Nervöst inför de amerikanska jobbsiffrorna

sammanfattningSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handeln på de amerikanska börserna var avvaktande på torsdagen, där investerare inväntade fredagens sysselsättningsdata. Förvärvsaktivitet inom läkemedelssektorn ledde till stora rörelser i enskilda aktier.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent högre på indexnivån 18.134, medan det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 2.101. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,3 procent till 4.983.

Omsättningen landade på cirka 600 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten visade en rapport från arbetsmarknadsdepartementet att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA oväntat steg under vecka 9.

Data över produktiviteten i USA kom vidare in något bättre än väntat, vilket även Bloomberg Consumer Comfort Index gjorde, medan antalet varsel om uppsägning i USA steg med 20,9 procent i februari jämfört med motsvarade månad föregående år.

Abbvie, som meddelade att det köper bioteknikbolaget Pharmacyclics för 21 miljarder dollar i aktier och kontanter, backade 5,7 procent. Pharmacyclics aktie avancerade 10,3 procent.

Specialläkemedelsbolaget Mallinckrodt klättrade samtidigt 4,7 procent, sedan det meddelat att det köper det privatägda Ikaria i en affär värderad till cirka 2,3 miljarder dollar.

Bland förlorarna fanns Joy Global, tillverkare av maskiner till gruvindustrin och konkurrent till bland annat Atlas Copcos och Sandviks gruvdivisioner, vars aktie tappade 5,2 procent efter en svag kvartalsrapport.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Normalt är edgen för uppgång god vid en hammer som tar sats vid MA-20 i en positiv marknadsfas, men vi har inte mer några enstaka fall att studera historiskt och därför kan vi inte fästa för stor vikt vid den typen av analys i nuläget.”

Jag har de senaste dagarna skrivit om att 1667 och 1644 är nivåer vi ska hålla koll på. I onsdags sög köparna upp säljtrycket kring 1644 och än så länge anser jag att de håller kvar i taktpinnen. Torsdagen blev en avvaktande tillställning med rörelser mellan 1679 och 1670. Stängningen vid 1670,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

De två senaste dagarnas boxar har varit extremt små och svansarna har varit både på ovan- och nedsidan. I onsdags stod köparna och ”väntade” kring den stigande MA-20 medan min korta sentimentsindikator (MA-8) blev svårpasserad igår.

Volymen igår var lägre än i onsdags och marginellt över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter och kontradefensiva hälsovård. Sämst och de enda sektorer som stängde på minus blev konsumenttjänster och telekom. 345 aktier steg medan 189 backade. Volvo B, SCA B och Atlas Copco A lyfte tillsammans indexet med 5,2 procent medan Nordea, SEB och SHB A tyngde med 2,7 procent. Bank i botten är en pusselbit jag placerar i den negativa vågskålen men samtidigt ska vi inte dra för stora slutsatser av någon enstaka dag.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Ginger Oil (ändrat datum från 23/2), New Nordic Healthbrands

AKTIETORGET
– Homemaid (ändrad rapportdag från 27/2), Transferator (ändrat datum från 6/3)

STÄMMOR
– Oniva (extra)

BÖRSSTATISTIK
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling

EXKLUSIVE UTDELNING
– TDC (1:00 dkk), Wärtsilä (1:15 eur)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriproduktion januari kl 8.00
– SCB: investeringsenkät 4 kv kl 9.30
– SCB: småhuspriser februari kl 9.30
* EMU: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
* USA: sysselsättning februari kl 14.30 *
– USA: handelsbalans januari kl 14.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves deltar vid SNS/SIFR-seminarium om ”Vad kan en centralbank göra när styrräntan ligger nära sin nedre gräns?” kl 8.00
* BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
– Riksbanken: annonsering tredje anbudsförfarande för obligationsköp

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar februari kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA igår: Igår skrev jag: ”Gårdagens initiala nedgång tog sig ner till 20-dagars medelvärde men där kom köparna tillbaks och stängningen skedde kring mitten av kursstapeln strax under den viktiga 2100-nivån.”

De första timmarna av torsdagens handel präglades av små skvalpiga rörelser, vilket iofs gällde hela dagen. Gårdagens högsta 2104 markerades efter någon timmes handel och vid halvtid testades stödet vid 2096 av, det höll och blev den nivå där köparna sög upp det säljtryck, som för tillfället, fanns kvar. Stängningen vid 2107,1 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Jag skrev igår morse att det var positivt att köparna kom tillbaks med ett avstamp från MA-20. Torsdagen var mer tveksam även om utseendet av de senaste två dagarna är en positiv haramiliknande uppladdning eller en inside day för den som är mer bekväm med det.

Volymen igår var marginellt lägre än i onsdags och hela 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bäsa sektorer under gårdagen blev kontradefensiva hälsovård och finans (jag studerar inte kraftbolagen). Sämsta sektorer och de enda som stängde rött var energi och basråvaror.

313 av aktierna som ingår i indexet steg medan 177 stängde rött igår. Wal-Mart, Johnson & Johnson samt Amazon var de aktier som lyfte indexet mest medan Apple, AbbVie och Intel tyngde mest.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med ytterligare 1,7 procent till $126,4. Google vände upp igen (verkligen varannandag) och steg med 0,3 procent för att stänga vid $575,3. Twitter fortsatte ner med ytterligare 0,5 procent vilket fick aktien att stänga på $47,4 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med ytterligare 0,4 procent för att stänga vid $81,2.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Den amerikanska dollarn går mot sin största veckouppgång sedan januari inför jobbsiffrorna i eftermiddag vilket pressar euron. Det bredare MSCI Asia Pacific noteras när detta skrivs för en uppgång med 0,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar