Nervöst inför Fed-beskedet ikväll

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Ikväll efter kl 20.00 (svensk tid) väntas Fed ge besked om en eventuell nedtrappning av de månatliga stödköpen. De flesta bedömare tror på en minskning med 10 miljarder dollar per månad vilket är den nivå som förmodligen är inprisad i börskurserna.

Även om jag inte tror att risken är så stor för panik när Fed eventuellt presenterar de första stegen av tapering ikväll finns det ett par tänkbara scenarios:

  1. Om marknaden håller med om att nedtrappningen sker för att den underliggande ekonomiska utvecklingen är tillräckligt stark kommer det troligtvis att ha en positiv effekt på världens börser. 
  2. Om marknaden misstänker att Fed trappar ner tillgångsköpen för att undvika svårhanterliga bubblor kan det lätt utlösa panikutförsäljningar.

Än så länge pekar det mesta på att marknaden tror mest på alternativ nummer 1. Det troligaste är att räntorna då stiger, börsen likaså och med den tilltagande riskaptiten kan banker och teknologi vara bra placeringar. Om det blir alternativ två med fallande räntor är risken stor för att placerarkollektivet flyr aktieamarknaden.

Stockholmsbörsen: Efter det negativa inledande gapet igår var det små, skvalpiga rörelser större delen av dagen. Kursen pendlade mestadels mellan 1277,5 och 1274,0. Stängningen vid 1274,4 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Jag skrev igår att det kan bli avvaktande och svårtrejdat tills marknaden bestämt hur den ska tolka Fedbeskedet och nedtrappningen av tillgångsköp. Som jag skrev i SP500-analysen tidigare imorse finns det två alternativ (förvånande va…). Vi ska dock inte gissa vilket av de som det är störst sannolikhet för utan låta marknaden bestämma.

Både i dags-, vecko- och månadsgrafen har vi positiva formationer men som jag sagt några gånger ett antal varningssignaler som ännu inte utvecklats till säljsignaler. Så länge vi inte får besked om motsatsen letar vi efter nya köpsignaler. Tajmingen för entré är inte den bästa men ett positivt besked från Fed kan innebära ytterligare stärkt riskaptit.

Uppgången under september uppgår nu till 4,9 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till hela 15,3 procent.

Totalt steg 201 aktier igår medan 267 stängde ner och endast 22 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev HM B där aktier för 996 miljoner kronor bytte ägare följt av Volvo B på 722 miljoner kronor därefter hittar vi Ericsson B med totalt 579 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen MTG B (+2,5%) följt av H&M B (+1,8%) och Scania B (+0,7%). Sämst gick Getinge B (-1,5%), Ericsson B (-1,4%) följt av SEB A (-1,4%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i måndags och uppgick till 11,1 miljarder kronor vilket var 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Utländska rapporter idag:
– Fedex (kl 13.30), Inditex, Oracle (efter USA-börsernas stängning)

Börsnyheter:
– Assa Abloy: arkitektindex USA augusti- AIA
– Volvo: lastvagnsleveranser augusti kl 8.30

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: fastighetspriser augusti kl 3.30
– Sverige: presenterar höstbudgeten kl 8.00
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 4 september kl 9.30
* BOE: protokoll från penningpolitiskt möte den 4-5 september kl 10.30
– EMU: byggproduktion juli kl 11.00
– Portugal: säljer statsskuldväxlar kl 11.30
– USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Fed: räntebesked, FOMC-ledamöternas ekonomiska prognoser kl 20.00
* Fed: Ben Bernanke håller presskonferens efter räntebesked kl 20.30

USA: Kursen fortsatte efter gårdagens positiva inledning upp till 1705-nivån som utgjorde ett tufft motstånd resten av tisdagen. Det var extremt små och avvaktande rörelser under större delen av dagen. Stängningskursen vid 1704,9 motsvarade en uppgång med måttliga 0,4 procent.

I början på förra veckan skrev jag: ”Om inte utbrottet av 1670 visar sig falskt, förstärks det korta sentimentet. Förutsättningarna för en uppgång upp mot ATH är nu goda”. Gårdagens stängning var bara några punkter från den högsta stängningen någonsin för S&P 500.

Den senaste veckan har vi haft två negativa omslagsformationer, hittills har ingen av dem lämnat något direkt avtryck i prisgrafen. Köparna har någon dag senare eliminerat formationerna, senast igår.

Volymen var lägre än i måndags och 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus under gårdagen. Bästa sektorer blev teknologi och verkstad (både risk och cykliskt).

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen som steg under gårdagen. Apple bromsade åtminstone upp den senaste veckans negativa utveckling och steg med 1,2 procent till $455,3. Facebook steg med hela 6,0 procent till $45,1. Google backade med marginella 0,2 procent till $886,1.

Asien: Förutom den japanska börsen som stiger på den fallande yenen är det mestadels svagt nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen efter att de inletts uppåt. Kawasaki Heavy Industries Ltd stiger med över 4 procent till ett nytt sexårshögsta idag på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar