Önskvärt att 1356 tas ut idag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en svajig handelsdag lyckades samtliga av de ledande amerikanska indexen stänga högre på tisdagen. I en blandad statistikskörd tog investerare bland annat fasta på ett starkare konsumentförtroende än väntat.

Från tisdagens statistikskörd steg S&P/Case-Shillers index över bostadspriserna i 20 amerikanska storstadsområden något mindre än väntat i januari, jämfört med motsvarande månad ifjol. Siffror från USA:s handelsdepartement visade på en mindre nedgång i försäljning av nya enfamiljshus än väntat för februari. Samtidigt steg den så kallade hushållens konfidensindikator till en högre nivå än vad prognoserna pekade mot.

Konsumentförtroendet innebar den högsta nivån på sex år, enligt Bloomberg News.

I övrigt från amerikansk makrofront sade Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, att han tror att Feds utsikter för USA:s styrränta som kommunicerades förra
veckan inte var en ändrad hållning från tidigare. Han menade därför att han förvånades över marknadens reaktion med sjunkande aktiekurser.

”Det ser inte spektakulärt ut här, men det ser okej ut. Vi kan ha fått en viss lättnad i USA över att det ekonomiska läget ändå verkar vara stabilt”, sade Curtis Holden, investerare vid Tanglewood Wealth Management, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen: Köparna släppte inte in säljarna i matchen under tisdagen. Stängningen var dessutom stark. Uppgången med 1,1 procent innebar att stängningen hamnade kring 1350,7.

Gårdagens gröna kursstapel omfamnas helt av måndagens röda box. Än så länge har inte 20-dagars medelvärde tagits ut och kursen är fortfarande fångad i tradingrangen mellan 1376 och 1318.

Gårdagens volym uppgick till 11,3 miljarder kronor vilket var något lägre än i måndags men 2,3 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna. Det är dock värt att notera volymen av A-aktier igår (som iofs inte ingår i OMXS30).

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick basråvoror och konsumenttjänster.

Totalt steg 296 aktier igår medan 173 stängde ner. 98 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev Industrivärlden A där aktier för 3018 miljoner kronor bytte ägare. SCA A kom på andra plats med 2225 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Volvo A med totalt 1762 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Skanska B (+3,7%) följt av Boliden (+2,4%) och Alfa Laval (+1,9%). Sämst gick ABB (+0,1%), Scania B (+0,3%) följt av Nordea Bank (+0,4%). Ingen aktie stängde på minus i storbolagsindexet.

OMXS30-20140326

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN
– Enquest
FIRST NORTH
– Africa Oil (prel tid)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– ZTE

STÄMMOR
– Amasten Holding (ändrat datum från 24/4), Electrolux, IFS, Metso, Ramirent

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– ASTG: första dag för handel på NGM Nordic MTF
– Obducat: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/4)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fabege (3:00 kr), NKT Holding (3:50 dkk), Orion (1:25 eur), SEB (4:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: hushållens förväntningar (GfK) i april kl 8.00
– SCB: handelsbalans februari kl 9.30
– USA: order varaktiga varor februari kl 13.30

CENTRALBANKER
– RB: publicerar översyn av styrsystemet kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– KI: konjunkturbarometern mars kl 9.00
– KI: konjunkturläget kl 9.15
– Sverige: Handelsbalansen kl 09.30
– SEB: Eastern European Outlook kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
* USA: Orderingång av kapitalvaror månadsvis kl 13.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
– RGK: villkor växelemission kl 16.20

USA: Efter en svajig handelsdag som pendlade mellan 1872 och 1856 fick vi en stängning kring 1865,7 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent.

Gårdagens gröna box omfamnas helt av måndagens vilket jag ser som ett tecken på att säljtrycket, åtminstone tillfälligt, är på väg att avta. Ytterligare positiva tecken är att stängningen skedde ovanför 20-dagars medelvärde som åter visar tecken på uppgång. G-krafterna är på plats inför månadsskiftet.

Igår skrev jag: ”Så länge kursen är fångad i konsolideringen mellan 1884-1840 ska vi vara beredda på fortsatta varannandagsrörelser och tvära kast när någon av begränsningarna i tradingrangen testas av”.

Volymen var något lägre än i måndags och 4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst och den enda sektor som stängde på minus var cykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple fortsatte upp med 1,1 procent till $544,9. Google lyckades med minsta möjliga marginal stänga på plus vid $1158,7. Twitter fortsatte ner och backade med 1,8 procent för att stänga vid $47,9 och den sociala kollegan Facebook rekylerade upp efter måndagens ras med 1,2 procent för att stänga vid $64,9.

Asien: Idag är det breda uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna, Taiwan går än så länge emot strömmen.
Nikkei: +0,4%
Kospi: +1,2%
Shanghai: +0,1%
Hang Seng: +0,8%
Taiwan: -0,5%
All Ordinaries: +0,7%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar