Negativt att återtagande av MA-50 misslyckades

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Det är spänt inför nästa veckas Fed-möte och det är helt naturligt att placerarkollektivet avvaktar, speciellt efter en så pass stark period. Det råder en del motsättningar inför det stundande budgetmötet trots att majoriteten räknat med att parterna skulle ha pratat ihop sig.

Den amerikanska detaljhandeln steg i jämförbara butiker med 2,6 procent under vecka 49 jämfört med samma vecka förra året. Förtroendet hos amerikanska småföretag steg under november men något mindre än förväntat.

Grossistlagren steg betydligt mer än vad analytikerna hade väntat sig.

Stockholmsbörsen: Tisdagsförmiddagen präglades av extremt små rörelser mellan 1279 och 1281. Strax efter lunch punkterades ”företiolägsta” och nedgångstakten tilltog för att bottna en halvtimme innan USA-öppningen. Stängningen vid 1270,3 motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

De senaste dagarna har jag påtalat att 1284 är en viktig nivå som behöver återtas relativt snart för att inte säljarna ska ta över även det medellånga sentimentet. Vi ska dock komma ihåg att vi befinner oss i en positiv del av året. När jag i min dagliga kvällsrutin sitter och går igenom charten noterar jag att OMXS30 endast två gånger de senaste 16 åren noterat en bearish kicker med G-krafterna på plats mellan den 10:e och den 23:e december. Bägge gångerna har indexet noterat uppgångar på mer än 3 procent de närmaste fem dagarna.

På kort sikt är alltså edgen för uppgång fortfarande bra men den kraftigt negativa omslagsformationen i veckografen ska vi hålla under uppsikt då den väger tyngre än kortsiktiga signaler.

Gårdagens omsättning uppgick till 12,4 miljarder kronor vilket visserligen var lägre än i måndags men 7,4 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. De sektorer som gick sämst var kraftbolagen och teknologi.

Totalt steg 185 aktier igår medan 308 stängde ner och 12 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för hela 1042 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde H&M B med 761 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 714 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+0,8%) följt av Securitas B (+0,8%) och Volvo B (+0,5%). Sämst gick MTG B (-2,7%), Ericsson B (-2,5%) följt av Nokia (-2,3%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Clas Ohlson (kl 8.00)
– Inditex, Joy Global (före USA-börsernas öppning)

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Biolight (extra stämma)
– Clas Ohlson: press- och analytikerträff kl 10.00
– Candyking: anbudsförfarande för institutioner inför börsnotering avslutas
– Kancera: anmälningstid i nyemission avslutas
– Medfield: anmälningstid i nyemission avslutas

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag idag:
– Ica kl 13.00-17.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder oktober kl 0.50 (steg mindre än väntat)
– Tyskland: KPI (def) november kl 8.00
– SCB: EU- och eurosympatier november kl 9.30
– Island: räntebesked kl 9.55
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– SEB: sparbarometer 3 kv kl 10.30
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA:
Tisdagen präglades av små rörelser och stängningen 1803,1 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Gapet upp mot 1811 i måndags följt av gårdagens röda stapel som fyller igen gapet har utseendet av en bearish evening star men det kan vara ett tecken på paus inför de kommande prövningarna nästa vecka.

I måndags skrev jag: ”Även om det positiva omslaget i fredags kring 20-dagars medelvärde var positivt ska vi ta det försiktigt kring begränsningarna i den nuvarande tradingrangeng. Det gäller att vara beredd på tvära kast och en slagig handel så länge 1814/1777-zonen är intakt. Efter en positiv fortsättningsformation som den i fredags är det inte ovanligt med en paus och avaktande handel några dagar”.

Gårdagens volym var något lägre än i måndags men 3,5 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Det var bara endast basråvaror som lyckades stänga på plus igår men det var med minsta möjliga marginal. Sämst gick kraftbolag och hälsovård.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade 0,2 procent till $565,6. Google klättade 0,6 procent för att stänga på $1084,7. Twitter steg med hela 5,8 procent till det nya rekordet $52,0 medan den sociala kollegan Facebook avancerade 2,9 procent för att till slut stänga vid $50,2.

Asien:
De ledande börserna i Asien faller idag på morgonen. Japanska Nikkei backar med 1,0 procent, sydkoreanska Kospi med 0,8 procent och kinesiska Shanghai med 1,2 procent. Hong Kong-börsen noterar en nedgång med 1,2 procent medan nedgången på australiska All Ordinaries är något måttligare 0,6 procent. Tendensen när dettta skrivs är snarare att momentumet för nedgång tilltar.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar