Osäkert inför veckostarten

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Fredagen tyngdes dels av sämre detaljhandelssiffror och fallande råvarupriser till stor del beroende på att Cypern paniksäljer sin guldreserv bidrog till en del inledande vinsthemtagningar. Sämre stämning bland konsumenterna pressade även inledningen. Både JP Morgan och Wells Fargo lämnade rapporter över förväntan men bägge aktierna föll. På makrofronten beslöt EU:s finansministrar att förlänga Portugals och Irlands nödlån med maximalt sju år, men villkor ställs på länderna att de genomför de ekonomiska programmen som länderna har kommit överens med trojkan om.

Stockholmsbörsen: I torsdags avslutades dagen med ett nytt test av 1197 men nivån togs inte ut och avslutningen blev svag. Fredagen inleddes med ett negativt gap men köparna lyckades inte täppa till mer än någon enstaka punkt innan säljarna åter tog tag i staffettpinnen. Lägstanivån 1183 noterades strax innan lunch men resten av dagen var slagig och svårhandlad. Stängningen vid 1185,3 motsvarade en nedgång med 0,9 procent. I torsdags morse skrev jag: ”Nu närmar sig alltså nivån mellan 1196 och 1200 och därför bevakar vi hur aktiva köparna är från nuvarande nivå och upp till motståndsnivån”. Med facit i hand kan vi konstatera att nivån lockar till vinsthemtagningar

Endast 1 av 10 OMXS30-aktier steg även under fredagen. Omsättningen som uppgick till 11,3 miljarder kronor var lägre än i torsdags och 7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu fallit till 12,2 miljarder per dag. Förra veckan slutade med en uppgång med 1,4 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 7,3 procent hittills i år.

Rapporter på den svenska börsen idag:
– Axis (kl 8.00)

Utländska rapporter idag:
* Citigroup (kl 14.00)

Följande bolag handlas fom idag exklusive utdelning:
– Aker Solutions (4:00 nok), SSAB (1:00 kr)

Övriga börsnyheter:
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00
– Swedol: försäljningsrapport för mars kl 8.50
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex april kl 1.01
* Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar mars kl 4.00
* Kina: BNP 1 kv kl 4.00
– Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30
– Finland: KPI mars kl 8.00
– SCB: produktionsindex näringslivet februari kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: handelsbalans februari kl 11.00
– Polen: KPI mars kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing index april kl 14.30
– USA: TICS investeringsflöde februari kl 15.00
– USA: NAHB husmarknadsindex april kl 16.00

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

USA: Den inledande nedgången såg ut att bli kraftfull men avtog när marubozulinjen från i onsdags vid 1580 närmade sig. Köparna sög upp säljtrycket och lyckades få till en svans på nedsidan och en stängning i den övre tredjedelen av dagsstapeln. Slutnoteringen blev 1588,7 vilket motsvarade en nedgång på 0,3 procent i fredags. Den största nedgången noterade Nasdaq 100 som backade 0,4 procent medan storbolagsindexet DJIA vände upp och stängde någon enstaka punkt upp vilket innebär att indexet stängt på plus 12 av de senaste 18 börsdagarna.

Bästa sektorer under fredagen blev sällanköpsvaror och konsumenttjänsteföretag. Sämst gick inte oväntat guldbolagen som backade hela 6,0 procent följt av energi.

Totalt omsattes 2,1 miljarder aktier på S&P 500 under fredagen vilket var lägre än i torsdgas och 7,9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 86 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en uppgång för S&P 500-indexet med 2,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 11,4 procent medan Nasdaq Composites uppgång är 11,3 procent.

Apple föll med 1,0 procent i fredags och stängde på $429,8. Google noterade ungefär samma stängningskurs som de senaste dagarna vid $790 och Facebook vände ner med 2,2 procent till $27,4.

Asien: Det är mestadels fallande börser i asien nu på morgonen från den högsta nivån på nästan två år, tyngda av dels sämre kinesiska makrosiffror men även fallande råvarupriser. Även om optimismen spirar är det många brandhärdar som behöver släckas och åtgärdas för att inte oron ska blossa upp och ta överhand. Många asiatiska index befinner sig på kortsiktigt överköpta nivåer och då fästs omotiverat stor vikt vid nyheter. De sämre kinesiska siffrorna hade räckt för att lyfta börserna i regionen för några månader sedan men nu är avståndet till säljknappen något kortare.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar