OHÄLSOSAM EUFORI

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Humöret på de amerikanska börserna var gott på måndagen och de ledande aktieindexen stängde på plus. En tunn makroagenda flyttade fokus mot bolagsspecifika händelser, där bland annat kabeloperatörerna Comcast och Times Warner Cable tappade efter ett uttalande från Barack Obama.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent högre på indexnivån 17.614, medan det breda S&P 500 steg 0,3 procent till 2.038. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,4 procent till 4.652.

Omsättningen uppgick till cirka 630 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

”Data under det tredje kvartalet visade på en stabil ekonomi. Vi har ett oljepris under 80 dollar, förtroende bland konsumenterna och låga räntor, vilket är en kombination som talar för aktier. Centralbanker har också varit ganska duvaktiga i sina uttalanden och det verkar fungera”, sade Mark Kepner, aktiemäklare på Themis Trading i New Jersey, till Bloomberg News.

Den amerikanska makroagendan var tunn men bjöd på Federal Reserves samlade indikator för arbetsmarknaden som uppgick till 4,0 i oktober, jämfört med reviderade 4,0 i september. Indexet (Labor markets conditions index) beskriver förändringen i läget på arbetsmarknaden och en indexnivå över noll indikerar att läget blivit stramare.

3D-printingbolaget 3D Systems, vars aktie steg 5,1 procent efter att bolagets resultat och försäljning för det tredje kvartalet slagit förhandstipsen, var en av de aktier som uppmärksammades.

Senare under veckan väntas kvartalsrapporter från bland annat Wal-Mart och Cisco. Av de bolag inom S&P 500 som hittills rapporterat resultat för det gångna kvartalet har 80 procent slagit förhandsförväntningarna på vinst och 60 procent förväntningarna på intäkter, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Comcast och Time Warner Cable var också aktier som hamnade i fokus. Ett uttalande från president Barack Obama, i vilket han efterfrågade kraftiga regler för att bevara ett ”öppet internet” och bland annat sade att höghastighetstjänster borde vara reglerade, gillades inte av investerare i det två kabeloperatörerna, vars aktier backade 4 respektive 5 procent.

Actionkameratillverkaren Gopro hade en tuff dag på börsen. Aktien sjönk 4,2 procent sedan bolaget meddelat att det planerar emittera ytterligare aktier för ett värde av 800 miljoner dollar.

Klädkedjan Abercrombie & Fitch försvagades 2,8 procent, sedan Oppenheimer & Co sänkt rekommendationen från overperform till market perform.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Volatiliteten har ökat dramatiskt och nu närmar sig taket i den expanderande triangeln samtidigt som lutningen på de kortare medelvärdena är alltför kraftiga för att det ska vara hälsosamt”. Måndagen inleddes positivt och kursen tog sig snabbt upp till 1417 men resten av dagen blev en avslagen tillställning med extremt små rörelser. Stängningen var dock positiv och den noterades till 1417,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Gårdagens kursstapel var en inside day som jag normalt ser som en uppladdningsstapel men samtidigt är jag tveksam till hur mycket kraft vi får av en impuls från nuvarande nivå. Risken är påtaglig att det istället att det leder till en lokal topp och en inledande nedgångsfas. Det är inte mer än 1,4 procent kvar till taket i den expanderande triangeln men först måste toppen vid 1424 från september tas ut.

Gårdagens volym var den lägsta under en normal börsdag sedan den 29 september och hela 22 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och verkstad. Sämsta sektorer och de enda som stängde på minus blev teknologi och kraftbolag.

292 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 177 stängde på oförändrat medan 219 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Atlas Copco A, Ericsson B följt av Volvo B.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 6,9 punkter hade Nokia, Atlas Copco och Nordea som ensamma lyfte indexet 3,4 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Kinnevik B (+2,2%) följt av Swedish Match (+2,1%) och Atlas Copco A (+2,1%). Sämst gick Ericsson B (-1,2%) och SEB A (-0,6%) följt av SSAB A (-0,2%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Seamless (kl 7.50), Acando (kl 8.00), Hemtex (ändrat datum från 4/11 ) (kl 8.00), Electra (kl 8.30), Lidds (kl 8.30), Opcon (prel 8:30), Semafo (före Torontobörsens öppning)

FIRST NORTH
– Betting Promotion Sweden, MYFC

AKTIETORGET
– Miris Holding , NFO Drives, Nordic Camping

ÖVRIGA NORDEN
– Mærsk (kl 8.00), Pandora (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hochtief (kl 7.00), Vodafone (kl 8.00), Unicredit

STÄMMOR
– Miris Holding (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Acando: press- och analytikerträff kl 9.00
– Hemtex: telefonkonferens kl 9.00
– Nexam: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lucara Diamond: telefonkonferens kl 15.00
– Semafo: telefonkonferens kl 16.00

MAKROSTATISTIK
* Japan: bytesbalans september kl 0.50
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning oktober kl 1.01
* Svensk Handel Stil: stilindex oktober kl 6.00
– Estland: BNP (prel) 3 kv kl 7.00
* AF: arbetslöshet oktober kl 8.00
* SCB: KPI oktober kl 9.30
* USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 13.30
– USA: ICSC detaljhandel veckosiffra kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel veckosiffra kl 14.55

POLITIK
– Riksdagen: Centerpartiets ledare Annie Lööf träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte 27/10 kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturprognos kl 7.00
– HUI: julhandelsprognos kl 9.00
– Regeringen: finansiella stabilitetsrådet möts kl 10.00
– FI: presenterar åtgärder mot hushållens skulder kl 14.00
USA: Igår skrev jag: ”Närmast på ovansidan möter taket i den expanderande triangeln kring 2038 och det råder extremt hårt spända momentumindikatorer efter den mest euforiska uppgången på flera år. Vi kan vänta oss en rekyl inom kort men det som är intressant är var köparna kommer tillbaks”. Efter en skvalpig inledning tog sig kursen upp gill 2038 men där körde köparna huvudet i kaklet. Kursen pendlade resten av dagen mellan 2038 och 2035. Stängningen vid 2038,3 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. För tredje dagen i rad bjöds vi på både ett nytt ATH och den högsta stängningen någonsin.

Av de senaste 18 kursstaplarna har 15 stängt högt upp och jag har vid flera tillfällen den senaste veckan påtalat att uppgången är minst sagt euforisk och att en rekyl ligger bland korten. Historien har lärt oss att rekyler i samband med starka trendfaser ofta blir små och kortvariga. Det kan räcka med några timmar och sedan ”vågar inte köparna riskera att missa tåget”. Kursstaplarna börjar avta i storlek samtidigt som indexet är kortsiktigt överköpt.

Volymen igår var lägre än i fredags och 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

334 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 5 stängde på oförändrat och 161 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer igår blev hälsovård och teknologi. Sämst sektorer blev energi och basråvaror.

Endast en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner med marginella 0,2 procent för att stänga vid $108,8. Google vände dock upp och steg med 1,2 procent till $547,5. Twitter fortsatte ner med 1,8 procent för att stänga vid $39,6 och den sociala kollegan Facebook fortsatte backade 0,8 procent till $75,0.

Asien: Det har under morgonen varit mestadels breda uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Den senaste timmen har dock uppgången mattats av men än så länge är det lite för tidigt att dra några slutsatser. Det är tredje dagen i rad med stigande kurser.

Nikkei: +2,0%
Kospi: +0,2%
Shanghai: -0,9%
Hang Seng: +0,2%
Taiwan: -0,3%
Bombay: +0,1%
All Ordinaries: -0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar