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Nordea Bank (+1,5%) följt av SKF B (+1,3%) och Securitas (+1,0%). Sämst gick Scania B (-1,7%), AstraZeneca (-1,1%) följt av Atlas Copco A (-0,8%).

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Bolagsrapporter idag:
– (OBS Nokias rapport är flyttad till den 29/10), Axis (kl 8.00), Investor (kl 6.30), Nederman (kl 14.00), OEM (kl 14.00), Teliasonera (kl 7.00), Tribona (kl 8.00)
– Advanced Micro Devices, Briggs & Stratton (före USA-börsernas öppning), Goldman Sachs (kl 13.30), Google (efter USA-börsernas stängning), Nucor, Verizon (kl 13.30)

Stämmor och andra börshändelser:
– Vostok Nafta (extra stämma)
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Investor: webbsänd medie- och analytikerträff och rapportpresentation i Göteborg kl 11.15-15.00
– Teliasonera: presskonferens kl 9.30
– Tribona: rapportpresentation kl 8.30
– Vostok Nafta: webbsänd kapitalmarknadspresentation kl 15.00-16.30

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: arbetslöshet (AKU) september kl 9.30
– EMU: bytesbalans augusti kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel september kl 10.30
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– EMU: bytesbalans (rev) 2 kv kl 11.00
– EMU: produktion byggsektorn augusti kl 11.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 41 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index oktober kl 16.00

USA: Riskaptiten stärktes på förhoppningarna att en tillfällig lösning av skuldkrisen i USA skulle lösas vilket fick 1712-nivån att tas ut redan efter en halvtimme. Köparna höll i taktpinnen upp till 1721 som testades tre gånger under kvällen, utan att passeras. Stängningen vid 1721,2 motsvarade en uppgång med 1,4 procent.

Gårdagens kursstapel öppnade med ett litet positivt gap som aldrig var i närheten av att täppas till och stängningen skedde kring absolut dagshögsta. En grön opening marubozu. Jag bevakar nu framförallt ATH vid 1730 på ovansidan och så länge vi inte får en punktering av 1692 är det korta sentimentet positivt.

I Heikingrafen har vi nu fem gröna kursstaplar men en viss osäkerhet syns i form av tilltagande svansar på ovansidan, som dock inte varit nära att slå om till rött – än. Vi ska alltså befinna oss bland köparna, men det är för tillfället dålig tajming att ta position strax innan ATH.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj men vi har nu en grön heikinstapel i veckografen och ska således navigera för fortsatt uppgång tills motsatsen bevisats.

Gårdagens volym var den högsta på en vecka och 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus under onsdagen. Bäst gick finans och kontradefensiva hälsovård (Obamacare kommer vara kvar).

Alla de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med 0,5 procent och stängde på $501,1. Facebook vände upp och steg med hela 3,3 procent för att stänga på $51,1. Google stängde 1,8 procent högre på $898,0.

Asien: Det är mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna nu på morgonen, efter beskedet att den amerikanska ekonomin med hjälp av respirator och ”SMS-lån” hankar sig fram till den 17 februari. De regionala börsindexen är nu åter på väg upp mot ett nytt femmånadershögsta. Honda Motor som har nästan hälften av sin bilförsäljning i Nordamerika stiger med 1,3 procent. Imorgon presenteras tillväxtsiffror för den kinesiska ekonomin, som ni redan vet litar jag inte på kinesiska siffror.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar