Osäkert in i månadsskiftet

sammanfattningDet finns fortfarande platser kvar på lördagens webbsända kurs där jag går igenom både iTrend och W5 (fd WT2 och WT3). Gå in på Aktiespararna och anmäl dig:
http://www.aktiespararna.se/webbkurs4

(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en positiv inledning vände de amerikanska indexen lägre på måndagen, då en svagare PMI-siffra än väntat försämrat riskaptiten bland investerarna.

Måndagens hållpunkt på den amerikanska statistikfronten, preliminärt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i mars, visade strax efter börsöppning på en större nedgång än väntat. Siffrorna, som sjönk sekventiellt till 55,5 mot väntade 56,5, satte märkbar press på de amerikanska indexen i inledningen.

På makrofronten fortsatte investerarna samtidigt att snegla på krisen i Ukraina, som G7:s och EU:s ledare diskuterade i Haag måndagen. Under måndagskvällen svensk tid beslutade ledarna att hålla ett toppmöte i Bryssel i juni i stället för att delta i G8-mötet i ryska Sotji den 4-5 juni. Beslutet innebär i praktiken att Ryssland utesluts ur gruppen, åtminstone temporärt.

Stockholmsbörsen: Efter bara några minuter hade säljarna tagit över och nedgången fortsatte till 10.30 då köparna sög upp säljtrycket kring 1340-nivån. ”Husse kallade hem hunden” men vid 1348 släppte köparna igen och säljarna höll i taktpinnen in i mål. Stängningen var svag kring dagslägsta 1335,5 och motsvarade en nedgång med 1,2 procent. Verkligen en skolboksdag!

Gårdagens kursstapel var en röd closing marubozu som dessutom helt omfamnade fredagens box. Det krävs att 1345 tas ut idag för att köparna ska ta tillbaks de två senaste dagarnas sentiment. Om tisdagens stängning sker måndagens stängning innebär det att 62%-nivån punkteras och hittar vi nästa nivå att bevaka nedåt 1318.

Gårdagens volym uppgick till 11,6 miljarder kronor vilket var lägre än i fredags men 5,6 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick telekom och hälsovård (jag räknar inte kraftbolagen).

Totalt steg 133 aktier igår medan 354 stängde ner. 5 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 975 miljoner kronor bytte ägare. SKF B kom på andra plats med 884 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev SEB A med totalt 773 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Scania B (+0,3%) följt av Swedish Match (+0,2%) och Lundin Petroleum (+0,2%). Sämst gick TeliaSonera (-2,5%), Skanska B (-2,2%) följt av Nokia (-2,1%).

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– 888 (vanligtvis kl 8.00)

STÄMMOR
– Ahlstrom, Fabege, NKT Holding, Orion, SEB

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hansa Medical: teckningstid i nyemission inleds (avslutas (8/4)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fortnox (0:12 kr), Kemira (0:53 eur)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Availo: Phonera byter namn till Availo

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: industrins konfidensindikator kl 8.45
– SCB: PPI februari kl 9.30
* Tyskland: IFO-index mars kl 10.00
* Storbritannien: KPI februari kl 10.30
– Storbritannien: PPI februari kl 10.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 12.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.55
– USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00
– USA: S&P/Case Shiller husprisindex januari kl 14.00
* USA: försäljning nya hem februari kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator mars kl 15.00
* EU: ECB-chefen Mario Draghi talar kl 17.00
– USA: API veckostatistik oljelager kl 21.30

POLITIK
– Riksdagen: Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Ungern: räntebesked kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

USA: Efter ”amatörernas halvtimme” punkterades fredagens lägsta och därefter var det säljarna, som till största delen, höll i taktpinnen. Stängningen vid 1857,6 motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Igår skrev jag: ”Dagsmomentum håller nu på att brottas med 60-nivån som visat sig tuffare än väntat och det råder en tydlig negativ vinkeldivergens.Fom stängningen ikväll går vi in i den positiva delen av månaden”.

Volymen igår var naturligtvis lägre än i fredags men trots det 3,5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev telekom och energi. Sämst gick hälsovård och teknologi.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple fortsatte upp stärkta av beskedet att man ger sig in i streamingbranschen vilket fick aktien att stiga med 1,2 procent till $539,2. Google fortsatte nedåt med 2,1 procent till $1158,0. Twitter vände ner och backade med 4,2 procent för att stänga vid $48,8 och den sociala kollegan Facebook rasade med hela 4,7 procent för att stänga vid $64,1.

Asien: Idag är det mestadels svaga uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Börserna rekylerar upp från den största enskilda nedgången på sju månader.

Nikkei: -0,4%
Kospi: -0,2%
Shanghai: +0,1%
Hang Seng: -0,3%
Taiwan: +0,9%
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar