OMX fortsätter skvalpigt med dragning nedåt

sektorer249Veckan inleddes som väntat lika upphetsande som torkande målarfärg. Måndagar är jobbiga och inte blir de bättre av att USA håller stängt.

När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 ”avancerat” till 980,63 punkter vilket motsvarade en ”uppgång” på 0,15 procent. Med brist på handlande amerikanare och engelsmän är det inte många som vågar göra något. Omsättningen uppgick endast till 6,4 miljarder kronor, vilket var 62 procent lägre än snittet. Som ni ser i diagrammet över OMXS30 nedan är indexet på väg att bilda en huvud-skuldra-formation som i så fall skulle kunna ge ett avsevärt nedställ.

Totalt var det 222 aktier som steg, 172 som sjönk och 232 aktier som stängde på samma kurs som i fredags. Plankan höll sig för platt för att tillåta trading och därför är det inte speciellt intressant att PA Resources, Lundin Mining och Eniro höll sig bland de aktier som var extremt högt omsatta.

Högst omsatt under måndagen var Ericsson som noterade en uppgång till 80,30 kronor vilket motsvarar 1,32 procent.

Bästa sektorer blev IT och detaljhandel som steg 1,2 respektive 0,6 procent. Ericsson drog upp IT-sektorn med sin uppgång på 1,3 procent.

Sämsta sektorer blev telekom och energi med nedgångar på 1,3 respektive 0,14 procent. Millicom tyngde telekomsektorn med en nedgång på 3,5 procent till 608 kronor. Inom energisektorn tyngde åter PA Resources sektorn med en nedgång på ytterligare 10,9 procent till 6,15 kronor. Alliance Oil steg 1,5 procent till 104,00 kronor.

Jag har den senaste tiden tydligt deklarerat vad jag tycker om både PA Resources och Eniro. PA Resources är helt klart sämsta bolaget i energisektorn, varför välja de? Eniro har med näbbar och klor försökt hålla fast en affärsmodell som hör hemma på 60-talet, även om man på alla möjliga sätt försökt hotta upp bruden. Planen är enkel – ge kunden mer än hon förväntar sig. Vem skulle komma på tanken att söka på Eniro när det finns Hitta.se? De övriga tjänster känns mest krystade tycker jag. Utmärkelsen månadens fallande kniv får därför två förstapristagare denna månad: Eniro och PA Resources.

SSAB A backade 1,0 procent till 115,30 kronor. Så här skrev jag i analysen den 21 maj: ”Aktien ser riktigt svag ut och man får anstränga sig för att hitta något positivt, en solklar blankningskandidat vid nästa Reverse and Go. Så länge aktien inte passerar över 200 dagars glidande medelvärde är det bland säljarna vi skall befinna oss. Första målkurs 90,00 kronor. Igår skrev Wall Street Journal att de ekonomiska problemen i Europa och avmattningen inför sommarperioden gör att de europeiska stålanalytikerna har blivit mer pessimistiska. Nu finns det utbredda förväntningar om en nedgång i stålpriserna. Det bästa av två världar: Både teknisk och fundamental analys visar upp svaghet.

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 har inte förändrats något eftersom USA höll stängt igår. Nivån 32 säger oss att ta det försiktigt, det är fortsatt mycket osäkert. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar blandagard övriga index här på sidan.

OMX: På lång sikt (flera månader) är jag fortfarande neutral till OMX. Det är för tillfället för många motstridiga signaler. Faller indexet och åter etablerar sig under MA-200 kommer det negativa sentimentet åter att tillta. Så länge inte den primära motståndsnivån 1077 och stödnivån 929 passeras är jag dock neutral till fortsättningen. Skulle indexet falla ner mot bailoutnivån igen kommer den påbörjade huvud-skuldra-formationen fullbordas och det kan ge upphov till en större rekyl.

OMX: På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutralt inställd. Jag navigerar fortfarande som om vi är i en konsolidering, nu med nivåerna 923 och 1014. Den konvergens som uppstått i diagrammen kan tyda på en uppgång från dagens nivå, men det är för tidigt att börja navigera för uppgång, då är det bätre att avvakta.

OMX: På kort sikt navigerar jag helt och hållet efter de stöd- och motståndsområden som diagrammet serverar. Passeras fredagens topp (989) under första timmen är det positivt för dagen, på samma sätt är det negativt om lägstanivån 975,39 punkteras.

omxs30analys48Idag kommer statistik, nyheter, USA-öppningen och omgivningen att påverka OMX mer än vanligt. Den dojiliknande kursstapel vi fick med en insideday som säger oss att vänta på mer information är vad som gäller. Risken ökar för att det negativa sentimentet åter tilltar. Köparna har sett trötta ut de senaste dagarna och det blir en enkel match för säljarna idag om inte köparna visar upp större självförtroende än de gjort de senaste dagarna.

Motstånd: 985 / 989 / 996 / 1004 / 1014 / 1022 / 1028-1030 / 1064 / 1077
Stöd: 977 / 974 / 966 / 959 / 942 / 929 / 923 / 919 / 915

Jag har fått en hel del mail om man bör spekulera i att köpa H&M före spliten idag. Det är möjligt att jag får fel, men anser inte att en split är ett skäl att köpa aktien. När jag rekade H&M för någon vecka sedan hade jag en målkurs på 445 kronor, den nåddes igår och tekniskt var det läge att kliva av. Det är möjligt att man på nytt får en köpsignal, men invänta istället den. Jag gör en ny analys på H&M nästa vecka.

Ett tecken på att sentimentet åter håller på att svänga åt det negativa hållet är att blankningen ökar. Statistik från Nasdaq OMX visar att blankningen tilltar i Nordea, SEB och Ericsson.

Inga rapporter av värde idag.

Intrum Justitia håller kapitalmarknadsdag och därför bör vi undvika aktien.

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: nyregistrering av fordon maj kl 9.30
– Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport 2010:1 kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15 
– EMU: inköpschefsindex (def) maj kl 10.00
– EMU: arbetslöshet april kl 11.00
– Riksbanken: presskonferens om den finansiella
stabilitetsrapporten kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– BOC: räntebesked kl 15.00
– USA: ISM inköpschefsindex maj kl 16.00
– USA: bygginvesteringar april kl 16.00
– USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckostatistik kl 23.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Läs gärna en bra artikel om daytrading

Börserna i New York och London höll stängt igår, därför inget nytt att rapportera om. Analysen på S&P 500 från igår gäller fortfarande.

I Asien faller börserna under tisdagen. De kinesiska börserna faller mest efter att de kinesiska inköpscheferna uppvisat lägre optimism inför framtiden än väntat.

Bland de ledande indikatorerna kl 07:30 noterar jag att börserna i Asien faller nu på morgonen (USA höll stängt igår). Det breda asiatiska All-Cap indexet noteras just nu ner med 1,2 procent. Nikkei som är det viktigaste indexet (för mig) i regionen backar 0,5 procent. Dollarn ligger på ungefär samma nivå som igår kväll 7,83 kronor. Euron har tappat 0,2 procent mot dollarn. Guldpriset har fortsatt svagt uppåt sedan igårmorse och ett ounce kostar nu på spoten 1218,00 dollar. Det är marginella förändringar bland övriga metallpriser.

indikatorer257

 

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar