Onsdag 24:e juni – osäkert – USA-terminer på plus

Stockholmsbörsen igår var en tråkig föreställning och slutade på i stort sett oförändrad nivå jämfört med stängningen i måndags. Men är övertygad om att vi snart kommer att få se på rörelser som heter duga. Rapportsäsongen börjar på allvar nu och idag kan vi läsa att Kappahl kommer med en rapport som visar att lågkonjunkturen slagit till. Resultatet är sämre än väntat och varulagret har ökat med 29 miljoner kronor (inte HM-kvalitet precis). Resultatet på 86 Mkr före skatt är 12 procent sämre än väntat.

Kommer fyndköparna att strömma till nu när börsen backat några dagar? Den senaste enkäten från SIFMA i USA visar att stimulansåtgärderna på allvar börjar slå igenom. På vilket vis undrar vän av ordning, kan det vara så att lånekarusellen börjat snurra fortare, att bankerna utan giftiga tillgångar ser ut att må bra? Jag vet inte men det gäller att balansera på den slaka lina som börsen nu liknar. Det är bättre att ta det försiktigt för att se vem av spågubbarna som får rätt.

OMXS30 backade 0,1 procent till 753,9 igår. Omsättningen låg åter på runt 12 miljarder kronor. Indexet har legat i en fallande trend på intradagsbasis sedan den 15:e juni ett par försök till utbrott uppåt har hindrats av MA20 som fungerat som motstånd. På lite längre sikt befinner sig MA200 runt 700-nivån och jag ser det lika troligt att indexet skall ner och testa denna nivå som uppåt igenom 815 för att åter tuffa på uppåt. Histogrammet är klart negativt och den kortare trenden är nedåt. I ett osäkert läge som detta gäller det att ta det lugnt och hålla koll på stöd och motståndsnivåerna. Tittar man på intradag befinner sig kursen på OMX i mitten på den kortare fallande trendkanalen, med ett MACD som är helt platt. Vi måste ha ett momentum för att kunna säga något. Alltså gäller det att hålla sig neutral tills det händer något.

Motstånd: 770 / 789 / 795
Stöd: 750 / 735

omxs30real090623

Skog-  och läkemedelsaktier går bra nu, trygga placeringar känns det som när man tittar på banker och råvarurelaterade aktier som är vinnare ena dagen och förlorare nästa dag. Bra för oss dagshandlare, men jobbigt för de med lite längre placeringshorisont.

Ericsson fortsätter att gå starkt, bolaget gynnas naturligtvis att kronan försvagas som säljer det mesta i dollar.

Det sker allt färre blankningsaffärer. I Dagens Industri kan vi läsa att blankningarna ligger på årets lägsta nivå. Nordeas aktiechef Henrik Plantin säger till Svenska Dagbladet att ”Folk inte ser möjlighet till kursfall längre”. Det kan ju precis lika gärna vara så att börsen stigit så mycket att blankarna är tvugna att täcka sina positioner. Börsen har trots allt gått otroligt starkt och fundamentalt är börsen väldigt dyr med rekordhöga P/E-tal. Med dagens värdering tar det 16 år i genomsnitt att betala ett bolag med dess egen årsvinst, detta kan jämföras med det genomsnittliga P/E-talet innan börsfallet som låg runt 12.

Det viktigaste när det gäller alla typer av affärer är att inte lita på någon. Alla vi som skriver har våra egna ideér, gammelpressen som dessutom skall tjäna pengar på att sälja lösnummer måste få till säljande rubriker, detta är farligt att följa för en småsparare. Titta på både teknisk analys, hur dyr börsen är P/E-mässigt, hur stor omsättningen är och hur mycket insiders handlar.

Ett argument som återkommer ideligen är att det ”står så mycket kapital vid sidan”. Många förutsätter att detta kapital måste återföras till börsen – NU! Tänk efter, varför står det så mycket kapital vid sidan om – jo, för att börsen är så pass osäker.

Så länge OMXS30 pendlar mellan 750 och 815 är det en konsolidering, detta innebär – Osäkerhet! Se det som att börsen efter ett hundrameterslopp (uppgången i april och maj) behöver hämta andan innan den kan dra vidare. Det kan ju oxå vara så att börsen faktiskt inte drar vidare. Nu kommer vi in i rapportperioden igen och lågkonjunkturen börjar kanske synas på nedersta raden i bolagens resultaträkningar, då kanske inte värderingarna är lika attraktiva, eller tvärtom – men tänk själv. Lita inte på någon, allra minst på gammelpressen som har ett ekonomiskt intresse i att sälja lösnummer.

Idag är det en hel del viktig statistik att hålla reda på, kan bli svårt att hålla balansen om det blir motstridig statistik i eftermiddag. Ett bra tips är att invänta en stadig trend.

Nyregistrering av tunga lastbilar fortsätter att minska. I maj sjönk registreringarna med 49,6 procent.

I USA var det extremt osäkert igår, terminerna pekade på en uppgång och det kunde vi se att alla ”experter” propsade på, jag intog en mer försiktig hållning. Det visade sig att alla tre indexen slutade med små rörelser mot dagen innan.

Vinnare i USA igår blev finanssektorn där bankerna toppade vinnarlistorna, kan bli intressant att se vad som händer i Sverige idag, bankerna backade ju i Sverige igår. Dags för rekyl uppåt idag? Råvarubolag hade det tufft i måndags, men hämtade sig och steg tillsammans med bankerna. Detta resulterade i högre råoljepris, som dock har vänt nedåt kraftigt under natten och morgonen. Ett fat Brent råolja kostar när detta skrivs 68 dollar per fat.

Omsättningen var låg på alla tre amerikanka börserna igår, totalt omsattes 3,4 miljarder aktier. Rörelserna pendlade runt nollstrecket. DJIA plus 0,2 procent, S&P 500 plus 0,2 procent och Nasdaq backade 0,1 procent.

Konsumentförtroendet hos de amerikanska konsumenterna sjönk under förra veckan, detta visar en undersökning från ABC News/Washington
Post som Nyhetsbyrån Direkt redovisar idag. Helhetsintrycket sjönk till -53 från -49 föregående vecka, detta är betydligt sämre än förväntingarna som innebar att index skulle ha stigit till -47.

Den tioåriga obligationsräntan sjönk med 4 punkter till 3,64 procent.

De asiatiska börserna stiger nu på morgonen på spekulationer om att Kina och Taiwans relationer håller på att förbättras. Analytiker i Japan säger att aktier inte längre är så intressanta efter den senaste tidens kraftiga uppgångar.

Håll reda på detta idag:
– 01.50 Japan: Handelsbalans för maj. Överskott 222 Mdr Yen (157)
– 07.30 Kappahl: Rapport (sämre än väntat)
– 10.00 ECB: Bytesbalans i Euroområdet för april
– 10.30 Kappahl: Telefonkonferens
– 10.30 OECD: Informerar om de ekonomiska utskikterna
– 11.00 Island: Konsumentprisindex för juni
– 11.10 Riksgälden: Resultat växelemission
– 11.30 Riksbanken: Resultat auktion 12-mån kredit/ftg.cert.
– 14.00 Riksbanken: Resultat auktion 3-månaders USD-lån
* 14.30 USA: Order varaktiga varor för maj
* 16.00 USA: Försäljning nya bostäder maj
* 16.30 USA: Oljelager veckostatistik
– 20.15 USA: Fed lämnar räntebesked

Idag på morgonen ser vi att S&P 500-terminen ligger på ett svagt plus jämfört med igår kväll. Japanska Nikkei backar något efter en stark öppning. Hongkong stiger, kronan stärks mot både dollarn och euron (gynnar Ericsson) och råoljepriset faller.

indikatorer21

Igår hade vi följande utveckling på Stockholmsbörsen (klicka på bilden för mer detaljer):

vinnare4

sektorer16

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar