Onsdag 1:a april – osäker start dragning nedåt efterhand

Stockholmsbörsen steg rejält igår både i öppningen och sedan med draghjälp från USA. Det var först i slutet på dagen som det gick att handla, efter att stödet från USA visade sig hålla. OMXS30 steg hela 3,2 procent och stängde på 653 punkter under måttliga 13 miljarder kronor i omsättning. 230 aktier slutade uppåt och 139 aktier backade. Med risk för att ”få fel idag” tror jag att vi kan förvänta oss att humöret avtar efter hand.

Ericsson som pressats hårt de senaste veckorna vände uppåt och slutade 5,1 procent högre än i måndags på 67,50 efter att det ryktas att China Unicom höjer budgeten för investeringar som med största sannolikhet kommer att spilla över på Ericsson.

Bankerna åkte upp och ned under dagen och slutade allihop med ganska små förändringar.

Nibe som pressats hårt de senaste dagarna rekylerade uppåt med hela 6,3 procent och passerade åter det viktiga motståndet vid 50 kronor, detta efter ett meddelande om att bolaget ökat personalstyrkan och försäljningen av värmepumpar med över 6 procent det första kvartalet i år.

Lundin Mining fortsatte uppåt men takten var inte så dramatisk som tidigare, igår slutade uppgången 1,2 procent upp med en slutnotering på 12,70.

Analysmässigt är det nu fler än hälften av aktierna på stockholmsbörsen som ligger i sälj.

Fredrik Reinfeldt säger nej till KI:s krav  på att ge större stimulanser för att motverka nedgången i ekonomin. Det känns som en lottovinst att vi har den sittande regeringen i nuläget, skulle alla stimulanser, krav från sossarna på stöd till amerikansk bilindustri osv hade det nog inte varit svårt att köra slut på statsfinanserna snabbare än det går att ”flyga på semester på statens kreditkort”…

Idag kan vi läsa att bonusregnet över storbankerna uppgår till hela 5,7 miljarder kronor. Detta samtidigt som bankerna begärt stöd av staten för att undvika konkurs. Flera av bankerna har genomfört och håller på att ”tigga pengar” av ägarna genom nyemissioner. SEB har betalt ut hela 2,2 miljarder och har mage att begära stöd från staten, vilka svin! Det är inte konstigt om facket tycker att det ger fel signaler. (Jag känner mig plötsligt som ”röde Tobbe”, det klär mig hoppas jag).

 Maud Olofsson befinner sig just nu i Washington för att diskutera med GM om en försäljning av SAAB. Personligen hoppas jag att det är för att diskutera hur SAAB kan brytas loss och säljas till någon extern aktör, om svenska staten skall gå in som ägare i ett bolag som inte någon part, någonsin lyckas driva med vinst blir i alla fall jag besviken.

OMXS30 öppnade uppåt direkt på morgonen med stöd från USA-stängningen och Asien. Under dagen var det ganska skvalpigt för att sedan ta fart ordentligt med draghjälp från USA som avslutade kvartalet i dur. OMXS30 lyckades precis ta sig över motståndet runt 650-nivån och närmar sig en fallande trendlinje som ger ett motstånd vid nivån runt 657. Skulle denna passeras är det 670 som kan bromsa en fortsatt uppgång. Faller indexet åter ner genom 650 kan det bära av nedåt, trots den starka utvecklingen nu på morgonen i Asien. Avvakta någon halvtimme innan vi ser vilket håll det blir ”som tar över”.  De amerikanska terminerna föll direkt efter USA-stängningen, men har under morgonen fått stöd från Asien och just när detta skrivs är det ganska bra drag i S&P-terminen (uppåt) det försvårar en del och förstärker osäkerheten och vikten av att invänta en tydlig trend.

090401_omxs30real

 I USA var det uppåt i stort sett hela dagen, egentligen inte så konstigt – det var ju kvartalets sista dag… Jag måste erkänna att jag inte trodde det skulle räcka för att hålla börshumöret uppe så passa att det skulle stänga på plus. Som Ni vet skall man ju inte tro så mycket i den här branschen (men det kryddar ju tillvaron lite att sticka ut hakan). Teknologi- och finansaktier stod för den största uppgången som fick S&P 500 att avancera 1,3 procent, DJIA att sluta på plus 1,1 procent och Nasdaq att stiga hela 1,8 procent. Nu är kvartalet slut och verkligen närmar sig raskt. Nu hoppas investerarna på Wall Street att statistiken som kommer den närmaste tiden skall överraska positivt, eller rättare sagt att bankerna lyckats städa undan giftiga tillgångar, fått igång kreditkorten (sorry menar utlåningen), byggnationen av hus till folk som egentligen inte har råd att ha hus så att vi får den härligt amerikanska optimismen att spira igen. Då skall Ni se att allt löser sig av sig självt.

Igår var det åter banker som stod i fokus och Citigroup steg hela 9,5 procent, Bank of America klättrade 13 procent och JP Morgan var upp 7 procent. General Motors (som inte behövde mer pengar, utan klarade sig bra nu, eller rättare sagt för en månad sedan) är nu på väg mot konkurs och föll med nästan 30 procent.

 Barack Obama säger till Bloomberg News att det konkurs för Chrysler och GM är den bästa lösningen. (Vi får väl se om vänsteralliansen skyller konkursen på den svenska regeringen eftersom de valde att inte pumpa in pengar i SAAB…).

S&P 500 ligger efter gårdagens uppgång kortsiktigt i köp, men jag tycker det är klokt att avvakta de närmaste dagarna för att se att inte luften går ur marknaden nu när vi gått in i ett nytt kvartal.

I Tyskland kommer förväntningarna in ännu lägre och ännu sämre BNP-siffror förväntas.

I Japan försämrades konjunkturläget i tillverkningsindustrin under det första kvartalet, det framgår i en rapport som redovisas på Bloombergs. Index över stora tillverkningsindustriföretag sjönk
till -58 från -24 föregående kvartal, vilket är de sämsta noteringen sedan 1974.

Det är mest uppåt på de asiatiska börserna efter spekulationer att de amerikanska biltillverkarna GM & Chrysler håller på att gå i konkurs. Detta förväntas hjälpa de asiatiska biltillverkarna i den allt hårdare konkurrensen om bilköparna.

Oljepriset steg åter med draghjälp från både USA och Asien.

– För mig är USA ett enda stort skämt, vad är det de håller på med? Tror Obama & Co att det går att snacka sig ur krisen och lösa den genom att bara trycka pengar?!?!!

I Asien är det positiva tongångar för första gången på tre dagar kan vi se en mer substantiell uppång. Asiatiska biltillverkare spekulerar i framgångar efter eventuella konkurser för Chrysler och GM.  Av Hondas totala försäljning sker 51 procent i Nordamerika.

I Ukraina har krisen gjort sig ordentligt påmind och BNP rasade i storleksordningen 25-30 procent under januari och februari. Landets president Viktor Jusjtjenko säger att landet var dåligt förberedda, det är väl svårt att inte hålla med om…

– Idag träder den nya angiverilagen i kraft och skiv-, film- och spelbolagen är inte sena att jaga fildelare och ungdomar som laddar ner musik. De säger sig redan vid lunch idag lämna in de första fallen till tingsrätten. Lagen har vissa likheter med Kina, där den dödsdömde får betala för skotten själv, den som döms efter IPRED-lagen kommer själv att få bekosta en annons där domen publiceras (och det är inget aprilskämt).  Detta är en lag stiftad av gamla stofiler som vill försvara ett förlegat och föråldrat distributionssystem som fördyrar produkterna helt i onödan. Allt snack om förluster på miljardbelopp är rent nonsens, det är inte många fler skivor som hade blivit sålda om det inte fildelats, vem är beredd att betala uppemot 200 kronor för att köpa en skiva där det kanske är en låt man tycker om? Inte jag i alla fall.

Detta händer idag onsdag 1:a april 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Kappahl (kl 7.30), Venue Retail Group

STÄMMOR:
– Home Properties, IFS, Micronic Laser Systems, Öresund, Sanoma WSOY, Stora Enso, Teliasonera, Tripep, Volvo

BÖRS ÖVRIGT:
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Kappahl: rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Husvagnar: husvagnsregistreringen i mars
– Avanza: presenterar aktiehandel  i mars
– Fordon: amerikansk månadsförsäljning personbilar
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nasdaq OMX: aktieomsättning mars
– Nordnet: presenterar aktiehandel i mars

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Benchmark Oil: första dag efter sammanläggning av aktier 1:100

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Beijer Alma (5:00 kr), Fabege (2:00 kr), Investor (4:00 kr), Lundbergs (6:00 kr), Metso (0:70 EUR), Prevas (1:50 kr), Profilgruppen (1:00 kr), SSAB (4:00 kr)

STATISTIK:
– Tyskland: detaljhandel februari kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) mars kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex mars kl 10.30
– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
– USA: ADP privat sysselsättningsutveckling mars kl 14.15
– USA: ISM-index mars kl 16.00
– USA: kontrakterade husköp februari kl 16.00
– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00
– Olja: lager USA veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER:
– BOJ: Tankan-rapport 1 kv kl 1.50

MAKRO ÖVRIGT:
– SEB: Eastern European Outlook kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.10
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar