Onsdag den 20:e maj – dragning nedåt men osäkert

Världens börser går nu in i en ny osäkerhetsfas. OMXS30 steg igår kraftigt efter öppningen med stöd från en stark avslutning i USA och kraftigt stigande börser i Asien. Ganska snart, efter någon timme såg man tydligt att huvuddelen av dagen skulle pendla inom ett ganska snävt konsolideringsområde som jag beskrev i mitt andra inlägg igår. När det är en stor rörelse i inledningen och viktig statistik på eftermiddagen behvöer indexet bryta upp eller ner genom motstånd- eller stödnivåerna för att börsen på nytt skall ta fart. Nu blev det ett försök till utbrott med små, små volymer runt lunch.

När börsen stängde kan vi summera en uppgång på 1,2 procent och 789 punkter, omsättningen var måttliga 16 miljarder kronor. Med andra ord en väldigt avvaktande eftermiddag. Det var fjärde dagen i rad som börsen steg, men alla dagarna har det skett under små eller måttliga volymer och ett avtagande momentum. Till skillnad mot de flesta övriga bedömmare anser jag indexet negativt och tror inte på så mycket mer uppgång för den här gången.

OMXS30 ligger fortfarande kvar i den kortare stigande trendkanalen, dock med ett viktigt motstånd som måste passeras med tilltagande volymer för att det skall indikera en fortsatt uppång. Som ni ser på bilden dominerades dagen av att det saknas säljare, vilket är ett svaghetstecken trots att kursen stiger, det är ändå säljarna som tagit de senaste gamen. Nivån kring 800 är kritisk och det krävs tilltagande volymer under avancemang av motståndet för att det skall bli någon uppgång att tala om. Det fallande momentumet tyder på en initial nedgång. Jag vänder riktning om jag ser att motståndet kring 800 passeras under bra volym, med dominerande köpare. Den tilltagande divergensen, avtagande momentum i kombination med små volymer den senaste tiden tyder mer på att vi får se en nedgång. En liten varning är dock på sin plats. Det brukar vara kass att daytrada när det är halvdag, det är dessutom inte mycket statistik eller rapporter som kan sätta fart på börsen.

omxs30real0905191

Husbyggnadssiffrorna från USA var katastrofala, de sämsta sedan 1959. Byggandet sjönk med hela 12,8 procent jämfört med föregående månad. Börsen föll tillbaks, men steg under låga volymer och brist på säljare resten av dagen, till någon halvtimme innan stängning.

Råoljepriset kommer åter att vara i fokus och passerade igår den magiska 60-dollarsnivån, trots att oljelagren ligger på ovanligt höga nivåer. Olika förklaringar om brand i ett raffinaderi i Pennsylvania. Jag är övertygad om att vi med undantag från några små rekyler skall vara beredda på rejält stigande oljepriser.

Idag är det viktigt att komma ihåg att börsen stänger klockan 13.00 och tradingklockan måste anpassas därefter.

I tidningen Affärsvärlden lämnas idag tre köpråd; Teknikkonsulten Sweco, säkerhetsbolaget Securitas och Electrolux anges som vinnare framöver. Jag kommer senare idag att göra en analys på alla tre med min modell för att se hur dessa aktier tar sig ut tekniskt.

SEB:s Finanschefsindex som presenterades igår visar att finanscheferna är mer positiva nu i maj än de var i februari. Indexet steg från 47 i februari till 51 i maj. Tidshorisonten ligger på ungefär ett år. Värt att notera är dock att ingen av de tillfrågade finanscheferna uppfattar affärsklimatet som gynnsamt.

Även i USA är det en håglös börs präglad av låga volymer och stor osäkerhet. De flesta svenska aktier i USA backade något igår. När de amerikanska börserna stängde noterade DJIA en nedgång på 0,3 procent, S&P 500 lyckades hålla sig kvar på plus 0,2 procent och Nasdaq stängde 0,1 procent högre än i måndags. Omsättningen var extremt låg och endast 3,5 miljarder aktier bytte ägare.

Bankaktier som inledningsvis tillhörde vinnarna efter utspelen efter börsernas stängning i måndags att tre av storbankerna ville betala tillbaks Tarp-pengarna (PR-trick…). Fed avser att svara på utspelet senast den 8 juni. Kan vi förvänta oss att beskedet kommer ”lägligt” för att se ytterligare en hägring (sorry menar ljus i tunneln). Den senare halvan av dagen präglades av nedgångar för bankaktier som till slut tyngde index med sina nedgångar.

Fed-chefen i Minneapolis, Gary Stern sade igår till Bloomberg news att den amerikanska ekonomin kommer att gå mot en sund tillväxt nästa år.

Hewlett-Packard förväntades komma med en riktigt bra rapport, istället blev rapporten en besvikelse där nettovinsten endast blev 1,7 miljarder dollar, vilket är en nedgång från de 2,1 miljarder dollar som redovisades förra året. Omsättningen minskade till 27,4 miljarder dollar och låg i linje med förväntningarna. Prognosen för helåret 2009 var dock pessimistisk och det fick aktien att backa 4 procent på efterbörsen.

Återigen sjunker det amerikanska konsumentförtroendet. Förra veckan gick det ner till -45 från -42, vilket var en större nedgång än uppgången var förra veckan. Endast 1000 personer deltog i undersökningen. På obligationsmarknaden gick de korta räntorna åt olika håll. Tioåringen steg drygt 1 punkt, till 3,24 procent. På obligationsmarknaden gick de korta räntorna åt olika håll. Tioåringen steg drygt 1 punkt, till 3,24 procent.

Nya japanska BNP-siffror visar att ekonomin försvagas snabbare än väntat sade igår finansminister Kaoru Yosano i ett uttalande till Bloomberg News. Det som kan stötta ekonomin nu är lagerjusteringar och statliga stimulanser. För mig känns det ganska långt från alla de ljus som beskrivits den senaste tiden. Den japanska börsen öppnade mycket positivt men tappade under hela handelsdagen och ligger när detta skrivs på endast 0,5 procent plus.

Världsbankens Kinachef, David Dollar (passande namn, reds kommentar), i Peking sade igår att det är dumt att vara för optimistisk om återhämtningen i Kina. Privata investeringar sjunker nu kraftigt i Kina, men han ville inte nämna någon exakt siffra, skriver Financial Times.

De flesta asiatiska börser ligger på plus, det som dock är intressant är att de flesta öppnade starkt och sedan har backat i stort sett hela handelssessionen.

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Vostok Nafta

Övriga utländska bolagshändelser:
– Deere (före USA-börsernas öppning, i vanliga fall farligt, men idag bara halvdag, inte säkert den hinner ut.

Bolagsstämmor:
– Avalon Enterprise, Cermaq, Paradox Entertainment, Scandinavian Clinical (extra), Tethys Oil

Följande aktier säljs idag exklusive utdelning:
– Aarhuskarlshamn (4:00 kr), New Wave Group (0:18 kr), Oriflame (1:25 EUR), Statoilhydro (4:40 NOK + extra 2:85 NOK)

Statistik, övriga bolagshändelser, övriga börshändelser:
Kl 01.50 – Japan: BNP (prel) 1 kv
Kl 08.00 – SEB: finanschefsindex
Kl 08.00 – Tyskland: PPI april
Kl 09.00 – Spanien: BNP (def) 1 kv
Kl 09.00 – Börs: Nasdaq OMX lägger ut webbsända bolagspresentationer med bl a Diamyd Medical och Novacast
Kl 10.30 – Bank of England: protokoll från penningpolitiska mötet 7/5
Kl 12.00 – Storbritannien: CBI industritrender maj
– Ledstiernan: lunschmöte
Kl 12.00 – Penningmarknaden stänger
Kl 12.05 – RGK: villkor växelemission
Kl 15.00 – Benchmark Oil: teckningstid nyemission avslutas
Kl 12.39 – Stockholmsbörsen stänger klockan 13.00
Kl 16.30 – Olja: lager USA veckostatistik
– Volvo: lastvagnsleveranser april

Källor: Nyhetsbyrån direkt, Financial Times, Affärsvärlden, Bloomber

Noterat: Labs2 planerar att genomföra en nyemission bland ägarna på runt 9 miljoner kronor. De som tecknar sig får tre aktier för två till ett pris av 0,02 kronor per aktie. Är det inte dags att fjanten Jonas Birgersson får näringsförbud. Hur mycket pengar skall han ”bränna” på sina projekt som aldrig lyckas nå hamn? Senaste åren har bara präglats av lögner, förluster och nyemissioner. Lägg ner skiten, det är väl dumt att göra av med ytterligare 9 miljoner kronor. De senaste åren har varje år varit det år som skulle generera vinst. Nej, Jonas. Tillbaks till kuddrummet och fliströjorna där du hör hemma med ditt flummande över en kopp the.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar