Osäkerhet skapar tvära kast (hopp/förtvivlan)

Intresserad av att gå min nya tradingkurs? Här hittar du mer info.


NEW YORK: RÅVARUNEDGÅNGAR SÄNKTE, DEFENSIVT UPPÅT, S&P -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Torsdagshandeln på Wall Street stängde strax under nollstrecket, där en viss återhämtning dock syntes på slutet. Defensiva sektorer gick starkast, med dagligvaror och telekom i ledningen, medan konjunkturkänsligt höll tillbaka.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till 17.985, och S&P 500 minus 0,2 procent till 2.115. Nasdaqs kompositindex var ned 0,3 procent till 4.958.

De amerikanska börserna, som under onsdagen upplevde lätta rörelser upp med stöd av stigande råvarupriser, vände utvecklingen till rött under torsdagen.

”En liten vinsthemtagning efter ett rally är inte ovanligt, särskilt då investerare är försiktiga inför Federal Reserves räntemöte nästa vecka”, sade Karyn Cavanaugh på Yoya Financial, till Reuters.

Prisnedgångar i råvaror sänkte stålbolagen US Steel och AK Steel, ned 2 respektive 6 procent. Även gruvbolaget Freeport-McMoran retirerade drygt 6 procent. På energifronten backade gasbolaget Chesapeake Energy 2 procent, på företagsnyheter om att RBC Capital nedgraderat aktien till underperform från sektorperform.

Bland dagens vinnare var däremot aktier inom de mindre konjunkturkänsliga sektorerna telekom och dagligvaror. Teleoperatören AT&T och Verizon steg bägge med 0,7 procent. I toppen av det breda S&P500-index hamnade J.M. Smucker, som klättrade 8 procent sedan matproducenten rapporterat om försäljningssiffror för kvartalet som översteg förväntningarna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 3 punkter till 1,68 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Onsdagens högsta och lägsta omsluts, precis som tisdagens görs av fredagens, helt av föregående dags högsta och lägsta. Detta utseende kallas för en Shark 32:a och utbrott från detta utseende brukar bli kraftfullt.”

Gårdagen inleddes söderut och nedgången fortsatte under hela dagen. Stängningen skedde vid 1344 nära dagslägsta och motsvarade en nedgång med 1,3 procent.

Sedan den lokala pivottoppen sista dagarna i maj har vi bjudits på tre negativa candlesticksformationer och en positiv. Det är fortfarande ett osäkert utseende med ett flertal olika konsolideringar. Så länge inte köparna vågar hålla i taktpinnen så att tidigare pivottoppar tas ut är jag dock svagt negativt inställd till fortsättningen, även om jag ser en del ljusglimtar i tunneln.

Volymen igår var högre än i onsdags men trots det 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månader. Totalt var det bara 33 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg igår och sedan årsskiftet är det 43 procent som noteras högre. Bästa sektorer igår blev defensiva kraftbolag och basråvaror. Sämst gick offensiva finans och konsumenttjänster.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– SAS (kl 8.00), Svolder (före börsöppning)

FIRST NORTH
– Medcap

STÄMMOR
– Cherry (extra), Community Entertainment, Toleranzia

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Community Entertainment: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 23/6)
– Dignitana: anmälningstid i nyemission avslutas
– Elor : första dag för handel på First North
– Enorama Pharma: första dag för handel på First North
– Kontigo Care: anmälningstid i nyemission avslutas
– Lidds: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Nordic Waterproofing: första dag för handel på Stockholmsbörsen

EXKLUSIVE UTDELNING
– East Cap Explorer (0:80 kr), Frontline (0:40 usd kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Kinabörserna stängda pga Tuen Ng Festival

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: KPI (def) maj kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser maj kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion april kl 8.45
– Danmark: KPI maj kl 9.00
– SCB: småhusbarometern maj kl 9.30
– SCB: Sveriges ekonomi 1 kv, statistiskt perspektiv kl 9.30
– Norge: KPI maj kl 10.00
– USA: Michigan-index (prel) juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.10
– BOE: inflationsförväntningar maj kl 10.30
– Ryssland: centralbanken lämnar räntebesked kl 12.30
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
– Riksbanken: annonserar återköp statsobligationer kl 16.20

MAKRO ÖVRIGT
– Kina: helgstängt


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Sedan den 19 maj har bara 3 av de 14 dagsstaplarna stängt i den nedre delen. Nu blir det spännande att se var nästa topp noteras och om den pågående cykeln blir höger- eller vänsterställd.”

Torsdagen inleddes med ett negativt gap och kursen fortsatte sedan ner mot 2108 innan köparna sög upp säljtrycket. Andra halvan av dagen präglades av uppgång och stängningen vid 2115,6 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Indexet höll sig alltså kvar ovanför 2111-nivån även igår även om nivån inledningsvis punkterades. Sedan den 19 maj har bara 3 av de 15 dagsstaplarna stängt i den nedre delen. Nu blir det spännande att se var nästa topp noteras och om den pågående cykeln blir höger- eller vänsterställd.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst utvecklades basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter. 54 procent av de aktier jag följer steg.

Volymen igår var till och med lägre än i onsdags och hela 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX steg med 4 procent till 14,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2205 och 2025 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras hos SP500 innebär att det är mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar