Om 1250 punkteras hittar vi nästa stöd vid 1226

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Efter en omtumlande dag där en kvinna med bil körde in genom portarna till Vita Huset och senare skjöts ihjäl under en biljakt. Obama talade till folket och använde hårda ord mot republikanerna samtidigt som källor uppger att John Boehner säger sig vara beredd att bryta den så kallade ”Hastert-regeln” om det blir nödvändigt för att kunna höja skuldtaket, allt för att undvika en default. Presidenten meddelade idag på morgonen att han ställer in den planerade resan till Asien. Oron resulterade i sämre inköpschefssiffror än väntat och nyanmälda arbetslösa den senaste veckan var dock något färre än väntat. Om inte USA höjer skuldtaket är risken för att landet måste ställa in betalningarna om ett par veckor överhängande och spridningseffekterna är svåra att överblicka, men att de kommer bli omfattande är nog de flesta överens om.

Stockholmsbörsen: Efter en inledande uppgång till 1268 pendlade kursen kring 50%-nivån mellan 1266 och 1263 tills USA på allvar vände ner. Stängningen skedde nära dagslägsta på 1256,3 vilket motsvarade en nedgång på 0,3 procent och 0,9 procents nedgång från öppningskursen.

Gårdagens omsättning var något högre än i onsdags och uppgick till 11,2 miljarder kronor vilket var 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även om omsättningen fortfarande är förhållandevis låg är den högre än vid samma tid under oktober månad i fjol.

September månad stängde med en uppgång på hela 3,7 procent och med gårdagens nedgång innebär det att årets uppgång reducerats till 13,7 procent.

Kursen noteras fortfarande i tradingrangen mellan 1280 och 1253. Så länge inte någon av dessa nivåer bryts kan vi räkna med jojoliknande varannandagsrörelser. En första positiv signal får vi om den kortsiktiga fallande motståndslinjen tas ut och inför fredagen noteras den kring 1270.

Totalt steg 214 aktier igår medan 250 stängde ner och 26 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 1000 miljoner kronor bytte ägare följt av H&M med 685 miljoner kronor därefter hittar vi Swedbank med totalt 639 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Investor B (+1,6%) följt av Swedish Match (+1,3%) och SEB A (+1,2%). Sämst gick Boliden (-1,8%), Tele2 (-1,5%) följt av Securitas (-1,4%).

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Den kinesiska börsen håller stängt för att fira nationaldagen.

Håll koll på följande tider idag:
* BOJ: räntebesked och presskonferens (förmodligen oförändrad ränta och monetära stöd)
– Norwegian: trafiksiffror för september kl 8.00
– Tyskland: PPI augusti kl 8.00
– SCB: tjänsteproduktion augusti kl 9.30
– SCB: restaurangindex augusti kl 9.30
– EMU: PPI augusti kl 11.00
– Riksbanken: Stefan Ingves håller talet ”Centralbankernas verksamhet – färdriktningen efter krisen” kl 13.00

USA: Fram till halvtid hade indexet fallit med 1,4 procent men vid stödet 1670 avtog säljtrycket. Efter en slagig avslutning stängde det bredare börsindexet på 1678,8 som motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

Gårdagens kursstapel som öppnade kring 1692 föll hela vägen ner till stödet vid 1670 och stängde på den lägsta stängningsnivån sedan den 9 september.

Även om september stängde 3,0 procent upp kan vi konstatera att både augusti-, september- och oktoberstaplarna innehåller en hel del osäkerhet. Avståndet ner till årsmedelvärdet är fortfarande relativt stort. Årets uppgång har nu reducerats till 17,7 procent. MACD befinner sig fortfarande i köp i månadsgrafen.

I veckografen noteras MACD i sälj och i prisgrafen har vi fått en negativ omslagsformation som kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut.

Igår morse skrev jag: ” Onsdagens stängning skedde ovanför 20-dagars medelvärde men inte på något övertygande sätt. Kursen behöver ta ut 1696 men ännu hellre 1704 för att visa tecken på att rekylen i upptrenden är färdig”. Än så länge har inte någon av dessa nivåer tagits ut, istället har kursen bildat en ny negativ fortsättningsformation och jag justerar därför den kortare fallande motståndslinjen.

Gårdagens volym var något högre än i onsdags och 1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus under torsdagen. Sämsta sektorer blev kraftbolag, verkstad och basråvaror.

Alla de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade under gårdagen. Apple föll med 1,3 procent till $483,4. Facebooks nedgång från i onsdags adderades med ytterligare 2,2 procent till $48,2. Google backade med 1,3 procent till $876,1.

Asien: Det är mestadels fallande kurser i Asien idag på morgonen i spåren på de politiska låsningarna i USA. Det bredare asiatiska börsindexet går mot sin första vecka med fallande kurser på över en månad.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar