Osäker inledning på Stockholmsbörsen

omsattning38Efter en trevande inledning vände Stockholmsbörsen ned under gårdagens förmiddag. En pånyttfödd oro för om alla stimulanspaket skapar nya bubblor minskar riskaptiten och gör avståndet till säljknapparna kortare. OMXS30 stängde på minus 1,5 procent på 951 punkter. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor, vilket är exakt vad genomsnittet ligger på under den senaste veckan. Jämfört med snittet för de senaste tre veckorna låg omsättningen 8 procent lägre. 

Inte en enda aktie bland de mest omsatta steg igår. Totalt sjönk 290 aktier, 111 steg och 166 aktier slutade på samma nivå som i onsdags. Säljarna dominerade i 90 procent av affärerna under gårdagen. 

sektorer126Bästa eller kanske snaraste den minst dåliga sektorn var telekom och energi. Energisektorn hölls uppe med hjälp av Lundin Petrolium som steg 1,4 procent efter positiva nyheter från företaget.

Osäkerheten tilltar och ett tydligt tecken på det är att kontradefensiva AstraZeneca sticker ut och är den enda aktie av de trettio högst omsatta som inte sjönk igår. Den höga omsättningen i aktien är ett tydligt tecken på att riskaptiten avtagit. Om osäkerheten fortsätter med en obruten stark trend uppåt kan aktien bli riktigt bra swingalternativ. En snabb överblick över vilka aktier som ser bra ut för att ta längre positioner får osökt blicken att stanna på AZN. Aktien stängde på oförändrade 311 kronor.

AtlasCopco hade kapitalmarknadsdag igår och tongången var mestadels osäker, vilket inte var det besked som analytikerna hoppats på. Aktien var börsens fjärde mest omsatta och pressades 3,4 procent till 100,70 kronor.

Rapport kommer från Elctra före börsen öppning.

Dell lämnade en kvartalsrapport som kom in sämre än förväntat. Rapporten visar definitivt att det är tidigt att blåsa faran över.

Det är lugnt på makrofronten. I Japan meddelades idag på morgonen att styrräntan lämnas oförändrad och att landet för första gången sedan 2006 är befinner sig i deflation.

Wall Street präglades av en kraftig nedgång den första timmen (se min analys tidigare idag). Blandad statistik som tyder på att ekonomin inte är i lika bra skick som väntat minskar riskaptiten. Bank of America och Merrill Lynch sänkte rekommendationerna för hela halvledarbranschen. Intel backade 4,1 procent.

esz945Den amerikanska S&P 500-terminen indikerar en svag utveckling med en initial dragning uppåt. Det är just nu små förändringar på de asiatiska börserna.

I Asien är det en blandad utveckling.

 

 

 

omsattning39Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 ser vi att utvecklingen varit svag efter USA-börsernas stängning igår. I Asien har det under morgonen varit små rörelser, men mestadels nedåt. Dollarn har stärkts något och kostar nu på morgonen 6,90 kronor. Ett fat Brent råolja ligger på 78 dollar. Guldpriset 1145 dollar per uns. Metallpriserna har under dragits något uppåt.

 

 

Läs även: Deflation i Japan (DN). Hårdare bankkrav när krisen är över (DN). FI:s bonusregler sågas (SvD). USA-böserna föll på bred front (VA AFV). Sony drog ner Asien (AFV). Stackars modebloggare (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar