OMXS30: Icebreak av MA-200

Teknisk analys OMXS30: Igår skrev jag: ”Mycket talar för att indexet kommer inleda en rekyl idag eller någon av de närmaste dagarna och den bevakar jag alltså för köp.”

Det inleddes ingen rekyl igår utan indexet fortsatte upp och effektuerade en MA-200 icebreak. Efter en tveksam inledning som dock markerade dagslägsta ganska omgående vid 2002,4 tog köparna tag i taktpinnen och höll i den fram till stängningen vid 2036 som motsvarade en uppgång med 1,4 procent. Indexet har nu stigit fyra dagar i rad och stängt i den övre delen lika många dagar i rad. Sedan 2001 har det inträffat 19 gånger och vid 13 av dessa har indexet backat nästa dag. Det jag inte vill se är att uppgången vi nu ser blir alltför parabolisk och fortsätter dagen som igår är det stor risk för det. En parabolisk uppgång riskerar därmed att leda till en jobbig högersida som riskerar att rasera det allt positivare utseendet som vi nu ser. Nu håller vi tummarna för att den kommande rekylen blir relativt lugn och hälsosam (suger upp säljtrycket innan 1945 ger vika).

Samtliga sektorer handlades högre med undantag för energi.

Vitec Software som jag skrev om igår steg med 3,6 procent, Trelleborg med 1,4 procent, Arise med 0,4 procent, G5 Entertainment med 1,9 procent och Nokia med 1,3 procent.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är nedåtriktad. Indexet tyngs sedan den 24 februari av ett dödskors (MA-50 skar då ner genom MA-200). Trendfasindikatorn har stigit konstant sedan lågpunkten den 13 oktober och har nu tagit sig upp i zonen där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymen igår var högre än i måndags och noterades 7 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv.

SMACD lämnade i början av oktober ett positivt kors och noteras nu i den positiva delen vilket är två positiva pusselbitar. Histogramet indikerar däremot att styrkan i uppgången är på väg att avta.

Andelen aktier på OMXSPI som steg igår uppgick till 65 procent. Just nu är det 32 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 10,4 procent vilket är något högre än snittet som noteras kring 9,1 procent.

På ovansidan möter närmast 2040 följt av den senaste och mest signifikanta toppen vid 2065 och därefter 2100-nivån.

På nedsidan möter närmast 2027 följt av MA-200 vid 2016 och zonen vid 2004-1996 men viktigast i närtid är förra torsdagens lägsta vid 1945.

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: OMXS30 har stigit med 14 procent sedan lågpunkten i början av oktober. Den kraftiga uppgången bör därför, för att inte bli ”ohälsosam”, följas av en hälsosam rekyl som bör inledas nu. Om prisuppgången fortsätter att accelerera ökar risken för varje dag att högersidan blir en kopia av uppgången och det vill vi inte då det troligen får det positiva utseendet att fallera. I den bästa av världar kommer en rekyl att sugas upp innan förra veckans lägsta vid 1945 ger vika. Att jaga priset som det ser ut nu har ingen bra edge och som vi ser i NDF är det 70 procents chans att onsdagen utvecklas negativt. Om den stundande rekylen blir kraftfull med stora feta röda candlar, tilltagande volym och stödnivåer som punkteras som om de inte existerar kan det vi sett nu varit en ”kraftfull” tjurfälla som lyckades fånga många early adopters. Är det vad jag tror? Nej, mitt huvudspår nu är att köparna kommer suga upp rekyler innan hälsosamma stödnivåer punkteras och därefter dra vidare upp så att det står högre vid årsskiftet.

Motstånd: 2040 / 2065 / 2096-2104
Stöd: 2027 / 2016 / 2004-1996 / 1945

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 96+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 31%.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar