Onsdag 5:e augusti – sidledes och avvaktande

Den svenska börsen backade mer än de europeiska börserna i snitt, vilket är ganska naturligt efter den senaste kraftiga uppgången, där Stockholm gått bättre än motsvarande börser. Många väljer att ta hem vinster och oron över att värderingarna börjar bli höga och förväntningarna på framtiden har prisats in högt med de kurser vi har idag. Tittar vi på det glidande P/E-talet är värderingen betydligt högre nu än innan vändningen 2007.

OMXS30 stängde igår ner med 1,75 procent på 879,45 med endast 10 miljarder kronors omsättning. Indexet ligger nu och kämpar för att etablera sig ovanför den psykologiskt så viktiga 900-nivån där vi hittar ett historiskt starkt stöd. Den stigande trendkanal som påbörjades i mars har stått emot bra när rekylerna och konsolideringarna inträffat. Nu befinner sig indexet i närheten av taket i konsolideringkanalen som sammanträffar med det motstånd som 900-nivån utgör. Snöret eller gummisnodden vad vi nu väljer att kalla momentumindikatorn har varit väldigt sträckt de senaste dagarna, men gårdagens nedgång minskade anspänningen något. Detta innebär troligen att vi kan se fram emot några dagars andhämtning i väntan på den viktiga sysselsättningsstatistiken på fredag.

omxs30real0908041

 

De flesta branscher backade ordentligt förutom kontracykliska läkemedel som är defensiv och oftast går tvärtemot börsen i övrigt. Astra Zeneca var den fjärde mest omsatta aktien och tillsammans med Sandvik och Lundin Mining de enda som slutade på plus bland OMXS30.

Sämsta bransch blev finans där uppgångarna varit kraftigast den senaste tiden. Fallet berodde dels på vinsthemtagningar, men blev större än övriga branscher efter den dåliga rapport som den schweiziska storbanken UBS lämnade för Q2. Råvaror gick oxå dåligt till följd av backande olje- och basmetallpriser.

sektorer33
På den svenska rapportfronten är det lugnt idag, men efter USA-börsens stängning ikväll kommer Cisco att rapportera och förväntningarna är delade inför rapporten. Någon gång under dagen (före USA-börsens öppnande) kommer Proctor & Gamble att presentera sin rapport för Q2.

På den europeisiska fronten håller vi koll på inköpschefsindex från EMU för juli klockan 10.00 och en timme senare presenteras detaljhandeln för juni.

Det kommer en hel del amerikansk statistik i eftermiddag som det är viktigt att hålla koll på. Klockan 13.30 presenteras Challengers varselstatistik, klockan 14.15 är det dags för ADP:s privata sysselsättningsstatisik. Klockan 16.00 presenterar ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn och industriorder för juni. Veckostatistik för oljelagren i USA presenteras klockan 16.30.

Veckans absolut viktigaste siffra kommer på fredag när tempen tas på den amerikanska arbetsmarknaden, redan idag kommer Challengers varselstatistik och ADP:s privata sysselsättningsstatistik från den privata industrin. Inför viktig statistik brukar de tunga investerarna agera försiktigt och det brukar i sin tur ge små och avvaktande rörelser.

De amerikanska börserna präglades av en avvaktande handel igår. Om inte den senaste timmens avancemang hade dragit upp börserna på plus. Indikationer på att den amerikanska bostadsmarknaden stabiliserats och Caterpillars prognoser gav stöd åt den sena uppgången. Bästa sektor var åter finanssektorn där JP Morgan och Bank of Amerika steg 1,7 respektive 2,2 procent. Sämsta bransch blev teknik och IT, där Cisco backade 0,5 procent lägre inför rapporten idag.

När New York-börserna stängde hade S&P 500 och DJIA avancerat 0,3 procent, men Nasdaq slutade runt nollstrecket med en måttlig uppgång på 0,1 procent.

S&P 500 försöker nu etablera sig över den psykologiska 1000-nivån. Om det lyckas eller ej kommer vi se under de kommande veckorna. Gårdagens uppgång på 0,3 procent till 1005,65 skedde till stor del under den senaste timmen, efter att testet av stödet höll.in-x

 

S&P 500-terminen tom klockan 08.00:

esu912

 

Det amerikanska finansdepartementet kommer inte att behöva låna lika mycket som tidigare befarats. Orsaken uppges vara att amerikanska banker betalat tillbaks Tarp-stöd i större omfattning än väntat.

De amerikanska konsumenternas förtroende sjönk åter förra veckan till -49, från -47 förra veckan (ett positivt tal innebär att antalet positiva svar är fler än de negativa).

Idag på morgonen är det mest nedåt på de asiatiska börserna. Japanska Nikkei noteras på 10285 punkter klockan 07.45 vilket är en tillbakagång på 0,9 procent, fallet har tilltagit efter en lugn öppning. Orsaken är inte bara vinsthemtagningar utan beror även på Isuzu som är Japans största tillverkare av lätta lastbilar med en sämre rapport än väntat. Hong Kongbörsen Hang Seng stängde på 2084, vilket innebar en nedgång på måttliga 0,35 procent. Bostadsförsäljningen rapporteras ha minskat i Hong Kong. 

Olje- och basmetallpriserna har försvagats något under natten. Klockan 07.45 betalas 74,29 dollar för ett fat Brentolja.

Den svenska kronor har förstärkts mot både dollarn och euron. Dollarn och euron ligger på i stort sett oförändrade nivåer mot varandra.

Ledande indikatorer klockan 08.00:indikatorer43

 

I di.se kan vi idag läsa att utbyggnaden av vindkraft inte kommer upp i mer än hälften av det som planerats. Den svagare kronan uppges vara orsaken. De fallande elpriserna uppges vara en annan bidragande orsak. Nu kräver Mattias Rapp som är vd för branschorganet Svensk Vindenergi inte helt oväntat att subventionerna förstärks och utökas. Redan idag subventioneras elen från vindkraftverk till stor del via elcertifikaten, i annat fall hade elen från vindkraft varit ungefär dubbelt så dyr som elen från kärnkraft.

Läs oxå: Historiskt vinstras för industrin (DN), Adidas vinst rasar med 93 procent (DN), Het börs bäddar för besvikelser (DN), Bonusbråk i brittiska banker (DN), Bättre än väntat av  Société-Généralé (DN), Stockholmsbörsen vänder upp (SvD), Fondflödet säger mer än värderingarna (e24), Industrivärlden säljer för att rädda Volvo (SvD), Kauptings styrelse beviljades miljardlån (SvD)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar