Stockholmsbörsen: Tisdagen inledde skvalpigt med små rörelser mellan 1134 och 1132. Vid lunch punkterades breakoutnivån 1132 och OMXS30-indexet föll ner till 1125,8 som lägst, precis innan stängning. Callen var dock extremt positivt vilket reducerade nedgången till 0,5 procent och slutnoteringen 1127,5. De tre senaste dagarnas kursstaplar har utseendet som en bearish evening star vilket är en formation med relativt hög tillförlitlighet. http://www.vinnarbyran.se/Candlestick_BearishEveningStar.html
Omsättningen uppgick till hela 13,6 miljarder kronor där HM ensamt stod för 13 procent. Det var den högsta omsättningen sedan den 13:e december och hela 42 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. HM som lämnade positiva försäljningssiffror för december tillhörde vinnarna tillsammans med Enquest och Oriflame. Endast 33 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,1 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp. Två gånger bara den senaste veckan har vi sett kursen vända ner när den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och 2007 närmat sig.
Jag är både lång- och kortsiktigt positiv till indexet så länge inte 1117 punkteras och bekräftats. Det skulle vara första gången sedan den 8 november som vi det kortsiktiga sentimentet skulle försvagas.
Bästa sektorer under tisdagen blev serviceföretag med inriktning mot konsumenter. Sämst gick precis som i USA telekom och teknologi.
Efter att ha redovisat bättre försäljningssiffror än väntat steg HM under stor omsättning och tillhörde vinnarna med en uppgång på 3,6 procent. KappAhl steg inför rapporten med 2,8 procent och Enquest avancerade 1,9 procent.
Högst omsatta aktier blev under tisdagen HM B 1778 Mkr (+3,6%), Nordea 758 Mkr (-2,00%) följt av Ericsson B 641 Mkr (-1,7%).
OMXS30 inför onsdagen: De tre senaste dagarna har bildat en bearish evening star som igår punkterade den stigande stödlinjen som förbinder bottnarna sedan början av november. Så länge utbrottsnivån kring 1119-1117 håller är chansen stor för att köparna kommer tillbaks men om nivån punkteras och bekräftas har vi en första försvagning av den positiva sentimentet sedan den 8 november. Vi har ungefär 70 procent sannolikhet för en lokal botten fram till fredag men än så länge talar mer för ett utbrott uppåt än nedåt, men det är inte mer än 10 punkter ner för att scenariot ska förändras.
SP500 inför onsdagen: Även om man inte ska underskatta styrkan i en stigande trend ser vi allt fler tecken på att indexet är kortsiktigt överköpt. Chansen för en rekyl är överhängande men det mesta tyder dock på att vi inom kort får ett utbrottsförsök på ovansidan.
Intresseklubben antecknar:
– KappAhls rapport över förväntan
– ICA-koncernens steg 0,3% under q4
– Lumi får sänkt rek av Goldman Sachs
– Boliden får sänkt rek av Goldman Sachs
– UBS placerar Ericsson bland köpcase
– Apple fortsätter nedåt
– MTG får sänkt rek av JP Morgan
Idag rapporterar:
– Goldman Sachs (kl 13.30), JP Morgan (kl 13.00)
– Kappahl (kl 7.30), RNB (kl 7.00), Venue Retail Group (kl 15.00)
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder november kl 0.50
– Kina: FDI december kl 3.00 – Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
– Österrike: KPI december kl 10.00 – EMU: KPI december kl 11.00
– Tyskland: regeringen presenterar konjunkturprognos kl 12.00
– Opec: månadsrapport kl 12.40
* USA: KPI december kl 14.30
– USA: TICS-data november kl 15.00
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande december kl 15.15
– USA: NAHB husbyggnadsindex januari kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Fed: Beige Book kl 20.00
USA: De senaste dagarna har det varit små rörelser, även om vi under gårdagen fick se tendenser till en begynnande större rörelse. Efter den inledande nedgången till stödet 1464 var det köparna som kontrollerade resten av dagen. Stängningen 1472,6 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Den amerikanska detaljhandelsförsäljningen steg mer än väntat under december medan ökningen av företagsinvesteringar var mer modest. Bäst av börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 med en uppgång på 0,5 procent medan Nasdaq 100 gick sämst med en nedgång på 0,5 procent. Det var femte dagen i rad som DJIA stängde på plus.
Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier igår vilket högre än i måndags men 1,6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 56 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Guld- och transportrelaterade produkter gick bäst medan telekom och teknologi gick sämst även under tisdagen. Hittills i år har S&P 500 stigit med 5,0 procent och Nasdaq composite 5,1 procent.
Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig återigen en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför onsdagen kring 1394. Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.
Även om de tre senaste dagarna bestått av små kursstaplar har stängningarna skett förhållandevis högt upp, nära dagshögsta, vilket är positivt. I den negativa vågskålen kan vi däremot konstatera att det i 60-minutersgrafen är tydliga negativa divergenser.
Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Uttalanden från den kinesiska regeringen att skatten på fastigheter kommer att höjas och rädsla för ett tilltagande inflationstryck i Japan tynger. De ledande exportföretagen i Japan faller tungt och Nikkei noterar just nu en nedgång på 2,6 procent.