Ner från ö-formation vid 1220?

sammanfattningStockholmsbörsen: Den positiva amerikanska jobbstatistiken fick storbolagsindexet att stiga till 1220-nivån men nu börjar samtidigt oron tillta för att de billiga pengarna kan ställa till det om de inte dras tillbaks i tid. Pest eller kolera… Stängningen vid 1215,1 motsvarade en uppgång med 0,6 procent

Bästa sektorer blev som väntat finans (+1,5%) och telekom (+1,0%) medan teknologi och oljebolagen gick sämst. Scania fortsatte upp även under fredagen med 1,5 procent men bäst på OMXS30 gick Nordea (+2,7%) följt av Securitas (+2,1%) och SHB (+1,7%).

7 av 10 aktier på OMXS30 steg under fredagen. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor vilket var lägre än i torsdags och 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång på 1,3 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 10 procent vilket väl motsvarar ett bra normalt år…

Högst omsatta OMXS30-aktier i fredags blev Volvo B 867 Mkr (+0,9%), Ericsson 739 Mkr (-1,5%) följt av Nordea 651 Mkr (+2,7%).

För en vecka sedan ställde jag frågan om köparna hade det självförtroende som krävdes för att ta kursen upp mot nästa delmål kring 1220 och med facit i hand vet vi att så blev fallet. Samtidigt kan vi konstatera att uppgångsfaserna efter impulser blir allt kortvarigare. Så länge vi inte får någon lägre ny lägre botten fortsätter vi dock att leta efter nya köplägen i samband med rekyler. Inte för att risken är så stor men om veckan inleddes med ett negativt gap som inte täpps till snabbt kan det locka till sig säljare då risken fortfarande finns för att vi ska få en ensam ö och en indikation på en stundande topp.

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför måndagen:

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder januari kl 0.50
– Estland: BNP (def) 4 kv kl 7.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans januari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion januari kl 8.45
– Danmark: KPI februari kl 9.00
– Italien: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– Norge: KPI februari kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Lettland: BNP (def) 4 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 4 kv kl 12.00
– Grekland: BNP (def) 4 kv
– Frankrike: Auktion av statspapper med 6- och 3 månaders löptid kl 15.00
– USA: Auktion av statspapper med 6- och 3 månaders löptid kl 16.30

USA: Föregående vecka stängde med en uppgång på 2,2 procent vilket innebär att indexet stigit med över 10 procent de senaste 9 veckorna. I fredags öppnade indexet starkt och testade redan i inledningen av 1552-nivån men föll tillbaks ner mot 200-perioders medelvärde i de kortare intradagsupplösningarna för att ”ladda om”. Resten av dagen dominerades av köparna och stängningen vid 1550,6 motsvarade en uppgång med 0,4 procent. På makrofronten steg den amerikanska sysselsättningen mer än väntat under februari. Italiens kreditbetyg nedgraderades av Fitch efter osäkerheten kring det parlamentariska läget men det syns knappt i grafen. Småbolagsindexet Russell 2000 stod för den största uppgången bland börsindexen med en stängning som var 0,9 procent högre än i torsdags. Det var den nionde dagen i rad som småbolagsindexet stängde på plus. Bästa sektorer blev sällanköpsvaror och basråvaror medan olje- och guldrelaterade bolag gick sämst.

Omsättningen var något högre än i torsdags men 7,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 456 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 steg med marginella 2,2 procent under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 10,6 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 9,6 procent.

Apple steg med 0,3 procent till $431,7. Google som noteras högt upp i kanalen backade marginellt med 0,1 procent till $831,5 medan Facebook föll tillbaks efter torsdagens rally med 2,2 procent till $27,9 under fredagen.

I fredags morse skrev jag: ”För andra dagen i rad noteras en liten kursstapel som tyder på en viss osäkerhet men man ska inte förringa kraften i denna typ av ”mikrokonsolidering”. I samband med starka upptrender leder de i de flesta fall till stora rörelser och impulser i trendens riktning”. Den positiva trenden vann åter över osäkerhetskänslorna och uppgången var tydlig. Av de senaste 8 börsdagarna har S&P 500-indexet stigit 7.

Asien: För fjärde dagen i rad stiger de flesta asiatiska börserna när veckan inleds. Det bredare asiatiska aktieindexet MSCI Asia Pacific Index stiger idag till den högsta nivån sedan augusti 2011, naturligtvis påhejat av de amerikanska jobbsiffrorna från i fredags. Den japanska centralbanksledamoten Haruhiko Kuroda lovade idag på morgonen att banken kommer att köpa derivat och ytterligare monetära stöd om det behövs för att få bukt på den japanska ekonomiska återhämtningen. Nikkei stiger med 0,7 procent nu på morgonen vilket är den åttonde raka uppgångsdagen. Andelen blankare på den japanska börsen har inte varit lika låg sedan oktober 2008.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar