NEW YORK: FÖLL MED OLJAN, SPRINT RASADE PÅ RYKTE, S&P -1,6%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade måndagshandeln tydligt på minus vid dagslägsta efter att oljan rasat. Det breda indexet orkade således inte försvara förra veckans uppgångar som då kom på en rejäl rusning i oljan.
På rapportfronten backade Kimberly-Clark medan Mc Donalds lyfte tack vare stark frukostförsäljning.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent lägre till 15.886 medan det bredare S&P 500 sjönk 1,6 procent till noteringen 1.877. Tekniktunga Nasdaq Composite backade samtidigt 1,6 procent till 4.518.
Omkring 988 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.902 miljoner aktier omsatts.
”Det är samma gamla visa som tidigare, marknaden drivs av oljan. Trots att vi fick en stor företagsaffär med Johnson och Tyco så regerade inte marknaden. Det är en indikation på att makrofaktorer dominerar just nu”, sade David Donabedian, chefsinvesterare vid Atlantic Trust, till Bloomberg News.
WTI-oljan rasade 7 procent efter att förra veckan bjudit på sitt största rally på sju år. Saudi-Arabian Oil har uppgett att företaget inte dragit ned på sina investeringar trots det senaste årets prisras. Energirelaterat var således den sämst presterande sektorn med båda tungviktarna Exxon och Chevron i rött.
På rapportfronten synade marknaden siffror från bland annat Kimerly-Clark som levererade i nivå med förväntningarna. Det räckte inte för marknaden som sänkte aktien 3,5 procent. Konsumentvarugruppen guidade för en lägre vinst för 2016 på grund av starkare dollar och ökade kostnader för marknadsföring vilket tyngde. Starkare dollar och ökade kostnader för marknadsföring väntas tynga för bolaget har cirka hälften av sin försäljning utanför USA.
Svagt gick också Sprint som rasade 15 procent efter uppgifter om att USA:s fjärde största teleoperatör ska säga upp personal. Enligt ryktena ska bolaget kapa 2.500 arbetstillfällen eller cirka 7 procent av personalstyrkan i en plan att spara 2,5 miljarder dollar.
Bättre gick det för Mc Donalds som stängde 1 procent högre. Försäljningstillväxten var den starkaste på fyra år vilket restaurangkedjan förklarade med att den börjat servera frukost hela dagen.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 4 punkter till 2,01 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge inte mitten på fredagens candlestick punkteras eller lägstanivån på föregående dag, om det är en mindre kursstapel, navigerar jag för uppgång. Köparna kommer att stärkas av en stängning ovanför MA-20 men än så länge ser jag detta som en pågående uppstuds i en pågående nedtrend vilket innebär att formationer för nedgång är värda att haka på.”
Gårdagens blev en skvalpig tillställning, vilket inte är ovanligt efter kraftiga kursstaplar som den vi såg i fredags. Stora kraftansträngningar tar på krafterna och då behövs vila och återhämtning, vilket veckoinledningen är ett lysande exempel på. Måndagens högsta markerades redan de första minuterna då 1368, där MA-20 mötte upp, markerades och strax efter klockan tio markerades dagslägsta vid 1345. Därefter blev topparna lägre och bottnarna högre i en triangelliknande uppladdning. Stängningen vid 1354,4 motsvarade en nedgång med 0,5 procent.
Att stängningen skedde över 1349 ser jag som positivt men att MA-20 utgjorde en så pass kraftig mur är däremot ett svaghettecken. Det jag däremot verkligen gillar med en spinning top likt gårdagens är att vi har två tydliga nivåer för att ta nya positioner, både för upp- och nedgång. Om 1368 tas ut idag kan vi skala in för uppgång medan en punktering av 1345 innebär att vi får en fortsättningssignal för nedgång.
Volymen igår var den lägsta på en vecka men trots det 1 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även om den negativa volymbalansen visar tecken på att bottna är det för tidigt att blåsa faran över.
För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 13,5 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.
Totalt steg 46 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och vi måste förflytta mätområdet ett helt år tillbaks för att få en bredd som överstiger 50 procent, vilket är ett tecken på att glaset tolkas alltmer halvtomt. Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och defensiva hälsovård medan kraftbolagen backade mest (troligtvis politiskt styrt).
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Axis (kl 8.00), Byggmax (kl 8.00), Probi (kl 8.45)
FIRST NORTH
– Akelius
AKTIETORGET
– Dentware
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Philips (kl 7.00), Siemens (kl 7.00), Johnson&Johnson (kl 12.45), Sprint (kl 13.30), Stryker (kl 22.00), Apple (efter USA-börsernas stängning), AT&T (efter USA-börsernas stängning), Freeport-Mcmoran (före USA-börsernas öppning), LG Electronics, Procter & Gamble (före USA-börsernas öppning), US Steel (efter USA-börsernas stängning)
STÄMMOR
– Crown Energy (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Probi: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Byggmax: telefonkonferens kl 10.30
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
– Consilium: månadsstatistik januari-december
MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: BNP (prel) 4 kv kl 0.00
– SCB: PPI december kl 9.30
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex november kl 15.00
– USA: S&P Case-Shiller husprisindex november kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) januari kl 15.45
* USA: hushållens konfidensindikator januari kl 16.00
CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
MAKRO ÖVRIGT
– Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Efter den positiva haramin som jag skrev om efter torsdagens session påpekade jag att vi önskade en stängning ovanför EMA-8 vilket avslutade föregående vecka. Som jag skrev igår blir det nu intressant att se vid vilken nivå köparna lämnar över taktpinnen åt säljarna.”
Veckan inleddes med ett måttligt nedställ till 1890-nivån som höll fram till den sista timmen då nivån punkterades och nedgångstakten tilltog. Stängningen nära dagslägsta vid 1877 motsvarade en nedgång med 1,6 procent.
Det som köparna åstadkom i fredags eliminerades igår och lejonparten den sista handelstimmen. Det är demoraliserande för köparna att så fort priset stiger möta på motstånd och förlora initiativet gång på gång.
Volymen igår var dock mindre än i fredags men trots det 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i nästan 60 procent av fallen. De tre senaste åren har dock inte följt det historiska mönstret eftersom de inneburit lägre kurser.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick det för energi, råvaror och finans. Skräckindexet VIX steg med 8,1 procent till 24,2 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2010 och 1746 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.