Onsdagen 28/1-2009 – fortsatt uppåt

Efter en konsoliderande dag, slutade OMXS30 i stort sett ofärändrat. Indexet slutade uppåt med 0,13% på 624, även idag var omsättning 12 miljarder kronor. Fram till 10.30 låg indexet som ett ”rakt streck” för att sedan falla en del efter 10.30. Efter lunch började en ganska lugn återhämtning och USA var till en början väldigt avvaktande och enligt modellen var det ingenting vi kunde göra. Bankerna hamnade åter under press och gjorde sällskap med Ericsson i rekylen efter de senaste dagarnas starka trend. Swedbank backade 4,7% till 32,60. Merril Lynch har gjort en så kallad stresstest av Swedbank och kommit fram till att banken i ett pessimistiskt perspektiv kan komma att behöva ytterligare 56 miljarder kronor. Ericsson rekylerade ändå med ganska måttliga 1,9% vilket inte är mycket med tanke på hur starkt aktien gått efter den positiva rapporten.

Åter ett bevis att fundamental analys är svårt att förlita sig på: Tele2 meddelade igår att bolaget nekats avdrag för kapitalförluster på 3,9 miljarder kronor, beskedet om att Tele2 kommer att överklaga till Kammarrätten lugnade marknaden och aktien steg 5,5% – ”ur led är tiden”…

Ikväll kommer FED att lämna besked om räntan och vilka åtgärder de planerar för att stötta den hårt ansträngda kreditmarknaden. Vi kan få se en avvaktande marknad fram till dess.

Oljepriset noterar en tydlig uppgång och ett fat Brentolja kostar idag på morgonen 44,59 dollar per fat. På metallmarknaden är det dock mest nedåt. Statistiken som kommer i eftermiddag väntas visa att lagret ökat ännu mer från förra veckan.

Är faran över? Absolut inte, vi är inne i en konsolideringsfas och det kommer mängder av rapporter, inte många är bra – men det verkar som att många bestämt sig för att tycka: ”Det kunde ju varit värre…”.

OMXS30: OMXS30 låg igår i en kanal mellan 610 och 625. Under eftermiddagen låg indexet som ett rakt streck och konsoliderade, med en viss dragning uppåt de sista minuterna, dock passerades aldrig motståndet vid 625. Det börjar bli överköpta nivåer. Tekniskt ser det positivt ut med den starka avslutning vi hade i tisdags. Det är stor risk för en positiv öppning, kan bli ett rejält gap och sedan konsoliderande och ”följa John” i väntan besked från FED i USA. De flesta förväntar sig nog positiva besked och det kan ge en injektion åt hela världens börser. Vi har ett ganska starkt motstånd runt 640-645 och innan det passeras är det stor chans att det kommer att testas några gånger innan det passeras.  De börser som hade öppet i Asien har gått starkt under natten och efterbörsen i USA var positiv och terminerna har gått starkt hela natten och morgonen. Tillsammans banar det väg för en positiv öppning men därefter bör man avvakta så att man inte trillar dit i konsolideringen som förmodligen kommer att prägla dagen. 

Motstånd: 640 / 660
Stöd: 610 / 600

Daytrading: Avvaktande, håll koll på utbrott från stöd- och motståndsnivåerna.
Swingtrading: Avvakta
Longtrading: Ned

090127_omxs30

USA: Enligt Bengt Göranssons krönika i morgonens Di är handlarnas taktik att trycka ner förväntningarna till nivåer som ingen ens vågat drömma om för några månader sedan. På detta sätt blir även dåliga rapporter bättre än förväntan. Nu bli reaktionerna istället, ”Det kunde ju varit mycket värre”.

Obamas nästa stimulanspaket växer för varje dag i omfattning. Igår kom paketet ett steg närmare när två senatsutskott sade ja, dock ökade de på förslaget så att det nu lyder på ofattbara 887 miljarder dollar…

Citgroup väntas nu backa planera på att köpa en Lyxjet för en del av stödpengarna. Köpet har väckt starka känslor… Är det konstigt? Vad är det för människor som sitter i ledningen för dessa bolag? Bilbolagens VD:ar flyger lyxjet när de skall ”tigga pengar” för att de håller på att gå i konkurs. En stor bank med tidigare gott rykte säger: ”Vi hade redan beställt planet”… Det känns verkligen primitivt. Översätter man det till fotfolket är det som om en låginkomsttagare som skall till banken för att låna till sitt boende kommer i Limosin, hur hade det sett ut?

Nasdaq: Indexet ligger nu och tuggar på motståndet vid 1510, men har inte tagit sig igenom de senaste dagarna. Momentumet är i stort sett nere på noll och med en stängning på MA 20 ser jag en avvaktande, sidledes rörelse till FED har pratat ikväll. Tekniskt ser det ut som en nedgång, men mäklare och analytiker har extremt låga förväntningar och det kan driva på förhoppningsrallyt några dagar till.

Motstånd: 1510 / 1540
Stöd: 1470 / 1440 / 1400

090127_compx

Asien: De flesta marknader är fortfarande stängda på grund av det Kinesiska Nyåret. Finans- och teknikaktier håll tog idag för andra dagen i rad täten i den uppgång som råder på de marknader som är öppna. Det är dock värt att nämna att Nikkei de senaste timmarna har fallit tillbaks till i stort sett oförändrade nivåer kring nollstrecket. I Sydkorea steg Samsung med hela 10%. I Australien steg bankaktier rejält efter siffror på att inflationen inte varit så låg som den är nu på 11 år (jag vet att det inte är Asien, även om det hamnade under denna rubrik). Att börserna i Singapore och Sydkorea stiger så kraftigt beror naturligtvis på att de hållt stängt under de dagar som resten av världens börser gått upp väldigt kraftigt.

För övrigt anser jag att den svenska statet inte skall lägga sig i Fords och GMs problem, stötta svenska företag med bra framtidsutsikter. Låt Ford och GM lösa Saab och Volvo. Det slår väl precis lika hårt när andra mindre företag i Sverige tvingas säga upp folk. Både Saab och Volvo producerar på ”amerikanskt” manér bilar som blir mindre och mindre attraktiva. Satsa pengarna på bättre områden än de amerikanska bilindustrin.

Detta händer idag onsdag 28/1.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Micronic Laser Systems (kl 8.00), Midway, Neonet (kl 8.00), Probi (innan börsen öppnar)

FIRST NORTH:
– Effnet, Skåne-Möllan

AKTIETORGET:
– Switchcore

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– AT&T (kl 14.00), Boeing (kl 13.30), Meadwestvaco (före USA-börsernas öppning), Qualcomm, SAP (före öppning Frankfurt-börsen)

STÄMMOR:
– RNB

BÖRS ÖVRIGT:
– Micronic Laser Systems: press- och analytikerträff kl 9.00
– Neonet: press- och analytikerträff kl 9.00
– Ryanair: pressträff med presentation av två nya rutter från Stockholm-Skavsta kl 10.00
– Vitrolife: presentation av bolaget för aktieägarna i Medicult, i Oslo, kl 12.00
– Vostok Nafta: Telefonkonferens med anledning av pågående företrädesemission kl 15.00

STATISTIK:
– Frankrike: hushållens förväntningar januari kl 8.45
– SCB: detaljhandel december kl 9.30
– Olja: lager USA veckostatistik kl 16.30
– Tyskland: KPI (prel) januari

CENTRALBANKER:
– Fed: räntebesked kl 20.15
– Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT:
– TNS Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
– SNS: Konjunkturråd 2009: ”EMU efter 10 år. Ska Danmark, Sverige och Storbritannien ansluta sig?” kl 8.30-12.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.10
– IMF: publicerar uppdaterad konjunkturprognos samt finansiell stabilitetsrapport kl 15.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– World Economic Forum har årsmöte i Davos 28/1-1/2

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar