Onsdag 18/2 – Osäker dag

Stockholmsbörsen backade rejält under tisdagen och oron för bankerna blossade var åter på tapeten. Oron över exponeringen i Baltikum börjar bli besvärande och tom SEB säger sig bli ”lite oroade”, visst är det konstigt vad det svänger, ena dagen är det ingen fara sen är man orolig… OMXS30 backade hela 5 procent och slutade på 648 under ganska låg omsättning. Detta innebär att två av stöden rök igår, vilket banar väg för en fortsatt nedgång mot 590-600. Nedgången i Stockholm var större än övriga börser, men å andra sidan har ju uppgången varit kraftigare den gångna veckan. Det är som väntat bank- och finanssektorn som agerar sänken på börsen. SEB:s ”med vinnarinstinkten, som skall få de att stå vid sidan av krisen” backade hela 16,5% och slutade på 39,50.

Verkstadsaktierna följer i regel bankaktierna, så oxå igår. Sandvik backade hela 7,3 procent och slutade på 49,60.

Brio, bolaget med målade träbitar ”60-talets framgångssaga” behöver 300 miljoner kronor i nytt kapital och placerades därför på börsens observationslista. Det vän av ordning frågar sig, är det konstigt? Förväntar de sig på allvar att lackade träbitar skall gå att leva på? När bolaget för några år sedan skulle förnya sig tog man in ett antal överåldriga ”utvecklare” som inte lyckades prestera en enda leksak som överraskat positivt. Skall bolaget överleva får man nog byta ut hela ledningen och utvecklingsavdelningen, den känns ålderstigen, de hade förmodligen lycktats bättre med att sadla om och tillverka produkter åt vår äldre generation.

OMXS30 sjönk rejält igår och bröt stöden utan några problem, avslutningen var svag, vilket signalerar för ytterligare nedgångar. Nu befinner sig indexet på stödnivån runt 650 som vi får se om den håller annars bär det nog av nedåt mot 630 och 600.

Daytrading: Avvakta och se om stöden håller.
Swingtrading: Ner
Longtrading: Ner

090217_omxs30


USA: Det blev en tung öppning av veckan på USA:s börser med finans- och oljebolagen som sänke. DJIA backade 3,8%, S&P 500 sjönk hela 4,6 procent och Nasdaq var inte långt efter med en nedgång på hela 4,2 procent. Statistik som visar att affärsförhållandena försämrats ännu mer i februari hjälptes inte mycket av att husbyggandet hade ökat något. En av få aktier som steg var Wal-Mart efter att ha redovisat ett bättre fjärde kvartal än väntat.

Under onsdagen väntas Barack Obama tillkännage den plan som skall minska antalet utmätningar av bostäder. Planen går ut på att minska kostnaderna för husägarna, detta beräknas kosta runt 50 miljarder dollar.

I natt meddelade General Motors att man kommer att stänga ytterligare fem fabriker. Bolaget sänker sin prognos, men försöker att undvika konkurs, den närmaste tiden skall bolaget minska arbetsstyrkan med 47000 personer. När det gäller SAAB är bolaget till salu och det kan bli tal om en ”omorganisering” redan om ett par veckor. Den svenska regeringen har hittills varit avvisande till stöd av SAAB då GM inte kan lämna erforderliga garantier, helt rätt tycker jag det känns som. Om man inte lyckas få bukt med de omåttligt höga arbetskraftskostnaderna och på rekordtid få fram bilmodeller som världen vill ha är man rökt, oavsett bidrag från amerikanska staten eller ej. GM sjönk hela 16 procent.

Nasdaq: Ett rejält gap i inledningen och sedan en konsoliderande dag med svag avslutning. Histogrammet börjar få kortare staplar vilket kan innebär en kortvarig rekyl uppåt.

090217_compx

Asien: Det är fortsatt nedåt för tredje dagen i rad på de flesta asiatiska börserna. Sämst går det i Kina där nedgången närmar sig 3 procent. Nikkei ligger på minus 1,5 procent när detta skrivs. Den finansiella krisen väntas drabba de asiatiska ekonomierna värre än resten av världen sade Haruhiko Kuroda, chef för den asiatiska utvecklingsbanken, ADB, i Tokyo på onsdagen. Vi är på väg ned mot historiskt lägsta noteringar och bolagsresultaten kommer att försämras ytterligare sade Hiroichi Nishi, förvaltare på Nikko Cordial Securities, till Bloomberg News.

Detta händer idag onsdag 18/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– A-com (efter lunch), Atrium Ljungberg (kl 14.00), Atrium
Ljungberg (kl 14.00), Björn Borg (kl 7.30), Bong Ljungdahl (kl 7.00), Catena (kl 8.15), Duni (kl 8.00), East Capital
Explorer (innan börsen öppnar), Eniro (kl 8.00), Fingerprint Cards (innan börsen öppnar), Hakon Invest (kl 8.00), Lundin Petroleum (kl 7.00), Mekonomen (kl 8.00), Midelfart Sonesson (innan börsen öppnar), Novotek (kl 12.00), Swedish Match (kl 8.00), Transatlantic (efter kl 14), Unibet (kl 7.30)

FIRST NORTH:
– Done, Firefly, Generic, Tretti.se

AKTIETORGET:
– Biometron, EDI Company, Homemaid

ÖVRIGA NORDEN:
– Acergy (kl 13.00), Carlsberg (kl 8.00), Norsk Hydro (kl 7.30), Renewable Energy (strax efter kl 7)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Commerzbank, Deere, Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning), Merck Kgaa

STÄMMOR:
– Catech (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Lundin Petroleum: press- och analytikerträff/telefonkonferens/webbsänd kl 8.00
– Bong Ljungdahl: telefonkonferens kl 9.00
– Unibet: press- och analytikerträff/telefonkonferens kl 9.00
– Concordia: telefonkonferens kl 10.00
– Duni: telefonkonferens/webbsänd kl 10.00
– East Capital Explorer: telefonkonferens/webbsänd kl 10.00
– Eniro: telefonkonferens/webbsänd kl 10.00
– Hakon Invest: press- och analytikerträff kl 10.30
– Swedish Match: telefonkonferens/webbsänd kl 14.00

STATISTIK:
– Spanien: BNP (def) 4 kv kl 9.00
– EMU: byggproduktion december kl 11.00
– USA: importpriser januari kl 14.30
– USA: bostadsbyggande januari kl 14.30
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande januari kl 15.15

CENTRALBANKER:
– BOE: protokoll från policymötet 5/2 kl 10.30
– Fed: Ben Bernanke, Fed-chef, talar kl 18.30
– Fed: protokoll från Fomc-mötet 27-28 januari kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT:
– Medlingsinstitutet: presenterar årsrapport 2008 kl 9.30
– Exportrådet: Exportchefsindex 1kv kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.10
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar