Osäker halvdag där ”allt” händer efter stängning…

Den något oväntade tyska obligationsemissionen levde inte riktigt upp till marknadens förväntningar. Tillsammans med rykten om att Spanien kan komma att söka stöd från EU och IMF sänktes riskaptiten och euron backade åter ner under 1,29 mot den nordamerikanska dollarn.

Den spända gummisnodden tillsammans med ett misslyckat genombrott av motståndsnivån kring 1020 fick OMXS30 att falla tillbaks under onsdagen. Förutom några mindre rekyler föll storbolagsindexet ner till stängningen 1006,3 som motsvarade en nedgång med 1,2 procent. 19 av de 65 aktier jag dagligen följer steg och 40 stängde på rött. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor vilket var 7 procent högre än snittet.

Högst omsatta aktier på Stockholmsbörsen under onsdagen blev i nämnd ordning: Ericsson B (-4,5%), Hennes & Mauritz (-1,4%) och Volvo B som stängde oförändrat.

De flesta sektorer stängde på minus under onsdagen. Sämst gick IT och telekom med Ericsson som största sänke. Sektorerna föll med 3,5 respektive 1,6 procent.

Det börjar bildas divergenser mellan prisgrafen och MACD hos SP500 och oktobertoppen vid 1293 närmar sig med allt mindre candles. Veckans viktagaste siffror kring sysselsättningen och arbetslöshetssiffror i USA kommer idag och imorgon (när Stockholmsbörsen håller stängt).

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 kämpar med att försöka ta sig igenom 200-dagars medelvärde. Hade det inte varit för den tilltagande volymen under onsdagen hade vi fått en bearish haramiliknande formation som hade varit en tillförlitlig vändningsformation, nu får vi bara en skarp varning. Om inte de psykologiska nivåerna tas ut under torsdagen är risken stor för att placerare passar på att ta hem vinster inför helgen. Black Pearl ser intressant ut med stigande oljepris och för den riskvillige kan KappAhl vara ett intressant alternativ.

Europeiska stålpriser är på väg upp.

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: HSBC tjänste-PMI december kl 3.30
– Tyskland: detaljhandel november kl 8.00
– Frankrike: hushållens förväntningar december kl 8.45
– Nederländerna: KPI december kl 9.30
– EMU: industriorder oktober kl 11.00
– EMU: PPI november kl 11.00
– Börs: halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik december kl 13.30
– USA: ADP sysselsättning december kl 14.15
– USA: nyanmälda arbetslösa v 52 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn december kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 17.00

Den något oväntade tyska obligationsemissionen levde inte riktigt upp till marknadens förväntningar. Dessutom var det färre som ansökt om lån för att bygga nya hus. På minuskontot på onsdagen noterades amerikanska industriorder som inte riktigt nådde upp till förväntningarna samtidigt som den italienska banken Unicredit sått nya orosfrön för hälsan i den europeiska banksektorn. Tillsammans med rykten om att Spanien kan komma att söka stöd från EU och IMF sänktes riskaptiten och euron backade åter ner under 1,29 mot den nordamerikanska dollarn.

Efter en inledande nedgång kom köparna i USA tillbaks efter att ha testat av den första stödnivån. Stängningen skedde på 1277,30 som innebär att både tisdagens och onsdagens stängning skedde på samma nivå. 368 aktier föll och 122 steg under onsdagen. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var marginellt lägre än i tisdags och 6,4 procent lägre än snittet. DN, DN, AFV

Bland vinnarna i New York hittades Ford som avancerade 1,5 procent efter försäljningssiffror som var bättre än väntat.

I Asien är det blandad kompott under torsdagen. I Japan faller Nikkei med 0,8 procent och i Kina backar Shenzen rejält kring förstärkt oro inför den europeiska skuldkrisen. Det kan ju vara värt att notera att de flesta politiker börjar komma tillbaks efter ledigheter och på måndag är det åter dags för nya politiska uttalanden. DN, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar