Nu närmar sig de riktiga utmaningarna

sammanfattningNEW YORK: RALLYT PAUSADE, LÅGPRISKEDJA RUSADE, S&P OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street gjorde inte mycket väsen av sig i torsdagshandeln som stängde vid oförändrat, vilket i stort motsvarade öppningen.

Blandad ekonomisk data bidrog inte till någon ytterligare klarhet i huruvida ekonomin kommer klara högre räntor.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 17.826. S&P 500 var oförändrat vid 2.090. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.901.

Omkring 670 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.500 miljoner aktier omsatts.

”Marknaden har tagit ut segern lite i förskott med tanke på börsuppgången och den inkommande datan som vi sett. Vinsterna under det första kvartalet var dåliga samtidigt som Brexit-omröstningen ligger en vecka efter Fed”, sade Phil Orlando, aktiestrateg vid Federated Investors, till Bloomberg News.

På statistikfronten syntes ett blandat utfall. Arbetsmarknadsdata visade att antalet nya sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskat till 268.000 personer, jämfört med de 275.000 som analytiker räknat med enligt Bloomberg News. Däremot sjönk order på kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin oväntat i april med 0,8 procent. Informationen gjorde inget tydligt avtryck i aktiekurserna.

Sektorsvis hade bank, energi och verkstad det lite kämpigt vilket vägde på aktieindexen. Bättre gick det för klassiska defensiva sektorer, utilities (el- och gasbolag) var vinnaren.

Bland de enskilda bolagen backade klädkedjan Abercrombie & Fitch med hela 16 procent. Både försäljningen och resultatet som presenterades i torsdagens delårsrapport var under marknadens förväntningar.

Bättre gick det för lågpriskedjan Dollar Tree som rusade med över 12 procent, vilket var den största dagsuppgången på 13 år. Bolagets intäkter toppade förväntningarna. Rapporten ökade optimismen för hur det kommer gå för lågpriskedjor, som gått skakigt den senaste tiden.

Time Warner hade också medvind, 1 procent steg aktien. Financial Times meddelade att en av toppcheferna inom Apple diskuterat ett bud på mediebolaget, vid ett möte mellan bolagen i slutet av förra året.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 1,83 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Nu blir det mycket spännande att se hur långt bränslet räcker och hur kraftigt nästa ben nedåt blir. Även om vi i denna våg får en ny lägre topp kan ju köparna suga upp säljtrycket från en högre nivå än 1300 nästa gång och då är även det en positiv pusselbit. Om vi nu istället får en topp i sjuveckorscykeln inom de närmaste 3-4 dagarna lägre än 1400 och nästa lågpunkt i denna cykel placeras lägre än 1300 bekräftas åter det negativa utseendet.”

Efter en skvalpig inledning där kursen den första halvtimmen skvalpade mellan 1369 och 1364 bjöds vi på ett utbrott innan första timmen passerat. Vid lunchtid nåddes motståndet vid 1376 som trots fem test under eftermiddagen inte togs ut. Stängningen vid 1376,2 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Fem av de fem senaste kursstaplarna har stängt i den övre delen vilket naturligtvis är positivt men självklart skapar det spänningar hos de korta momentumindikatorerna. Sedan början av 2001 har kursen stigit lika mycket eller mer på fem dagar vid 127 tillfällen och i hälften av fallen har kursen stått högre en vecka senare men de gånger kursen har noterats under MA-200 har det i 55 procent av fallen lett till lägre noteringar en vecka senare, vid flera tillfället dessutom rejäla nedgångar.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 17 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 54 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg igår och det är lite för få aktier för att jag ska vara riktigt bekväm. Bästa sektorer igår blev basråvaror och defensiva telekom. Sämst gick kraftbolag. Stora bolag gick för tredje dagen i rad bättre än små vilket jag kommer att bevaka noga de närmaste dagarna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– 203 Web Group (kl 8.30), Empire, GWS Production, Hubbr (kommer senast 27/5), Intuitive Aerial, Italeaf, Wifog

AKTIETORGET
– Abelco, C Security, Easyfill (ändrat datum fr 18/5), Ecomb, Follicum, Genesis It, Imint, Moretime, Transtema, WNT Research

ÖVRIGA NORDEN
– Höegh LNG (kl 7.00), Matas (kl 8.00)

STÄMMOR
– Angler Gaming, Empire, Genova Property, Guideline Geo, Högkullen, Intuitive Aerial, Klaria Pharma, Obducat, Prebona, SSAB (extra), WNT Research

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– 203 Web Group kl 10.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dignitana: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 10/6)
– Fingerprint: första dag för handel efter split 5:1
– NGS: första dag för handel på Stockholmsbörsen efter byte från NGM
– Nibe: första dag för handel efter split 4:1

EXKLUSIVE UTDELNING
– Björn Borg (första dag exklusive rätt till inlösenaktier i inlösenprogram, 2:00 kr per aktie), Gullberg & Jansson (0:10 kr), Kinnevik (första dag exklusive inlösenrätt i inlösenprogram, 18:00 kr per aktie)

MAKROSTATISTIK
– Japan: KPI april kl 1.30
– Kina: industriföretagens vinster april kl 3.30
– Frankrike: hushållens förtroende maj kl 8.45
– SCB: hushållsutlåning april kl 9.30
* SCB: detaljhandel april kl 9.30
* USA: BNP (rev) 1 kv kl 14.30
– USA: Michiganindex (def) maj kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: EU-nämnden sammanträder kl 9.00

CENTRALBANKER
* Fed: Janet Yellen talar vid Harvards Radcliffe Day kl 19.15

MAKRO ÖVRIGT
– G7: möte i Iseshima, Japan


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tålamod, sans och ödmjukhet är bra ledord när flocken börjar bli positiv. Vi vet samtidigt att edgen att köpa nya positioner precis under ett motstånd är den sämsta tänkbara.”

Torsdagen markerade redan den första timmen 2094 och 2088, en tajt range som inte passerades någon gång under dagen. Stängningen vid 2089,9 motsvarade en marginell nedgång.

Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 15 april och den gången bjöds vi på ytterligare tre dagars uppgång men nu är gummisnodden hårdare spänd på ovansidan. Jag skrev redan igår att det inte längre var någon bra tajming att ta nya positioner för uppgång strax under viktiga motstånd och det gäller naturligtvis fortfarande.

Bästa sektorer igår blev ickecykliska konsumentprodukter och superdefensiva kraftbolag. Sämst gick basråvaror, finans och energi. Totalt steg 66 procent av aktierna och 32 procent backade.

Volymen igår var den lägsta sen den 31 mars och hela 25 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. För DJIA var volymen hela 50 procent lägre än snittet! VIX noteras på samma nivå som i onsdags vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2175 och 2005 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras är det mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar