Öppning kring nollan eller svagt nedåt

Den förväntade betygssänkningen av flera euroländer präglade handeln i fredags. De amerikanska konsumenternas förväntningar (Michigan-indexet) nådde den högsta nivån på 8 månader. Euron tog naturligtvis stryk av oron för nedgraderingen av euroländerna och nådde en ny 18-månaders lägsta nivå kring 1,26.

Efter en inledande uppgång till dagshögsta 1023,5 som nåddes redan efter 20 minuters handel tog säljarna över och höll sedan i taktpinnen i stort sett hela dagen. Återigen fick vi bevis på att hålla fingrarna i styr under amatörernas halvtimme. En del vinsthemtagningar från fyndblankarnas sida reducerade nedgången i fredags till 0,6 procent. Stängningen skedde på 1009.

Volvo, Ericsson och Swedbank var de högst omsatta aktierna i fredags. Sämsta sektorer var energi och detaljhandel. De enda sektorer som stängde på plus var verkstad och alternativa energiproducenter.
Alliance Oil fick förra året draghjälp yttre omvärldsfaktorer och ett högre oljepris, samtidigt som efterfrågan höll sig på en god nivå. Dessa effekter kommer påverka helårets resultat men framför allt Q4. Bolaget meddelar att de kommer att fortsätta satsa för att långsiktigt säkar reserv- och produktionstillväxt.

SKF har idag på morgonen fått något sänkt rekommendation men högre riktkurs från både SHB, Bernstein och UBS.
OMXS30 misslyckades i fredags med att ta sig upp över 200-dagars medelvärde. Istället fick vi en bearish engulfing, som är en vändningsformation som behöver bekräftas genom att fredagen stänger lägre än 1000. Det är många aktier som ser kortsiktigt överköpta ut (bla Sandvik) och det påverkar naturligtvis styrkan negativt i OMXS30.

En viss oro sprids naturligtvis kring situationen i euroländerna, även om de sänkta kreditbetygen var väntade. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade i tysk radio i morse att det nu är bråttom att begränsa de sänkta betygens påverkan. Han sade vidare att Tysklands garantier för den tillfälliga räddningsfonden EFSF är tillräckliga och att privata investerare i den grekiska skuldbytesplanen inte bör riskera hela målet för uthålliga skulder genom att kräva alltför höga räntor.

De tyska grossistpriserna var oförändrade i december jämfört med november.
Inga rapporter av värde idag.

USA-börserna håller stängt.

Håll koll på följande tider:
– Japan: maskinorder november kl 0.50 (bättre än väntat)
– Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
– Italien: KPI (def) december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Opec: månadsrapport kl 12.30

Den förväntade betygssänkningen av flera euroländer präglade handeln i USA fredags. Konsumenternas förväntningar nådde den högsta nivån på 8 månader.

Efter en timmes inledande nedgång vände de amerikanska börserna upp i fredags och reducerade nedgången. S&P 500 stängde på 1289,1 vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

S&P 500 stängde för första gången på fem dagar på minus, men trots det har indexet stängt på plus 15 av de senaste 20 börsdagarna. 25 av de 500 ingående aktierna i indexet steg och 465 stängde ned. Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var lägre än i torsdags och 6,7 procent lägre än än snittet. 

Störst press var det på finanssektorn där JP Morgan stängde ned med 2,5 procent, Goldman Sachs 2,2 procent och Morgan
Stanley backade 3,2 procent.

I Asien är det mestadels fallande kurser nu på morgonen, i spåren av S&P:s sänkning av de nio euroländernas kreditbetyg i fredags. I Japan backade Nikkei med 1,3 procent och i Hong Kong föll Hang Seng med 1,0 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar